Spiritul lui Nenea Iancu Caragiale, ce a oglindit năravurile și pasiunile politice care marcau societatea românească din vremea lui, trăiește astăzi, nu numai prin opera sa, dar și printr-o berărie din Piatra-Neamț ce îi poartă numele. Familia care a deschis această berărie, este cea care a deschis și Pensiunea și restaurantul “Armonia by Aristocratis” din Târgu-Neamț, un nume recunoscut în ultimii ani în industria ospitalității din România. Am încercat să aflăm cine, când, cum și de ce, de la omul de afaceri Francesco Capuano, care a renunțat la afacerea sa din Italia pentru a deveni cetățean român și-a găsit în Târgu-Neamț marea iubire, Ionela, și au clădit împreună o familie și o afacere care funcționează ca o și mai mare familie.
“Noi suntem Ionela, născută și crescută în curtea bunicilor din satul de la poalele Cetății Neamț & Francesco, născut și crescut la Roma, stabilit în România din 1995. Ne-am întâlnit aici și ne-am împletit viețile, iar apoi bucătăriile. Așa am dat naștere, în afara celor două fete frumoase care ne întregesc familia, restaurantului nostru cu specific mediteranean și local perfect îmbinate. Am început în 2008 cumpărând un restaurant cu 40 de locuri și cu 4 camere disponibile pentru cazare. Am crescut încet și frumos, iar acum te așteptăm cu un restaurant cu o capacitate de 200 de persoane, plus o terasă generoasă, o seră și o grădină de legume crescute natural, un spațiu de joacă pentru copii, o grădină cu numeroși copaci, arbuști și flori, 18 camere pentru cazare, un salon pentru evenimente cu o capacitate maximă de 650 persoane, o sală de conferințe complet dotată, un mic centru SPA cu sală de fitness, saună, salină, solar, precum și cu multe proiecte frumoase pentru viitor!”, așa își împărtășesc povestea Ionela și Francesco Capuano în mediul online.
Ospitalitate și dedicare care te fac să te simți un adevărat Aristocrat!
Restaurantul pensiunii Aristocratis dispune de un spațiu generos, oaspeții fiind asteptați să ia masa într-un decor elegant și discret, în care rafinamentul bucătăriei mediteraneene se împletește armonios cu savuroasele preparate cu specific local. Din grădina proprie și din sera cu legume sunt procurate mare parte din materia primă folosită pentru a le oferi tuturor alimente cât mai sănătoase. O altă parte a materiei prime vine de la producători locali, atent selecționați. La cerere, aici pot fi organizate seri cu mese câmpenești și foc de tabără, preparate tradiționale la ceaun, proțap, vin fiert și renumitele plăcinte “poale-n brâu”.
Renumite sunt și deserturile pregătite în totalitate de bucătarii proprii, cu drag. Găsești în meniu atât preparate tradiționale specifice zonei, cât și preparate mediteraneene absolut delicioase. Deseori apar și noi preparate, surpriză, adaptate sezonului, deci nu le vei găsi în meniu, dar ospătarii ți le vor prezenta. Capacitatea restaurantului este de 200 de locuri, suplimentată de alte 100 de locuri pe terasă.
Pentru evenimente – nuntă, botez, petrecere privată – Aristocratis pune la dispoziție două locații: Armonia Salon cu o capacitate maximă de 650 de persoane & restaurantul și terasa Pensiunii Aristocratis cu o capacitate maximă de 300 de persoane. Seriozitatea, experiența îndelungată, cadrul intim, atenția la detalii, flexibilitatea și mai ales preparatele irezistibile și de calitate sunt punctele forte. Dedicarea totală cu care este organizat fiecare eveniment, atenția pentru detalii, nimic nu este lăsat la voia întâmplării, flexibilitatea pe dorințele fiecărui client sunt ingredientele care au făcut din această pensiune una recunoscută în județ, în țară și în străinătate.
Pachetul clasic oferit la fiecare eveniment este format din șampanie de bun venit și pișcoturi – meniul compus din gustare rece, preparat cald din carne sau pește, preparat de bază, pâine – apă minerală și plată la discreție – cafea la discreție – suc din gama Pepsi, Prigat – alune și covrigei pe fiecare masă – fructe de sezon pe fiecare masă. Pentru fiecare eveniment este disponibil personal format din minim un ospătar pentru 25 oaspeți, un bucătar pentru 30 oaspeți, femeia de la curățenie. Oaspeții primesc și cadouri: camera mirilor pentru seara nunții împreună cu șampanie și fructe – degustarea unui meniu gratuit – 15% reducere la cazare pentru oaspeți, meniuri personalizate – artificii pentru tort – 5% reducere la următorul eveniment organizat. Organizăm la cerere cununii în aer liber. Pe scurt un pachet care să te facă să nu te gândești la nimic altceva decât să te bucuri de fiecare moment.
Dragoste, dedicare și suflet – secretul succesului și la Nenea Iancu!
