Controlul efectuat de Camera de Conturi Neamţ, pe 28 august anul trecut, a scos la iveală mai multe nereguli în contractele încheiate de Consiliul Judeţean Neamţ şi de unele instituţii subordonate cu terți, printre care şi Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni. Auditorii publici au dispus nu mai puţin de 25 de măsuri pentru intrarea în legalitate, 21 dintre acestea fiind realizate integral, iar 4 parţial, până la finalul lunii ianuarie anul acesta, când a avut loc un nou control pentru verificarea modului în care acestea au fost realizate. Raportul întocmit de Camera de Conturi Neamţ după ultimul control va fi prezentat consilierilor judeţeni la finalul şedinţei de joi, 6 aprilie.
La centrul din Păstrăveni, auditorii Camerei de Conturi Neamţ, au descoperit mai multe nereguli privind unele plăţi efectuate pentru servicii medicale şi pentru alimentele achiziţionate, mai exact s-au plătit mai mulţi bani din fonduri publice decât trebuia.
În contractul privind “prestări servicii medicale neurologice”, în valoare de 42.000 de lei, inclusiv TVA, bani din bugetul judeţului, centrul a achitat suma integral. Deşi prestatorul, firma medicală, nu este înregistrat ca plătitor de TVA, potrivit raportului. Auditorii au dispus, printr-o măsură de conformare, recuperarea prejudiciului constatat în valoare de 6.705 lei, contravaloarea TVA-ului, plătită ilegal, până la data de 12 ianuarie anul acesta.
Directorul centrului, Nicoleta Bîrnat, a emis o dispoziţie, pe 5 ianuarie, prin care cei doi inspectori de specialitate de la achiziţii publice care s-au ocupat de respectivul contract au fost obligaţi să plătească fiecare câte jumătate din suma constatată ca prejudiciu. Ceea ce s-a şi întâmplat, însă abia pe 27 ianuarie, ambii inspectori depunând la casieria unităţii banii imputaţi.
Şi bucătarul centrului a fost obligat, tot prin dispoziţia directorului, să achite suma de 8.500 de lei, care a rezultat ca prejudiciu, după ce, în unele zile din anul 2021, acesta ar fi folosit la prepararea meniului zilnic cantităţi de alimente peste limita legală, acestea nefiind incluse în Fişa zilnică. Mare parte din sumă a fost recuperată din garanţia depusă de bucătarul coordonator ca garanţie materială la bancă, iar diferenţa de 975 de lei a fost depusă la casieria unităţii.
Banii fiind recuperaţi Camera de Conturi a constatat îndeplinirea celor două măsuri.
„Am luat act de dispozițiile Curții de Conturi și se urmărește respectarea cu rigurozitate a tuturor prevederilor legale“, a spus Marlena Panduru, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamț, în subordinea căreia se află centrul de la Păstrăveni. În traducere, dacă nu venea Curtea de Conturi, toată lumea era negustor cinstit. Dacă a venit, urmărim cu rigurozitate respectarea legii! De ce nu urmărim ca asemenea fapte să nu se întâmple și să nu fie nevoie de Curtea de Conturi? E doar o întrebare retorică, evident!
Angela Croitoru