Ce este, de fapt, cataracta?
Cataracta este una dintre bolile de ochi, pentru care, din fericire, există tratament. În această afecțiune, o lentilă naturală a ochiului – cristalinul – se opacifiază, iar lumina nu îl mai poate traversa. În acest fel, vederea are de suferit – formele, dimensiunile și amănuntele se observă din ce în ce mai greu.
Cataracta se întâmplă treptat. Pacientul pierde mai întâi o parte din precizia vederii, iar fără tratament, în cazul cataractei mature, se poate ajunge la orbire.
Cea mai des întâlnită cauză a cataractei este avansarea în etate. Cristalinul este o parte a corpului uman în care celulele se înmulțesc în continuu. Astfel, celulele se aglomerează, densitatea cristalinului crește și nu mai putem distinge imaginea clară. Desigur, sunt și alți factori care contribuie la apariția cataractei, precum diabetul, glaucomul, expunerea îndelungată la soare, tensiunea mare și în anumite cazuri, lovituri puternice la ochi.
Partea bună este că tratamentul modern înseamnă înlocuirea cristalinului uzat cu unul nou, transparent, prin care se vede cum trebuie. La Clinica Platinum Optic facem acestă intervenție cu precizie și în siguranță.
Ți-e frică de operații?
Mulți oameni gândesc așa și este normal. De când suntem copii învățăm să ne purtăm singuri de grijă și să ne păstrăm controlul în orice situație. Este natural să ne fie frică în momentul în care ne simțim vulnerabili, mai ales în prezența unor oameni pe care i-am cunoscut de puțin timp, care urmează să intervină asupra corpului nostru printr-o metodă pe care nu o înțelegem pe deplin.
Din acest motiv înțelegem foarte bine rolul tuturor celor cu care vei intra în contact la Clinica Platinum Optic. Vă veți simți în siguranță, iar calmul și profesionalismul celor din clinică vă vor liniști și veți înțelege că sunteți pe mâini bune.
Protocolul operator este bine stabilit. Ochiul fiind un mediu umed și expus, vom lucra steril și vom urma proceduri care se întâlnesc în toate sălile de operație.
Sala de operație este echipată cu instrumentar și aparate, însă, ca și durere resimțită, majoritatea Pacienților noștri declară că intervențiile efectuate la Platinum Optic se situează sub nivelul de disconfort al unei intervenții stomatologice de rutină. În fapt, mai toată lumea își manifestă neliniștea numai la primul ochi operat. La cel de-al doilea se prezintă relaxați, ca și cum ar veni la un control de rutină. Încă un aspect de menționat este acela că la aceste intervenții – nu curge sânge. Cristalinul nu este vascularizat. Anestezia locală este foarte eficientă, iar majoritatea Pacienților ce s-au operat la Clinica Platinum Optic spun că anestezierea zonei ochiului se simte mult mai ușor decât cea dentară.
Care sunt etapele unei intervenții de cataractă la Clinica Platinum Optic?
- După ce vă așezați comod, începem discuția cu ce vă nemulțumește la vederea Dvs. Vă ascultăm în amănunt, vă măsurăm ochelarii – dacă ați purtat înainte – și deschidem fișa Dvs. de Pacient. Cu cât mai multe detalii cu atât mai rapid diagnosticul precis. Dacă ne-ați fost deja Pacient luăm în calcul istoricul Dvs. medical. Ulterior vă invităm în cabinet să faceți o consultație oftalmologică completă.
- În cabinet vă întâmpină medicul specialist și vă invită la un set de investigații oftalmologice necesare pentru un diagnostic clar. În funcție de rezultate, descoperim diverse afecțiuni: presbiopie, cataractă, glaucom, dmlv, etc. În cazul în care cristalinul nu mai este transparent, ochelarii își pierd din utilitate, iar medicul vă explică despre cataractă și despre tratament.
- După ce vi se explică toate detaliile, etapele tratamentului și ale intervenției, vi se măsoară dimensiunile necesare pentru cristalinul nou.
Consultația inițială durează maxim o oră. Tot atunci vă alegeți opțiunea potrivită, vi se recomandă câteva analize preliminare și vi se explică ce trebuie să faceți înainte de procedură.
