Spectacol de zile mari în curtea Bisericii cu hramul “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul Bradu, comuna Grinţieş, în cea de-a treia zi de Paşte, marţi, 18 aprilie. O iniţiativă a Asociaţiilor “Pro Grinţieş” – preşedinte profesor Daniel Dieaconu şi “Eu cred” – coordonator Marius Coşerariu, care a pornit de la ideea de a promova copiii talentaţi ai Şcolii gimnaziale “Constantin Panţiru” Grinţieş care au înfiinţat Grupul vocal “Ecoul munţilor”. Lor li s-au alăturat tinerele soliste Ana Maria Luca (Ceahlău) şi Ecaterina Curcă (Corbu), soliştii “Eu cred”, culminând – într-o superbă poveste patriotică – cu Cenaclul “Lumină Lină” din Sibiu, alături de care a venit părintele Doru Ghiaja, omul care a dat patrimoniului cultural românesc câteva cântece de mare vibrație patriotică. A rezultat un spectacol rotund, foarte bine închegat, într-o atmosferă patriotică, care i-a ţinut în picioare, aplaudând frenetic, pe sutele de localnici adunaţi în curtea bisericii.
“Vă spun bun venit tuturor şi celor veniţi de aici din zonă şi celor veniţi de mai departe, din Sibiu, pe acest drum care era cândva foarte important pentru că lega Moldova de Ardeal, astăzi, unite în cuget şi simţiri. Avem o datorie spirituală şi morală de a-i sprijini pe copiii noştri şi a ne asigura că vor avea un viitor luminos. Şi, urcând pe această scenă, înaintea Cenaclului Lumină Lină, poate le vom da o speranţă că în viitor îi vom vedea şi pe scene mai importante. Chiar dacă afară este un pic mai rece, inimile noastre sunt calde”, a spus preotul paroh Celestin Ignat, gazda manifestării.
Cu modestia omului implicat, căruia îi place să facă şi să tacă, profesor Daniel Dieaconu, la insistenţele prezentatorului Marius Coşerariu, a spus doar atât: “Eu aş fi de acord să vorbim mai puţin şi să cântăm mai mult!”.
“Vor duce mai departe această flacără şi acest steag!”
În deschiderea spectacolului studenta Ana Maria Luca din Ceahlău a interpretat superb imnul naţional, acompaniată cu entuziasm de publicul ridicat în picioare în semn de respect. Recitalul său a continuat cu câteva piese populare culese din folclorul local, care au transmis mesaje de păstrare a tradiţiilor şi de dragoste de neam şi ţară: “Din Ceahlău în toată ţara,\Astăzi cânt cu inimioara,\Haidaţi, oamini buni,\Că suntem români,\Portul şi vorba\Nimini nu ni-o poate lua!”.
Copiii de la Grupul vocal “Ecoul munţilor” din Grinţieş – îmbrăcaţi cu ii moldoveneşti – cei care au fost ”argumentul” principal pentru organizarea acestui spectacol, au încântat publicul cu chitările şi vocile lor. Cele trei melodii, un amestec de muzică folk şi pricesne pascale, au ajuns la inimile spectatorilor: “Pădure nebună”, “Primăvară dulce” şi “Hristos a înviat!” (ultimele două preluate din repertoriul bisericesc). “Ei vor duce mai departe această flacără şi acest steag!”, a exclamat Marius Coşerariu, coordonatorul muzical al grupului, la finalul recitalului.
O altă voce tânără, Maria Ecaterina Curcă, din satul Corbu de pe Valea Bistricioarei, a completat atmosfera spirituală a concertului în aer liber cu o voce curată înălţând pricesne cu temă pascală, sub steagul tricolor din faţa bisericii.
Ca de obicei, un recital apreciat de public, a fost al Asociaţiei “Eu cred” – coordonator şi solist Marius Coşerariu, care, alături de Elena Ropotoaia – voce şi chitară şi Cosmin Caia – clape, au ajuns la sufletele oamenilor cu o priceasnă inspirată de rugăciunea “Tatăl nostru”. Aşa cum ne-au obişnuit deja, recitalul lor a continuat cu alte piese realizate de Marius Coşerariu.
Patriotism la cote maxime
Cel mai aşteptat moment a fost, bineînţeles, recitalul-concert al Cenaclului “Lumină Lină” din Sibiu. Preotul Cătălin Dumitrean, sufletul şi coordonatorul cenaclului, s-a adresat publicului: “Am răspuns prezent acestei chemări pentru că din cenaclul acesta fac parte nişte oameni care vă vor provoca să gândiţi profund, cu demnitate, româneşte!”. Continuator al fenomenului cultural al anilor ’70-’80, Cenaclul Flacăra al regretatului Adrian Păunescu, “Lumină Lină” au ridicat pur şi simplu spectatorii în picioare cu melodii precum “Lancea lui Horea”, “Noi suntem români”, “Aşa-i românul”, “Tu, Ardeal”, “Trăiască România”.
“Noi am venit aici pentru că drumurile noastre întotdeauna trec prin istorie… şi nu este vorba doar despre trecut, ci despre prezent pe care ne dorim să-l facem, măcar în inimile noastre, măreţ. Am venit pentru ca să-i restabilim românului demnitatea lui firească. Este un mesaj de pace şi de iubire, un mesaj pozitiv. Şi cred că am putea să reîncepem, nu ştiu cât se poate, dar poate copiii noştri… să înveţe să le cânte din nou, aşa cum le-am învăţat şi noi copii fiind atunci. Cu siguranţă vom scoate capul în lume altfel decât o facem la această oră. Cu demnitatea noastră de români care avem rădăcini puternice şi avem un viitor. Un viitor pe care să sperăm că-l vom trăi cu bucuria identităţii şi-a minunii de-a fi român”, a declarat preotul Cătălin Dumitrean pentru “Mesagerul de Neamţ”.
Atmosferă emoţionantă şi înălţătoare creată la Grinţieş a fost întregită de preotul patriot Doru Ghiaja, cel care, în 20 iulie 1980, cânta pentru prima dată cunoscutul cântec “Aşa-i românul”. Cunoscut pentru colaborarea cu poetul Adrian Păunescu, alături de care a compus şi a cântat melodii folk patriotice ce au rămas în memoria publicului, preotul Doru Gheaja a cântat cu vocea sa baritonală piese cu greutate din repertoriul patriotic naţional, ce au ajuns la inima spectatorilor.
“Tuturor moldovenilor, ardelenilor, românilor le doresc sărbători fericite! La mulţi ani! Şi să ne revedem cu bine. Să ne vedem cu sănătate şi să fim veseli. Indiferent de ce se întâmplă în jurul nostru, noi să fim încrezători în bunul Dumnezeu! Că El este cel care ne apără de orice primejdie. Să vă dea Dumnezeu sănătate. Hristos a înviat!”, au fost cuvintele cu care părintele Gheaja s-a despărţit de Grinţieş şi de cititorii “Mesagerului de Neamţ”. Până la următoarea întâlnire de suflet…
Angela CROITORU