La Colegiul Național „Petru Rareș” nu au fost cazuri de profesori care să renunță la greva și numărul celor care au semnat a rămas același. În cancelarie erau câțiva profesori, pe hol se servea o gustare, iar directorul adjunct, prof. Claudia Jora pregătea câțiva elevi pentru examenul Cambridge în cabinetul conducerii. Prof. Gheorghe Popa-Grigoraș, liderul de sindicat, spune ca „sunt toți profesorii, cu excepția unuia, în grevă, nu a renunțat nimeni și continuăm”. În afara de elevii care se pregătesc pentru examenul Cambridge, au mai fost la școală și câțiva elevi care se mai pregătesc de bacalaureat, a mai precizat liderul sindical. În rest, echipa Delphos și profesorul Dan Grigoruță Oniciuc sunt în drum spre SUA, urmând ca astăzi să se îmbarce în cursa aeriană care îi va duce, după 10 ore, în Texas, unde își vor primi premiul I din concursul NSS, potrivit directorului adjunct al CNPR.
Nimeni nu a renunțat la grevă nici la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”. Din cei 40 de profesori angajați ai scolii doar 5 nu sunt în grevă, plus doi angajați din cadrul personalului didactic auxiliar. Un singur angajat din personalul nedidactic nu face grevă, potrivit liderului de sindicat prof. Diana Huțanu.
În școală este o liniște aproape nefirească, întreruptă de o mămică și fiul e, care a depus o contestație la proba de aptitudini pentru admitere la liceu. Faptul că pe durata grevei nimeni din cei care participă la protest nu este plătit nu poate fi un motiv de renunțare la greva, mai spune prof. Diana Huțanu. “Noi realizăm importanța profesională și statutul nostru și dorim să ne respectam și să fim respectați“, a adăugat liderul sindical.
Orele, practica și orice activitate programată este sistată și la Colegiul Tehnic de Transporturi.: „Suntem toate cadrele didactice angajate ale școlii în grevă, doamna director nu a aderat fiindcă sunt acte de semnat. Nici cei doi paznici nu pot protesta, fiindcă trebuie să asigure paza pe timp de noapte. Mai sunt contabila și informaticianul care nu au semnat, în rest toți ceilalți angajați sunt în grevă. Cel mai trist este cu familia de muncitori, soți și soție, care sunt în grevă, dar i-am anunțat că dacă din motive financiare – salariul este, într adevăr, foarte mic, ia 1.800 lei net un muncitor sau o femeie de serviciu – vor să renunțe la grevă, este de înțeles“, a precizat prof. Elena Ciurea, liderul sindical. Aceasta a mai precizat ca profesorii care au ore și la Colegiul Tehnic Forestier, de pildă, unde nu se face grevă, merg la orele de acolo.
La Școala Gimnazială „Elena Cuza” era destul de liniște azi, la prânz. În curte, doi muncitori văruiau o porțiune dintr-un perete și au spus că, deși au salariu minim pe economie, nu-și permit să facă grevă.
Directorul școlii, prof. Dumitru Letos ne-a pus la dispoziție toate datele legat de cum se desfășoară protestul aici, fiindcă liderul de sindicat pe școală tocmai plecase. „Eu sunt un simplu membru de sindicat, dar am considerat că nu pot semna pentru grevă și să abandonez obligațiile funcției. Dar, cel puțin pentru personalul cu funcții, salariile nu s-au mai majorat de prin 2020, nici măcar cu inflația, cum nici la o altă categorie profesională plătită de la buget nu s-a întâmplat. La noi, în școală, sunt 3 învățătoare care nu sunt în grevă și au cursuri cu copiii. La grădinița „Veronica Filip” sunt 4 grupe la care educatoarele nu fac grevă, din 10, iar la grădinița nr. 13 toate cele 3 grupe au activitate, educatoarele nu sunt în grevă”, a declarat directorul Dumitru Letos.
Totuși, situația de până astăzi nu pare să mai dureze, tocmai din cauza aspectului financiar. „La noi, la grădiniță, se anunță deja 5 renunțări la grevă. E decizia colegilor, fiecare are motive personale, poate. Este vorba și de copii cu vârste între 3-6 ani de care trebuie să avem grijă”, a adăugat educatoarea Ioana Savin. Ironia face ca, faptul că pe timpul grevei angajații nu sunt plătiți, să atârne destul de mult asupra celor care au dorit grevă, dar nu-și permit pe termen lung fiindcă sunt unici întreținători de familie sau singurul părinte cu venituri.
C.I.