- V-ați făcut analizele, totul a ieșit în grafic, ați urmat indicațiile medicului și v-ați pregătit să vedeți din nou cum trebuie. O asistentă are grijă de pregătirea Dvs. pentru operație. Colega noastră vă asistă atât cu procedura medicală preoperatorie, cât și cu răspunsuri la orice întrebări aveți. Nu ne grăbim, e important să vă simțiți confortabil, pe tot parcursul intervenției. Cu căldură și cu încredere vă suntem alături.
- Confortul Dvs. este foarte important pentru noi. După anestezie, o procedură foarte ușoară, pe parcursul intervenției veți avea senzația de ud și veți simți că cineva ”umblă” la ochi, însă fără durere ori presiune. În general, o intervenție durează între 15-45 de minute. După intervenție, preventiv, vi se aplică un pansament steril pe care trebuie să-l țineți 24 de ore, până la controlul de a doua zi.
- A doua zi, medicul verifică implantul prin câteva investigații rapide la microscop. Pentru confort vi se recomandă câteva picături de pus în ochiul operat pentru o perioadă scurtă. Totodată vi se vor oferi câteva indicații pentru viitorul apropiat. După acest control vă recomandăm încă unul la 30 de zile de la operație, moment în care puteți demara procedura și pentru celălalt ochi – ori, în funcție de cristalinul ales, puteți solicita ochelari de citit, dacă mai simțiți nevoia.
Ce alte intervenții mai facem la Clinica Platinum?
Glaucom – Considerat a doua cauză a orbirii la nivel mondial, glaucomul constă în creșterea presiunii intraoculare, ca și urmare a blocării căilor naturale de evacuare a lichidului din interiorul ochiului. Presiunea crește și deteriorează treptat nervul optic. Spre deosebire de cataractă, unde cristalinul se poate înlocui, în cazul glaucomului, atrofia nervului optic este ireversibilă. Intervenția pentru această afecțiune presupune eliberarea presiunii intraoculare prin efectuarea unui orificiu în globul ocular, prin care să dreneze lichidul în surplus.
Șalazion – Aceasta afecțiune interesează pleoapele și se traduce prin înfundarea unor canale lacrimale. În acest fel, lichidul nu mai ajunge în ochi, pentru irigare, ci rămâne blocat în aceste canale. Rezultatul este o umflătură în interiorul pleoapei, care trebuie scoasă pentru a preveni efectele neplăcute de termen mediu și lung. Spre deosebire de orjelet (sau ulcior, cum este denumit popular – o infecție purulenta de la baza unei gene) care se vindecă fără intervenție în 7-10 zile, șalazionul nu se vindecă de la sine. Intervenția este de asemenea rapidă și nedureroasă, prin care se elimină conținutul umflăturii.
Pterigion – Spre deosebire de cataractă, unde este afectat cristalinul, pterigionul este o afecțiune a conjunctivei. În fapt, acest pterigion este o membrană opacă, care crește inițial pe partea albă a ochiului. În acest stadiu, vederea nu are de suferit, este doar o formațiune inestetică. Problema funcțională apare atunci când se extinde deasupra corneei, iar vederea începe să se încețoșeze. Procedura de îndepărtare a acestei membrane este destul de simplă – sub anestezie locală, cu instrumentar special, se desprinde membrana. În urma îndepărtării pterigionului, rămâne un ochi curat și frumos.
Faceți o programare pentru o consultație oftalmologică
Am descris aici, în linii mari cum abordăm noi subiectul cataractei la Clinica Platinum Optic. Cu siguranță nu am acoperit toate întrebările pe care le-ați putea avea – nici despre cristaline, nici despre intervenție în sine, despre medici, analizele necesare, ori nelămuriri și completări legate de toate subiectele pe care le-am atins.
Calitatea vieții semnificativ îmbunătățită de tratamentul cataractei, aceasta afecțiune este – pe de-o parte, una dintre cele mai spectaculoase diminuări ale independenței unei persoane, pe de altă parte, recăpătarea vederii este una dintre cele mai înălțătoare experiențe pe care le poate avea un om.
Totodată, tragem un semnal de alarmă și pentru aceia dintre Dvs. care amână intervenția. Deși lent, procesul degenerativ este sigur. Nu merită timpul risipit pe etapa în care vederea se diminuează într-atât de mult încât nicio pereche de ochelari nu mai poate ajuta.