O grevă în învățământ, domeniu în care liderii de sindicat de la nivel național mai mult au mimat lupta electorală în ultimii ani, este un eveniment care poate bulversa o comunitate. În Neamț, ca peste tot în țară, declanșarea grevei a luat prin surprindere pe toată lumea, inclusiv pe cei care au semnat, deoarece în buna tradiție românească, se aștepta ”să se dea la pace” cumva.
Luni, 22 mai, situația nu era foarte clar cunoscută nici la nivel sindical, nici la Inspectoratele Școlare. Unii dintre semnatari s-au retras, alții, mai puțini, s-au alăturat grevei, au fost presiuni mai mult sau mai puțin subtile din partea a unor directori asupra cadrelor didactice, de genul, ați semnat pentru grevă, dar o sa vina copiii la școală, deci vedeți cum faceți, aveți curs festiv la a VIII-a, dacă e grevă nu se poate face, deci duceți florile înapoi la florărie etc.
Cum stau lucrurile în teren, încercăm să ilustrăm cu câteva cazuri.
Colegiul Tehnic ”Gheorghe Cartianu Piatra Neamț – este greva la care participă 37 din 56 de profesori și 11 membrii din cei 12 care fac parte din uldidactic auxiliar și nedidactic. Liceul este însă în Săptămâna Verde, unii elevi sunt plecați în Erasmus, alții au programate excursii la care au plătit avansul cu mult înaintea grevei, iar alți elevi sunt la practica programată, la fel, de la începutul anului școlar – potrivit prof. Adina Salaru, vicepreședinte de sindicat.
Prof. Livia Nicolae, directoarea Colegiului a dat asigurări ca o treime din profesori sunt în școală, conform regulilor grevei. “Profesorii care nu sunt în greva desfășoară diverse activități în școală. Trebuie să raportam procentul greviștilor la Inspectoratul Școlar până la ora 12“, mai precizează directorul colegiului.
Liceul Tehnologic “Ion Creangă“ din Pipirig – cadrele didactice nu sunt în grevă și programul urmează cursul firesc, fără sincope. “La noi în unitate nu este grevă, cursurile se desfășoară în mod normal. Inițial, o parte dintre colegi au optat pentru grevă, apoi au s-au răzgândit și suntem alături de elevi pentru că este o perioadă grea pentru ei, mai ales pentru cei din anii terminali, clasa a VIII-a și a XII-a, aceștia fiind pe ultima sută de metri. În acest moment decizia noastră a fost în favoarea elevilor, dar asta nu înseamnă că nu avem aceleași probleme. Salariile sunt mici, mai ales la personalul nedidactic și auxiliar unde sunt chiar foarte mici“, a declarat Irina Dorneanu, directorul Liceului Tehnologic “Ion Creangă“ din Pipirig.
La Piatra Șoimului, comună care are 4 unități arondate școlii gimnaziale, doar 8 profesori nu fac grevă. Aceștia au avut program special cel puțin astăzi, adică au supravegheat elevii de la Școala Gimnazială Luminiș, de pildă, cei care au venit azi la ore, adică 4 clase amestecate. Microbuzul școlar a luat, la prânz, doar o elevă de gimnaziu de la școala din centru, apoi a pornit spre celelalte structuri să ducă și alți elevi acasă. Însă ce va fi mâine, încolo, nimeni nu știe. „Așteptăm după prânz noi vești, fiindcă nu am făcut program pe toată săptămâna, ci doar pentru prima zi de grevă. Sunt o treime din profesori prezenți în structuri, cei 8 colegi care nu sunt în grevă și care supraveghează copiii, fiindcă sunt 4 clase, dar din ani diferiți. Vorbim de 85% din angajați în grevă. Dar administratorul financiar, contabila nu sunt în grevă, au foarte multe situații, hârtii de făcut și nu are altcineva cine să le facă. Nu știu ce va fi, am evaluare națională la clasa a VI-a și dacă greva continuă, că este dreptul colegilor, nu știu dacă pot ține evaluarea cu profesorii care nu sunt în grevă”, declară directorul Vasile Păduraru.
Profesoara de română Ana Andreea Cordel și membru de sindicat declară că cei care au semnat pentru grevă nu vor ceda. „Noi suntem umiliți an de an, că trebuie să dăm titularizarea pentru a reuși să ne angajăm definitiv și nu reușim, fiindcă la română, cel puțin, nu sunt posturi niciodată. Nu știu cum de în Neamț niciodată nu sunt, dar în alte județe sunt! Suntem umiliți de ani de zile cu salarii de mizerie, profesori de fizică nu mai sunt, informaticieni nu vin! Facem grevă până vom obține respect! Părinții sunt de partea noastră și ne susțin!”, afirmă profesoara de la școala Piatra Șoimului, care era cu propriul copil în cancelarie.
Școala Gimnazială Rediu – un procent de 81% dintre cadrele didactice sunt în grevă. Concret, este vorba de 27 de persoane, personal de predare. “Două cadre didactice din învățământul primar desfășoară activitatea în mod normal, după program, la fel și 3 cadre didactice de gimnaziu care desfășoară activitatea după un orar special, adaptat, pentru că restul de 27 de cadre, și mă refer aici la personal didactic, sunt în grevă“, a declarat Urdă Lucian, liderul de sindicat de la Școala Rediu.
