În prima zi din calendarul înscrierii elevilor la bacalaureat, pe 29 mai, pregătirile pentru cursul festiv sunt în toi la Colegiul Național “Roman Vodă” din Roman. Forfota mare între diriginți, părinți și conducerea școlii, odată ce diplomele de absolvire – plachete pe suport de catifea vișinie, culoarea Colegiului – au sosit și au trebuit împărțite. Sunt 9 clase de a XII-a care mâine participa la cursul festiv care încheie anii de școală. “Este un moment pe care nu-l putem refuza copiilor. Situația școlară nu este încheiată, la noi doar 4 profesori nu sunt în greva. Dar nu putem nici valida în consiliu profesoral. Copiii, însă, nu trebuie sa sufere și cel puțin putem organiza festivitatea de încheiere. Eu nu pot protesta, dar sunt și eu mama și le transmit părinților ca sper, ca toată lumea, ca situația se va rezolva săptămâna aceasta”, declară prof. Ioana Roxana Iorga, directorul “Roman Vodă”.
Liderul de sindicat al Colegiului, prof. Anda Nacu precizează că și printre colegii ei care sunt în greva sunt părinți. “Avem o doamna profesoara care are un copil în clasa a VIII – a și unul în clasa a XII – a, sunt profesori care au copii în unul din anii terminali. Dar aceasta greva este pentru generațiile actuale și viitoare de elevi, pentru respectul fata de dascăli, de Educație, pentru viitorul tarii. Știu ca sunt tot felul de informații contradictorii, dar noi nu renunțăm. Vom merge și la mitingul de mâine, din București, am fost și la greva de avertisment și la pichetarea de joi, de la Prefectura. Vreau sa transmit tuturor ca acționăm din responsabilitate”.
Una din puținele școli din Roman în care se protestează, dar se fac și cursuri este Colegiul Tehnic “Miron Costin”. Nici anunțul cu greva generala nu este postat la loc vizibil, ca la celelalte școli. Dar liderul de sindicat, prof. Gabriela Niță precizează: “Suntem 33 de cadre didactice în greva, peste jumătate, iar cei care nu fac greva au cursuri normale, după program special făcut. Restul care sunt în grevă vin la școală și fac diverse activități, ei nu predau. Dar nemulțumiri sunt, la toate categoriile profesionale din școala noastră. Am fost la greva de protest, la pichetarea de la Prefectură, la București se duc alți colegi și protestăm până când vom fi luați în seamă“.
Prof. Ana Maria Agape, directorul colegiului, declară că cei care au semnat pentru greva au tot dreptul sa protesteze: “Eu sunt director și nu pot lăsa școala, dar îi înțeleg pe colegii care fac grevă. Nu este vorba doar despre chestiuni salariale, fiindcă școala are nevoie de investiții pe toate planurile. Ne-am organizat în așa fel încât copiii sa nu aibă de suferit, elevii care sunt în practică merg la practică, cei care au ore au program în așa fel încât să nu aibă ferestre între ore – avem mulți navetiști. Astăzi am avut și cursul festiv la clasele a XII-a, absolvenții se pot înscrie la bacalaureat, din seria curentă și din seria anterioară. Dar nu cred că este normal ca personalul didactic auxiliar și nedidactic să aibă cele mai mici salarii”, consideră directorul “Miron Costin”.
A consemnat Cristina Iordache