Camera de Comerț și Industrie Neamț a organizat, astăzi, o dezbatere publică având ca temă propunerea legislativă privind acordarea de tichete (vouchere) de vacanță angajaților din sectorul privat, începând cu 1 ianuarie 2024. Inițiator este, după cum se știe, senatorul Eugen Țapu – Nazare (PNL Neamț), președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism.
În prezența unui public semnificativ, alături de gazda Mihai Apopii, președintele CCI Neamț și de inițiatorul proiectului, au evoluat ca invitați colegii romașcani din echipa de vârf a organizației județene a PNL – deputatul Laurențiu Leoreanu și președintele George Lazăr, secretar de Stat la Ministerul Energiei, împreună cu Daniel Kudera, director general al Administrației Finanțelor Publice Neamț.
Din rândul participanților au ieșit în evidență vicepreședintele Camerei, Șerban Strătilă, care este și investitor în sectorul HoReCa, Liviu Harbuz – directorul de Cabinet al primarului Andrei Carabelea, consilierul local Constantin Teodorescu, în calitate de reprezentant al RIFIL, Alex Filip de la Organizația de Management a Destinației (turistice) Piatra-Neamț și Dumitrina Mitrea, deputat AUR, dar venită ca persoană privată cu experiență în sectorul privat.
În deschiderea întâlnirii, care a avut în cele din urmă anvergura unei conferințe în toată regula, președintele Mihai Apopii a subliniat că aceste tichete, care repară o uriașă nedreptate fabricată de statul de român în favoarea angajaților din sectorul public, pe lângă beneficiul acordat angajaților din mediul de afaceri, reprezintă și un ajutor de finanțare pentru domeniul turismului.
De la bun început, vestea care a eliminat multe controverse și nelămuriri este că se renunță la schema cu deduceri pentru angajator, tichetele în valoare de 1.450 lei urmând a fi suportate de la bugetul național împreună cu cele asigurate salariaților din sectorul public. Astfel, angajatorii vor avea doar rol de intermediar între stat și salariați. Modificarea va fi introdusă ca prim-amendament după înregistrarea proiectului la Senat, lunea viitoare. Proiectul inițial este avizat de Consiliul Economic și Social și Consiliul legislativ. Se va solicita procedură de urgență, în speranța ca legea să treacă și de Camera Deputaților în această sesiune, astfel încât să ajungă în toamnă la promulgare, la președintele Iohannis.
În prezentarea principală și în intervențiile de pe parcurs, Eugen Țapu – Nazare a venit cu argumente bazate pe statistici și evidențe din economia reală. Peste ele, semnificând o voință politică, a arătat că se bucură de susținerea grupurilor politice PSD și UDMR din Senat, sub semnăturile liderilor Radu Oprea și, respectiv, Lorand Turos.
Din expunerea de motive, una amplă și convingătoare, câteva spicuiri prezintă un maxim interes public. În România, costul fiscal pe angajat este de 40,85%, cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde media este la 26-27%. La noi, 25% e numai contribuția la CAS, la care se adaugă 10% impozitul pe veniturile din salarii și alte taxe. Gradul de colectare redus este determinat și de fiscalitatea ridicată.
Efortul bugetar pentru tichetele celor aproximativ 4,2 milioane salariați din sectorul privat este de circa 6 miliarde lei. Însă, efectul final preconizat este unul pozitiv. Pe de o parte se estimează că undeva la 60-65% se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc. Pe de altă parte, pe lângă confortul beneficiarilor direcți de tichete, se au în vedere impactul pozitiv asupra turismului intern, creșterea ponderii acestuia în Produsul Intern Brut și efectul economic generat pe orizontală în sectoare economice conexe (transport, comerț, servicii, industria alimentară etc.). De unde și concluzia inițiatorului și a susținătorilor săi, anume că tichetele de vacanță extinse trebuie văzute ca o investiție, iar nu ca o povară bugetară.
Ca argumente suplimentare au fost detaliate rezultatele unui studiu privind impactul biletelor de valoare asupra economiei românești, studiu realizat de o echipă de cercetare de pe lângă Academia de Studii Economice din București, formată din prof. univ. dr. Radu Mușetescu și prof. univ. dr. Cristian Păun, ambii de la ASE, și prof. univ. dr. Bogdan Glăvan de la Universitatea Româno-Americană. Studiul s-a derulat în lunile ianuarie-aprilie 2019, la comanda Asociației Profesionale a Emitenților de Tichete, folosind date disponibile pentru perioada 2014-2018. Strict pe secțiunea tichetelor de vacanță, interesant a momentul actualizării rezultatelor: august 2020, cu datele din aferente anului 2019.
În perioada următoare, Eugen Țapu-Nazare a anunțat un turneu de dezbateri publice, organizate în principalele județe cu activitate turistică. De urmărit este dacă și, dacă da, ce alte subiecte vor fi abordate în țară, pe lânga cele specifice proiectului de lege. La Piatra-Neamț, de pildă, atunci când s-a ajuns cu discuțiile la fiscalitate, discriminare și favorizarea nejustificată a unor activități, în condițiile în care se tot clamează justiția socială, Șerban Strătilă le-a amintit celor prezenți că trebuie lichidat dezmățul fiscal cu cei din IT, care nu plătesc impozit pe venit. La unison, cei trei peneliști din prezidiu i-au dat dreptate.
La final, cei trei fruntași PNL au susținut declarații de presă în fața unei prese reprezentate la nivel simbolic. (Viorel COSMA)
Un comentariu
Aceste voucheruri reprezinta un pas important inspre normalizarea si echilibrarea relatiei angajator-salariat, care poate determina majorarea consumului, stimularea economiei si, implicit, a cresterii nivelului de trai general.
Felicitari Camerei de Comert si Industrie Neamt pentru initiativa de a organiza aceasta intalnire si pentru reusita ei, contribuind astfel la rezolvarea unei vechi probleme a legislatiei sociale din Romania.