Anunțam zilele trecute că una dintre direcțiile posibile de colaborare directă între Piatra-Neamț și orașul înfrățit Lod (Israel) vizează sportul, mai exact tenisul de masă. Pe veteranul fondator al realțiilor noastre directe, Shlomo Abramovici, îl prezentasem încă dintr-un articol publicat în luna august, anul trecut, (și) în calitatea sa șef al Comisiei tehnice a Asociației israeliene de tenis de masă. În echivalent românesc vine director tehnic al federației. Îl interceptasem la Bistrița de Bistrița Năsăud, unde funcționează un Centru olimpic de tenis de masă, cu ocazia unui cantonament internațional de o săptămână pentru echipe naționale, categoria copii. Nu era la prima ispravă de acest gen pe relația Israel – România.
Avea să revină în țara natală, în calitate de oficial sportiv, cu puțin înainte de operațiunea protocolară internațională dedicată orașelor și autorităților înfrățite cu Piatra-Neamț. Se întâmpla la Campionatul național de tenis de masă (individual) al României, care s-a desfășurat la Sala Rapid din Capitală în perioada 24-26 martie.
■ Povestea unui învingător discret
Dovedind insistență și pasiune vecine cu încăpățânarea, beneficiind de sprijinul primăriei noastre, nu s-a lăsat până nu a găsit un partener local de nădejde, așa cum arăta mesagerulneamt.ro aici . Capul de pod este Cristi Lefter de la Asociația Club Sportiv „Kamarad”, care se ocupă de tenis de masă și știe să organizeze evenimente de toată lauda.
Cristi Lefter este pasionat de acest joc încă de la 8 ani, când juca la cele două mese de tenis de masă din beton, lângă blocul în care locuia pe strada Progresului din cartierul Mărăței, cam pe locul unde se află acum o biserică. „Mi-au rămas întipărite în minte și suflet momentele trăite în aceea perioadă: nu aveam paletă pentru a juca, nici nu prea se găseau, buget nu era și mi-am făcut cu traforajul o paletă din lemn pe care am lipit vinilin din geanta pentru școală, pe care am tăiat-o și am primit bătaie de la ai mei părinți. Dar, uite așa am câștigat locul 1 pe municipiu și județ, adunând multe diplome. Timpul a trecut și am primit cadou o paletă Meteor, pe care o îndrăgeam enorm. Ulterior, am auzit că se joacă tenis de masă la Casa Pionierilor și m-am înscris. Mergeam la fazele municipale, județene și din partea școlii la care învățam și eram mereu pe locul 1. Am ajuns pe mâinile domnului Țipter, profesor de tenis, unul dintre oamenii care a văzut potențialul din mine. Au început antrenamente intensive și am ajuns alături de el la faza națională în Teleorman, la Alexandria, făcând cinste orașului Piatra-Neamț”, povestește Cristi Lefter.
Problemele familiale l-au făcut să plece din țară, abandonând pentru câțiva ani dragostea de tenis de masă. S-a întors după decesul tatălui său pentru a-și îngriji mama, care suferise un accident vascular cerebral. Și de 21 de ani îi este dedicat.
A regăsit gustul pentru sportul iubit când a auzit de circuitul organizat de AmaTur Romania . S-a înscris în comunitate și la primul turneu din circuit a jucat finala, ocupând locul 2. Fericirea a fost întărită de trofee, medalii și diplome.
O mare dorință a fost să dăruiască motivația și plăcerea acestui sport copiilor. Ajuns la 48 de ani, vrea să ajute în continuare dezvoltarea sănătoasă a copiilor, învățarea încă de la o vârstă fragedă a disciplinei și antrenarea capacității de concentrare specifice tenisului de masă. A ales să antreneze doi copii mai talentați, pe Teodora Topliceanu de la Colegiul Național de Informatică și Iustinian Nacu de la Seminarul Teologic, care au reprezentat județul Neamț la nivel de competiții naționale.
■ Când pui inima și mintea unde trebuie
Încrederea și optimismul său sunt cu adevărat molipsitoare, bazându-se și pe un portofoliu de competiții. E convins că împreună cu Shlomo Abramovici și Primăria Piatra-Neamț va face ca acest sport să își pună amprenta pe județul nostru.
Iată câteva argumente oferite, pe partea competițională: „Am făcut remarcat acest sport în orașul nostru prin multe turnee organizate în fiecare an. În 15-16 octombrie (anul trecut – n.a.), am reușit – deși au fost multe orașe pe listă – să organizez cel mai mare turneu de tenis de masă, numit <<Turneul Campionilor>>, unde au participat 450 de jucători din România și țările apropiate. La acest turneu a fost invitat de onoare, și bineînteles a participat la competiție, Avram Iancu, primul român care a reușit să realizeze cea mai mare performanță din lume la înotul în ape deschise – titlul mondial <<Performance of The Year 2021>>. Acest turneu, ținut în cele două săli de la Polivalenta din Piatra-Neamț, a fost un real succes”.
Pentru viitorul imediat apropiat, vine și evenimentul-surpriză: „Va fi începând cu 1 iulie, la Sala Polivalentă, unde voi organiza un turneu de tip A, unde va fi prezent și domnul Abramovici”. Nu ne rămâne decât să urmărim câți vor susține proiectul care se bucură de îndemnul „Inima pentru tenis de masă!”. E mai sincer și mai frumos decât sloganurile cotropitoare ale zilei.
Viorel COSMA