Vizita guvernamentală și de partid la liberali, de la nivel de prim-ministru și președinte de partid în jos și conferința de alegeri a PSD-ului județean, cu participarea celor trei din vârful formațiunii, au ținut agenda administrativă și politică a sfârșitului de săptămână în județ. Ambele partide au încercat să dea dovadă de forță, unitate și coerență, purtând un dialog de la distanță, parcă pregătit cu atenție. Liberalii au ocolit cât au putut municipiul Piatra Neamț, iar pesediștii au stat cuminți la Consiliul Județean. Chiar și așa, au existat săgeți și dintr-o parte și din alta, parcă un pic mai ascuțite de la PSD către PNL, făcute cu siguranța cuiva care știe că, în fine, va pune mâna oficial pe guvernare. La o analiză cât de cât atentă, mesajele celor două partide nu sunt deloc noi iar fiecare dintre ele are probleme în a demonstra unitatea monolitică.
Liberalii – cu gândul la alegeri
Liberalii au pregătit atent vizita, echipa Lazăr-Țapu-Leoreanu încercând să cuprindă cât mai multe obiective și zone de interes. A ales să pună accent pe zona de educație și pe mediul de afaceri. Includerea în delegație a ministrului Educației Ligia Deca a fost un bonus și Nicolae Ciucă, împreună cu aceasta, au putut marca performanțele unor olimpici nemțeni, cei de la Colegiile Naționale, adică Petru Rareș, Calistrat Hogaș, Informatică, din Piatra Neamț, Ștefan cel Mare din Târgu-Neamț și Roman Vodă. Ceremonia a avut loc la Roman, în cadru festiv și din acest punct de vedere a fost o reușită și un semnal recepționat în zona învățământului. Evident, au fost și nemulțumiți, cei din alte școli care au avut olimpici, dar nici nu se putea ocupa toată ziua cu premierea tuturor.
În privința mediului de afaceri semnalul a fost și mai clar: două întâlniri cu antreprenori, una la Roman și alta la Târgu-Neamț, plus vizite în câteva societăți comerciale importante. În privința acestor vizite, câteva precizări. Inițial erau prinse mai multe societăți pe listă, importante, cu cifră de afaceri și realizări deosebite: Soceram, Danlin XXL, Comes sau Ikostar. Programul oficial anunțat cu o zi înainte chiar de cei de la Guvern le prinsese în traseu. În dimineața de 5 mai programul s-a modificat și au apărut pe listă Termoplast Roman și Merlins Aqua din Izvoare-Piatra Neamț.
Nimeni nu a explicat schimbările, probabil s-a dat o satisfacție și oamenilor de afaceri din Piatra Neamț care oficial fuseseră aparent săriți din vizită la ei acasă. Cert este că toată lumea s-a pregătit și primul ministru ar fi avut ce vedea la Comes, de exemplu, dar la fel de mult și la celelalte societăți.
Important din punct de vedere al imaginii și chiar din cel electoral este mesajul că liberalii dau importanță acestui segment vital pentru funcționarea statului. Evident că nu a fost timp de dezbateri serioase pe subiecte extrem de importante pentru cei care mai au curajul de a investi în România, dar, oricum, utilitatea lor este indiscutabilă.
În ceea ce privește mesajul de forță și unitate, filiala a transmis clar celor de la București că nu mai vor implanturi străine în Neamț. De aceea, din delegație nu au făcut parte doi parlamentari, Mugur Cozmanciuc și Mara Calista. Primul a ajuns, totuși, la partea de discuții de partid, făcând o surpriză organizatorilor. Mara Calista nu a participat deloc și nimeni nu a explicat de ce.
În privința alegerilor Nicolae Ciucă, președintele PNL, a transmis un semnal către participanții la adunarea de partid, organizația este bine poziționată să le câștige, trebuie prezentate reușitele liberalilor, programul și trebuie lăsată deoparte raportarea la Ionel Arsene, care nu mai este de actualitate. Sau cel puțin așa se văd lucrurile de la București în această privință.
PSD – cu gândul la Ionel Arsene
Alegerile de la PSD au fost pentru cei neavizați, o formalitate, cu liste pregătite, vot cu ridicare de mână, unanimitate, Harpa președinte, Șerban și Niță prim-vicepreședinți, restul conducătorilor, care oricum nu prea contează decât la vrremuri de restriște în partid. Liniștea de ședință a fost precedată de adevărate ”lupte” duse pentru impunerea lui Adrian Niță ca prim-vicepreședinte alături de parlamentarul Ciprian Șerban. S-a vorbit despre presiuni via Italia, prin intermediari, despre faptul că a existat amenințarea demisiei de la Prefectură și din partid, cert este că până la urmă, cu binecuvântare de la centru, Niță a triumfat. În felul acesta, Ionel Arsene, aflat în relații glaciale cu Ciprian Șerban în ultima perioadă, și-a asigurat o pârghie în staff-ul de conducere. NU trebuie uitat că actualul prefect a fost alături de Arsene la Consiliul Judeețan și a ajuns pe funcția actuală promovat tot de fostul președinte de județ fugit acum în Italia.
Practic, în afară de momentul alegerilor, ședința a fost cu și despre Arsene. Europarlamentarul Benea de la Bacău a deschis balul amintind, lucru real, despre faptul că filiala a devenit independentă politic după ce a preluat-o Arsene, Marian Neacșu a continuat, iar bomboana pe colivă a așezat-o însuși Marcel Ciolacu, care i-a mulțumit celui fugit de rigorile legi din țară ”pentru tot ce a făcut pentru nemțeni”, lucruri deosebite. Într-un fel, a fost o transpunere politică a proverbului ”cele bune să se-adune, cele rele să se spele”, inclusiv afacerea spitalului de la Lețcani sau alte năzbâtii de pe vremea fostului președinte. Sala a aplaudat de fiecare dată când a venit vorba despre Arsene, semn că delegații au fost aleși cu grijă și că pesediștii și-au ales deja tema de campanie, mărețele realizări de la Consiliul Județean.
Daniel Vasilică Harpa, urmașul său la partid, nu va avea deloc zile ușoare, pentru că va trebui să gestioneze acest lucru, să fie atent la ce se întâmplă în partid și să facă față atacului liberalilor, care sunt convinși că vor câștiga tot în județ dacă nu mai este la butoane fostul jupân.
Multă lume se întreabă dacă chiar nu mai este la butoane Arsene, în condițiile în care la Consiliul Județean și-a lăsat urmaș, la partid la fel, chiar dacă i-a pus alături și alternativele pentru situația în care iese din rânduri, iar aparatul birocratic din CJ îi este încă devotat, cel puțin din rațiuni de forță majoră.
Valentin BĂLĂNESCU