După ce astăzi, 12 mai un urs își făcea plimbarea de dimineață prin Tarcău, o comună în care oamenii s-au obișnuit cu astfel de vizite matinale sau nocturne, tot astăzi, spre seară, un alt specimen brun și-a făcut apariția în satul Bradu din comuna Grințieș.
Acum câțiva ani în pădurile din zona Tarcăului trăiau aproximativ 40 de exemplare și coborau în gospodăriile oamenilor destul de des, mânați de foame. Deocamdată, anul acesta, în afară de câte un gard dărâmat, o oaie mâncată din când în când sau alte animale de talie mică de prin curțile oamenilor, nu au făcut alte stricăciuni.
În urmă cu patru zile, o cameră de supraveghere a faunei din pădurile comunei Tarcău au surprins un urs brun, un exemplar foarte bine dezvoltat, în timp ce își făcea siesta (vezi imagini video) scărpinându-se de un copac. Imaginile puse la dispoziția publicului de Direcția Silvică Neamț sunt însoțite de această descriere:
“Adevăratul Baloo într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Tarcău din cadrul Direcției Silvice Neamț, filmat în timp ce face spectacol de către o cameră de monitorizare a faunei. Chiar dacă este și amuzant, pentru noi, pentru urși scărpinatul de coaja arborilor are un dublu rol. Astfel, urșii scapă de paraziți și, în același timp, își marchează teritoriul, ceilați urși simțind imediat mirosul lăsat pe arbori. Urșii au simțul olfactiv foarte dezvoltat, cu mii de receptori ai mirosului în zona foselor nazale și un centru al mirosului din creier de cinci ori mai dezvoltat decât cel al omului. Romsilva – Direcția Silvică Neamț administrează, prin intermediul celor 13 ocoale silvice, 208.670 hectare fond forestier, din care 161.169 hectare sunt păduri de stat”.
În urmă cu 10 ani, în România existau peste 6.000 de urși bruni, adică 40% din totalul celor existenți în țările europene.
Angela Croitoru
Foto: Direcția Silvică Neamț