Fostul Restaurant Il Corso (La strada principală – din italiană) pe care Francesco Capuano îl deschidea în 2014, împreună cu un amic, este nou brand-uita Berărie Nenea Iancu deschisă un an mai târziu, în Piatra-Neamț. Ideea le-a venit soților Capuano de la succesul pe care berea cu același nume l-a avut în restaurantul Aristocratis din Târgu-Neamț. S-au gândit că, dacă prima berărie nu a avut succesul scontat, atunci trebuie să schimbe total perspectiva, să reamenajeze spațiul și să ofere, pe lângă berea de calitate și un meniu specific: grătar, grill, hamburger, dar și tochitură moldovenească și alte produse devenite o tradiție pentru români atunci când ies la iarbă verde, aduse în centrul orașului, în atmosfera boemă caragialiană. Nu lipsesc micii, bineînțeles!
“Berea este de o calitate foarte bună, a avut mare succes la Târgu-Neamț, ne-a plăcut mult și numele și atunci, eu și soția mea ne-am gândit că o astfel de berărie poate să fie un succes dacă în spatele ei va fi și mâncare bună și o atmosferă pe măsură. Așa ne-am hotărât”, își amintește Francesco.
Și a avut dreptate, schimbarea produsă a atras nu numai localnicii, dar și turiștii ajunși la Piatra-Neamț, iar berăria a devenit o afacere de succes. Care este secretul pe lângă cele relatate mai sus?
“Cel mai important este să fii prezent! Soția mea se ocupă în principal de Aristocratis, o manageriază, se ocupă de bucătărie. Eu acolo mă ocup de partea de cazare. Eu vin zi de zi aici, la berăria din Piatra-Neamț, ea rămâne la pensiune, la Târgu-Neamț. Să nu te lași pe mâna nici unui manager, să fii tu acolo, lângă angajați, să supraveghezi totul, să ajuți angajații, să vezi care sunt dorințele oamenilor și să te pliezi pe ele, acesta este marele secret. Să nu te aștepți să te îmbogățești într-un an de zile de când ai început! Succesul vine încet și se termină foarte repede dacă greșești”, spune italianul care s-a îndrăgostit de România și și-a construit o nouă viață, plină de bucurii, aici, în Neamț.
Și cele două fete, Patricia, care a terminat clasa a XII-a și Aurora, elevă în clasa a IX-a în Cluj, lucrează vara la restaurant, la Târgu-Neamț, cea mare ca ospătar, iar cea mică în bucătărie.
“Sunt plătite la fel ca ceilalți angajați. Să învețe și ce înseamnă munca și să-și câștige banii. Nu știu dacă ne vor continua munca și se vor implica în afacerile noastre, dar, cea mare, Patricia, a intrat ca studentă în Spania la o facultate de prestigiu, una dintre cele mai importante facultăți din Europa, la Managementul Ospitalității, care pregătește managerii hotelieri, dar nu numai, pentru tot ceea ce înseamnă ospitalitate. Îi place, încă nu s-a hotărât dacă se va întoarce în România sau va rămâne în străinătate, dar e bine să fie pregătită, oriunde se va duce!”, spune cu mândrie în glas.
Îi este recunoscător românului, angajat al său de la fabrica din Italia pe care între timp l-a cununat și i-a botezat și prima fetiță, dar spune, cu convingere și dragoste în glas, că soția sa, Ionela este cheia succesului său.
“Aportul soției mele a fost cu totul deosebit, fără ea, fără Ionela, nu eram unde suntem astăzi! A fost principalul lucru care ne-a condus spre succes, pentru că ea chiar și-a dorit foarte mult, își dorește și acum, să fie o afacere de succes, la un nivel calitativ ridicat, cel mai înalt nivel care se poate. Și a dat totul pentru asta: și-a pus inima și mintea în tot ceea ce a făcut și ce face!”, spune Francesco Capuano și ochii îi strălucesc de dragoste.
Primul restaurant deschis la Târgu-Neamț a fost ideea soției sale, dar nu era gândit ca o afacere publică, Ionela și-a dorit să aibă un loc în care să poată găti și să se întâlnească cu prietenii, pentru că, în acei ani, pentru o masă bună trebuiau să meargă în Iași sau la Suceava. Au preluat o vilă în care exista un restaurant care nu mergea bine. În timp, prietenii au dorit să mai vină cu câte cineva.
“Am un amic care vrea să vină și el, cu soția. Plătește! Și azi un amic, mâine alți amici, până când, nu am avut încotro, am fost constrânși… oamenii ne-au împins către acest lucru, a trebuit să deschidem un restaurant pentru public. Așa a apărut primul restaurant cu specific italian la Târgu-Neamț, cu somon, creveți, carpacio, lucruri care nu existau atunci în zonă și apoi am adăugat camere de cazare, am schimbat meniul și ne-am tot extins până la ceea ce este astăzi pensiunea Aristocratis”, povestește Francesco Capuano.
Echipa creată ca o adevărată familie, cu care merg și în concedii, în luna noiembrie, când se închide Aristocratisul pentru curățenie, acum doi ani la Sovata, anul trecut în București, pe cheltuiala familiei Capuano, unde odihna se împletește cu schimbul de experiență și atenția la modul în care sunt serviți au contribuit din plin la succesul obținut.
Angela CROITORU