Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Neamț, a declarat că discuțiile de miercuri, 29 martie, cu reprezentanții Guvernului, au rămas la nivelul promisiunilor. În plus, ultima declarație publică a ministrului Ligia Deca- care a mințit în legătură cu poziția sindicatelor referitor la salarizarea cadrelor didactice, a fost picătura în plus, întețind conflictul început în decembrie.
„Liderii care au participat la discuțiile de miercuri de la Guvern au primit promisiunea că pe 30 martie, adică joi, vom primi răspuns cu soluția găsită pentru rezolvarea inechităților salariale din sistem. Nu doar că nu am primit vreun răspuns, dar ministrul Educației a afirmat public un neadevăr când a spus că sindicatele susțin eliminarea articolului referitor la salarizare din proiectul noii legi a învățământului. În aceste condiții, având în vedere că doleanțele noastre au fost aduse la cunoștința guvernului încă din decembrie și nu sunt încă soluționate, conflictul rămâne deschis și vom face referendum în aprilie pentru greva generală”, a declarat Gabriel Ploscă.
Sindicaliștii cer, în numele colegilor lor, un nivel adecvat în grila de salarizare pentru că altfel „meseria de profesor va rămâne, în continuare, nemotivantă!”, potrivit comunicatului primit la redacție și semnat de liderii celor 3 mari federații sindicale din educație:
sindicate educatie 31 martieLa protestul de miercuri, de la București, județul Neamț a participat cu 52 de sindicaliști care s-au alăturat protestatarilor din țară. Oficialii FSLI au stabilit în calendarul inițial al protestelor ca după referendum și strângerea de semnături să se declanșeze greva generală cândva în luna iunie:
sindicate educatie 29 martieNu este prima dată când profesorii anunță boicotul examenelor naționale și rămâne de văzut dacă în acest an pre-electoral guvernanții se vor ține de promisiunea sau vor renunța la protest , așa cum au făcut de fiecare dată.
Cristina Iordache
2 comentarii
Sindicatele divizate ale învățământului,sunt prea mici pt un guvern atât de mare…Apoi,la revendicărilor cerute,nu am văzut nimic legat de pensionarea cadrelor didactice.Personal as cere un articol de lege în LEN,în care sa se precizeze clar ca profesorii să poată ieși la pensie la cerere,anticipat cu cel puțin 9 ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare.Motivul?Dascălii au parte de mult stres și o parte dintre ei sunt terminați după 55 ani.Cocosati,cheli, fără dinți în gură, depășiți de digitalizare,lipsiți de viață,nu mai sunt plăcuți elevilor de la această vârstă.In plus,așa cum șoferii de autobuz au obținut prin lege pensionarea anticipată cu 9 ani înainte de vârsta standard de pensionare, fără penalizare,nu văd de ce profesorii să fie mai prejos…
Plosca Gabriel nu mai este vicepreședinte FSLI.