Școala Gimnazială Dochia – un procent de 38% din personal este în grevă. Practic, doar 8 din cele 21 de cadre au aderat la acțiunea de protest. “În principiu, cei care sunt în grevă sunt profesorii de gimnaziu, acolo unde nu se țin orele. În ce privește învățământul preșcolar, acolo activitatea continuă, iar la fel se întâmplă la învățământul primar, unde doamnele învățătoare sunt la clasă. Vobim de ziua de azi, 22 mai, pentru că mâine vom vedea ce va fi. Asta deoarece în învățământul primar în această săptămână ar trebui să aibă loc cercurile pedegogice… vom vedea dacă se mai țin. Eu, ca director, nu fac grevă, sunt pe baricade“, a spus Georgeta Asavinei, directorul Școlii Dochia.
Şcoala “Nicu Albu” din Piatra-Neamţ – 83% din cadrele didactice şi întreg personalul nedidactic şi auxiliar sunt în grevă. Învaţă cu program normal doar două grupe de grădiniţă şi trei clase din învăţământul primar, conform informațiilor furnizate de Petronela Smărăndescu, lider de sindicat.
Şcoala nr. 5 din Piatra-Neamţ – 56% dintre cadrele didactice sunt în grevă. „Noi ne-am organizat foarte bine, dat fiind faptul că suntem foarte mulţi. Învăţătorii nu au dorit să participe la grevă şi atunci dimineaţă se fac toate orele de curs de la învăţământul primar se fac după orarul normal. La grădiniţă doamnele educatoare sunt în grevă, dar dacă vine vreun preşcolar este, imediat, preluat de o doamnă învăţătoare pentru supraveghere. După-amiază se învaţă după un program special, pentru că unele cadre didactice sunt în grevă, iar altele nu. Comitetul de organizare al grevei este în şcoală, ne-am organizat de aşa natură încât să ţinem cont de dorinţele fiecărui cadru didactic şi niciun copil să nu rămână nesupravegheat”, ne-a spus directorul şcolii, Carmen Munteanu.
Şcoala Gimnazială Bârgăuani – 80% din cadrele didactice sunt, oficial, în grevă dar, potrivit liderului de sindicat, Valenin Pupăză, la şcoală au venit doar patru elevi dintr-o clasă de învăţământ primar. “La grădiniţă, o educatoare care nu a aderat, face cursuri cu un singur copil care a venit dimineaţă. Directoarea şcolii nu are voie, legal, să participe la grevă şi secretara a dorit să lucreze astăzi, după program normal. Noi nu îngrădim dreptul nimănui la muncă, cei care au venit îşi fac orele, vor fi remuneraţi ca şi până acum“, a declarat Valenin Pupăză.
Şcoala Borleşti – toate cadrele didactice cu execepţia unei învăţătoare se află în grevă, doar clasa aceasta este la cursuri. Aceeaşi situaţie este şi la Şcoala Gimnazială Hangu unde un singur cadru didactic a venit la ore şi clasa de învăţământ primar face cursurile după orarul normal.
La liceul Gheorghe Ruset Roznovanu Roznov – „Doar 5 cadre didactice nu au intrat în grevă, dar în condițiile în care elevii nu sunt la școală, cei cinci corectează lucrări, fac curățeni în clasele lor” Carmen Duca, liderul de sindicat.
De la ISJ Neamț află că școlile din localitățile Brusturi, Costisa, Răucești,Dobreni, Urecheni, Tupilați funcționează cu program normal. De asemenea, Grădinița Danubiana Roman, creșa Mărceni din Bicaz și cele trei centre de educație incluzivă din județ funcționează cu program normal.
Colegiul Național Ștefan cel Mare – doar două cadre didactice nu fac grevă. Învățătorii supraveghează elevii, conform informațiilor furnizate de directoarea, Adina Margine.
Liceul Vasile Conta Târgu Neamț – directoarea Karina Ingrid: „Personalul este în grevă, nu au venit copiii la școală. Nu avem profesori care să îi supravegheze”.
Colegiul Tehnic Ion Creangă Târgu Neamț – nu sunt copii la școală.
Școala Gimnazială Domnească Târgu Neamț: „Doi învățători și un profesor de limba engleză nu sunt în grevă. Acesta din urmă dacă i se aprobă, va face orele online. Din 10 personal nedidactic, cinci sunt în grevă”, informează liderul de sindicat.
Liceul Carol I Bicaz – nu sunt elevi la școală.
Pe Valea Muntelui, majoritatea școlilor sunt în grevă: Grințieș, Farcașa, Ceahlău, Poiana Teiului. La Liceul Mihail Sadoveanu Borca, cea mai mare unitate de învățământ din zonă ”103 angajați participanți la grevă din care 76 cadre didactice, 9 personal auxiliar și 18 nedidactic. 93% fac grevă: doi învățători, un maestru instructor, un paznic, o femeie de serviciu” informează Ileana Hălăciugă, liderul de sindicat.
M.N.
3 comentarii
De ce nu spuneti nimic despre Rares, Hogas, Info, Roman Voda ? Nu ati avut acces, sau curaj ? Sunt intangibile aceste repere ?
Mai sunt și alte școli reprezentative,cum ar fi Colegiul Tehnic Forestier Piatra Neamț,care are profile unice in județ… Necazul este că e un haos în sistem că și în țară,dar totul pleacă de la lipsa de unitate..
Cei care nu sunt in greva ,sper că și elevii să fie alaturi de voi când luați salariu. Și mai dați și o declarație le notar pe propria răspundere că nu vreți nici un fel de mărire salarială și că renunțați la ea.
Așa e corect fata de colegii dvs daca vă considerați cu coloana vertebrala.