Pe ultima sută de metri și contrar normelor, regulile admiterii din iunie 2023 se modifică. În contextul grevei din Educație, ce începe luni, 22 mai, de la ora 8, ministerul a decis o nouă componență a comisiilor județene de organizare a evaluării naționale. În plus, președintele comisiei din școală poate fi orice alt profesor – în afara directorului sau a directorului adjunct – care obligatoriu este și membru în consiliul de administrație al școlii.
Aceste modificări de ultimă oră au fost publicate direct în Monitorul Oficial, sub forma ordinului 4.262 din 19 mai, adică vineri. Ordinul a fost emis de Ministerul Educației miercuri, 17 mai, în ziua grevei de avertisment. Derogările de la ordinul publicat în 6 septembrie 2022 vizează, în principiu, ca aceste comisii să aibă suficienți membri și președinți dintre cadrele didactice care nu participă la greva generală. Reamintim că peste trei sferturi dintre angajații din învățământ au semnat la referendumul sindicatelor pentru grevă.
Admiterea începe, anul acesta, cu înscrierea absolvenților de clasa a VIII-a la evaluarea națională, din perioada 6-9 iunie. Anul școlar pentru acești elevi se încheie pe 9 iunie, iar probele scrise au loc pe 19 iunie la română și pe 21 iunie la matematică. Notele sunt afișate pe 28 iunie și rezultatele finale, după contestații, se publică pe 4 iulie.
Sindicaliștii, de cealaltă parte, afirmă că greva generală începe mâine, chiar și dacă astăzi liderii FSLÎ, ”Spiru Haret” și „Alma Mater” au fost invitați la o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții Guvernului. „Nu se deschid școlile luni. Greva aceasta a fost declanșată de oameni în urma unui referendum, au semnat. Oamenii sunt cei care decid dacă se acceptă ceea ce propun guvernanții. Nu noi, liderii, nu e greva liderilor. Este greva oamenilor din sistem. Ei decid, ca să fie limpede. Nu trebuia să ajungem în data de 21 mai, când sunt negocieri de cinci luni de zile serioase. Dacă realizau ceea ce le-am spus și am avertizat că este riscul major să se ajungă la grevă, oamenii sunt nemulțumiți și cred au tratat cu indiferență sau au luat-o în glumă ce am avertizat. Acum e bine că ne întâlnim, dar cu siguranță greva va fi declanșată. Și încă o dată, ca să fie foarte clar, oamenii doresc lucruri concrete, acte normative elaborate și publicate pentru a mai avea încredere în clasa politică”, a declarat la un post tv național Simion Hăncescu, liderul FSLÎ, cea mai mare organizație sindicală din învățământ.
C.I.
Un comentariu
Conform opiniilor celor care se pricep la toate, doar profesorii trebuie să aibă “vocația”.
Nu și preoții, medicii, parlamentari, senatori ori alte categorii care lucrează cu și pentru oameni!