Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț reprezintă unul dintre cele mai vechi și mai reprezentative locașuri de învățătură religioasă și laica de pe teritoriul României. Aici, de-a lungul vremurilor, în ciuda tuturor vitregiilor, învățarea de orice fel s-a aflat în prim-plan. Astăzi, într-o perioadă plină de provocări, Seminarul reușește să mențină standardele marilor înaintași și, an de an, se mândrește cu rezultate deosebite pe toate planurile. Fie că vorbim despre generații de seminariști care pleacă să ducă spre credincioși Cuvântul Domnului, fie de rezultate în concursuri de specialitate. Părintele Viorel Laiu, directorul Seminarului a răspuns provocării de a vorbi despre rezultatele deosebite de la Olimpiadă, dar și despre istoria școlii.
– Părinte, înainte de a vorbi despre rezultatele la Olimpiada Națională pentru Seminariile și LiceeleTeologice Ortodoxe de pe întreg cuprinsul ţării, aș vrea să prezentați istoricul acestei școli, pentru a înțelege exact dimensiunea locului respectiv pentru cultura românească.
– Este greu în câteva cuvinte să cuprinzi secole de istorie. Aș putea începe pe graiul cronicarilor: ”Fost-au călugări luminați în bătrânele chinovii românești, care, pe lângă grija vieții duhovnicești, orânduiau școli de chilie sau de grămătici, aducând astfel poporului știință de carte. Așa s-a întâmplat și în vestita Mănăstire Neamț”. Mai departe, nu pot trece peste câteva repere, care au generat modele pentru noi toți. Amintim despre marele stareț cu viață sfântă Paisie Velicicovski, care a reușit să facă din străvechea chinovie unul din cele mai cunoscute și apreciate centre de duhovnicie și cultură din tot spațiul ortodox răsăritean. Apoi, în anul 1843, hăruitul stareț nemțean Neonil, a zidit, cu cheltuiala mănăstirii, un corp special de clădiri, pe locul actualului seminar; la început, ele au servit tot drept bolniță, dar apoi au găzduit în condiții prielnice școala teologică nemțeană. În 1855 comitetul director a primit voievodalul edict de înființare a Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, semnat de Domnitorul Grigore Alexandru Ghica, la 2 martie 1855. După noile reglementări, seminarul cuprindea trei cicluri: normal, secundar şi teologic – corespunzătoare etapelor de învăţământ: primar, gimnazial şi liceal.
Din pricina secularizării averilor mănăstirești și până după Primul Război Mondial, greutățile au venit peste școala noastră și abia în 15 octombrie 1925, ea revenea în locul destinat de vrednicii ei ctitori, de astă dată îmbunătățit prin contribuția starețului de atunci al lavrei nemțene, Episcopul Nicodim Munteanu, viitorul Mitropolit al Moldovei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Devastatorul incendiu din 14 octombrie 1938, urmat de și mai devastatorul regim comunist au pus la grea încercare activitatea Seminarului.
– Părinte, după 1990 lucrurile s-au schimbat în mod fundamental.
– După 1990, școala teologică nemțeană a cunoscut prefaceri binecuvântate sub supravegherea ÎnaltPreasfințitul Mitropolit Daniel, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. La inițiativa sa, Seminarul de la Neamț a primit un nou nume: „Veniamin Costachi”, amintind de marele și luminatul Mitropolit care, în 1803, fonda la Iași prima școală teologică din Moldova, desființată de regimul comunist în 1948. Acum a fost înființat Seminarul Academiei Ortodoxe „Sfântul Ioan de la Neamț”, centru de spiritualitate și cultură ortodoxă. Un alt moment de referință din istoria școlii teologice nemțene de după 1990 l-a constituit construirea bisericii Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, hărăzită de Patriarhul Daniel – pe atunci Întâistătătorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei – care a și sfințit locul ei la 5 august 1994, spre a fi „laborator de înviere pentru suflete şi oglindă a frumuseții evlaviei izvorâtă din credință dreaptă”. Lucrările s-au finalizat în 1997, când un sobor impresionat de arhierei, preoți și diaconi, avându-l în frunte pe Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului, a sfințit noul lăcaș de cult. Pictura interioară a sfințit-o tot Părintele Patriarh Daniel, în 2009, iar cea exterioară, care a făcut ca biserica seminarului să primească numele de „Voronețul nemțean”, a fost sfințită în 2015 de actualul Mitropolit al Moldovei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.
– Interesante aspecte despre o școală care poate, pentru foarte mulți, este doar „o fabrică de popi”! Am ajuns și la rezultate obținute la acest concurs dedicat elevilor din Seminariile și Liceele Teologice.
– Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a avut deosebitul prilej de a participa și anul acesta cu patru elevi la Olimpiada Națională pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe din întreaga țară, care s-a organizat, în perioada 6-9 aprilie 2023, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava. Participarea a fost numeroasă, peste 100 de elevi, din cele 35 de seminarii și licee ortodoxe, care au demonstrat, că pe lângă formarea duhovnicească pe care o primesc în cadrul acestor focare de educație teologică, pot arăta performanță și în cadrul unor astfel de concursuri. Olimpiada Națională a chemat și anul acesta elevi din clasa a IX-a pentru disciplina Studiul Biblic al Vechiului Testament, la clasa a X-a Studiul Biblic al Noului Testament, la clasa a XI-a Istoria Bisericii Ortodoxe Române iar pentru clasa a XII-a, pentru disciplina Teologie Dogmatică. Anual, elevii noștri au participat și au obținut rezultate foarte bune. Anul trecut, imediat după pandemie, Seminarul de la Neamț a obținut la Botoșani două premii oferite de Ministerul Educației și două premii speciale. Toate rezultatele, în timp, pot fi vizualizate pe site nostru http://www.semmnt.ro/, unde apare și oferta educațională cu calendarul aferent. Anul acesta, cu cei patru elevi, câte unul pentru fiecare an de studiu și disciplină, situația a fost alta, deosebit de îmbucurătoare, dacă ținem seama de premiile și mențiunea care au fost câștigate de elevii noștri:
- Studiul biblic al Vechiului Testament – Morar Ioan – Premiu special cu nota 8.10: îndrumător, prof. Mirel Gălușcă;
- Studiul biblic al Noului Testament – Morar Teodora – Premiul II cu nota 9.25: îndrumător pr. prof. Viorel Laiu;
- Istoria Bisericii Ortodoxe Române – Cecan Dan – Premiul I cu 9.75: îndrumător arhim. prof. dr. Mihail Daniliuc;
- Teologia Dogmatică – Miculici Ion – Mențiunea I 9.30: îndrumător, prof. Mirel Gălușcă.
Dacă tragem linie observăm că suntem singura școală teologică ortodoxă din Învățământul Preuniversitar de Stat care a obținut două premii și o mențiune din partea Ministerului Educației precum și un premiu special din partea organizatorilor! Nu pot decât să le mulțumesc acestor minunați elevi care, pe lângă programul zilnic al școlii și al activităților desfășurate în seminar, dedică ore și nu puține, poate până dincolo de miezul nopții, pentru pregătire, pentru lectură și pentru rugă, ca la această frumoasă activitate să obțină rezultate care să bucure, în primul rând, pe părinții care i-au crescut atât de frumos și pe profesorii care i-au sprijinit și îndrumat. Mulțumesc și colectivului de profesori dedicați, uniți, prietenoși și deschiși, care au făcut posibile aceste rezultate.
– Rezultatele sunt motiv de mândrie, dar și un îndemn pentru copii să vină la seminar. Vă rog să prezentați oferta educațională pentru anul școlar viitor 2023-2024, și de ce nu, pentru anii viitori.
– Oferta educațională a Seminarului de la Mănăstirea Neamț, se adresează, atât absolvenților de clasa a VIII-a, băieți, pentru Secția Teologie Pastorală, cât și pentru băieți și fete care doresc a studia Arta picturii bisericești, pentru a deveni pictori de icoane și de biserici consacrați. Pentru anul școlar viitor 2023-2024, Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț va organiza concurs de admitere pentru cele două secții vocaționale – Teologie Pastorală și Teologie Patrimoniul cultural, fiecare clasă primind 24 de elevi, conform Calendarului și cerințelor unui astfel de examen de admitere. La Școlile Gimnaziale din proximitatea Seminarului, deja au fost prezenți profesori și elevi, care au prezentat și au vorbit îndeaproape cu cei care se pregătesc să absolve și să obțină cele mai bune rezultate la evaluarea națională. Așteptăm cu drag pe cei care doresc să studieze într-o instituție școlară deschisă, să afle mai mult despre Dumnezeu și lucrarea Sa în lume și să devină mărturisitori ai Cuvântului lui Hristos, mai ales acum când lumea așteaptă și nădăjduiește în mila lui Dumnezeu. Dorim tuturor celor care citesc aceste rânduri să aibă lumină în suflet din Lumina Învierii lui Hristos – Domnul și Mântuitorul nostru -, împărtășită unuia către altul, în familia fiecărui, cu rude și prieteni dragi, să se bucure fiecare de sănătate trupească și sufletească!
A consemnat Valentin BĂLĂNESCU