Echipa medicală a compartimentului Urologie de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a reușit o nouă intervenție în premieră. Doi pacienți cu adenom de prostată, cu vârste între 60-80 de ani, au fost operați prin metoda BIPOLEP, adică enucleerea prostatei cu ajutorul rezectoscopului bipolar. Ambii pacienți sunt în stare foarte bună și au scăpat de problemele de urinare care le afecta calitatea vieții.
Acesta este doar începutul, bolnavii din Neamț nemaifiind nevoiți să meargă la cele câteva clinici de stat și private din țară care efectuează această operație. Este o reușită de care se pot bucura și bolnavii din Moldova, întrucât la nici un alt spital de stat din regiune nu se face această operație. Echipa medicală de la Piatra-Neamț este formată din medicul șef dr. Mihai Daniel Chirița și colegii săi dr. Ștefan Gheorghincă, dr. Cristina Maria Păduraru și dr. Marcel Roșca, ultimul venit în colectiv. Pe lângă curaj și activitățile de documentare, medicii au avut nevoie și de instrumentarul adecvat, un set de anse speciale achiziționate de spital.
BIPOLEP este o intervenție chirurgicală ce se face pacienților cu prostată benignă. Se efectuează cu ajutorul rezectoscopului bipolar (curentul electric trece doar prin instrument), procedura însemnând că adenomul de prostată este enucleat (curățat) până la nivelul capsulei. Intervenția se adresează pacienților cu probleme de urinare și care au nevoie de sondă, iar prin BIPOLEP prostata este curățată cu minim de efecte postchirurgicale. Avantajele acestei proceduri sunt esențiale. Față de intervenția chirurgicală clasică metoda BIPOLEP este minim invazivă, cu rezultate imediate, pacientul putând urina spontan și independent, fără sondă, în 24 de ore. Timpul de spitalizare este mult redus, recuperarea este de ordinul a câtorva zile, procedura în sine fiind fără pierdere mare de sânge.
Este a treia premieră în mai puțin de un an de zile pentru echipa medicală Urologie de la Piatra-Neamț. Reușitele pot merge mai departe, dar pentru asta este nevoie de noi investiții în echipamente, pentru că personalul medical se pregătește permanent. În lista de nevoi sunt un cistoscop flexibil, un ureteroscop flexibil, sistem de litotriție laser, un nefroscop. Gama de intervenții și operații chirurgicale pe care SJU Piatra-Neamț le-ar putea oferi pacienților s-ar întregi cu posibilitatea examinarea vezicii urinare, examinarea ureterului și a rinichiului, cu abordul litiazei reno-ureterale și cu abordul litiazei renale. O gamă întreagă de afecțiuni renale, larg răspândite, ar putea fi rezolvate la Piatra-Neamț și bolnavii n-ar mai fi nevoiți să cheltuie timp și bani la alte clinici.
Detalii despre reușitele profesionale puteți reciti aici, aici și aici.
Cristina Iordache