Imaginația și cunoștințele temeinice din domeniile știință și societate le-au adus premiul I celor 9 elevi de la Colegiul Național „Petru Rareș” care au participat la concursul național organizat de National Space Society 2023. În competiție au fost 26.725 de elevi cu 4.567 de proiecte.
Delphos este proiectul rareșiștilor care a convins juriul NSS Space Settlement Contest că soluția lor de relocare a vieții pe satelitul Phobos al planetei Marte este realizabil în viitor. Echipa tinerilor este formată din George-Alexandru Berea, Alexandru Meynaghi-Aghdam, Călin Mihai Niță, Dimitrie Dan Bolea, Ilinca Sandu, Ioan Apalaghiei, Matei Magdalina, Simon Dimitrie Lupașcu, Ioan Tudor Hanganu (foto). „Este al doilea an consecutiv, după NEVES-ul de anul trecut, când elevi ai colegiului primesc premiul 1 la această prestigioasă competiție internațională, dovedind încă o dată că performanța adevărată este la ea acasă la C.N.P.R. S-a reușit, astfel, o performanță destul de rară, ca de la același colegiu, în ani succesivi, echipe diferite, cu proiecte total diferite, să obțină premiul 1. În acest an, premierea va avea loc în Dallas, Statele Unite ale Americii, în perioada 23 29 mai. Sper că vom reuși, cu sprijinul tuturor celor care apreciază munca acestor elevi minunați, să fim acolo pentru a primi premiul”, declară liderul echipei prof. Grigoruță Oniciuc, directorul CNPR.
Delphos este o navă plasată pe satelitul Phobos, în care oameni selectați după anumite criterii trăiesc într-o societate bazată pe principii și valori morale, organizatorice și economice armonioase. Liceenii au gândit și un sistem de acces la resursele pe care un asteroid din apropiere le oferă pentru întreținerea vieții în Delphos.
Cristina Iordache