Incendiul ce a avut loc pe 18 mai la societatea comercială Apisorelia de pe platforma Săvinești (amănunte aici și aici), s-a manifestat cu o mare degajare de fum, coloana înaltă putând fi văzută de la mare distanță. Nu este greu de presupus că acel fum a poluat, însă nu vom ști niciodată cât de mult, deoarece stația de măsurare de la Piatra Neamț nu era funcțională nici la acel moment, cum nu este nici acum.
Acest aspect a fost dezvăluit în ședința de Consiliu Prefectural din 29 mai. S-a discutat despre cât de poluant a fost incidentul din 18 mai, însă răspunsul a fost șocant de sincer. “Stația automată de măsurare a calității aerului de la Piatra Neamț nu funcționează deci nu se poate stabili impactul incendiului asupra calității aerului“, a declarat Monica Isopescu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Neamț. Legat de același subiect, trebuie spus că și Garda de Mediu face verificări, controlul fiind în derulare.
Evident că un răspuns cu privire la faptul că stația nu funcționează nu este de actualitate. Stiu birocrații de la București, care nu au catadicsit să dea bani pentru niște amărâte de aparate de aer condiționat. Precizări din partea Instituției prefectului chiar ar fi de folos, dar unele directe, cu măsuri și termene de remediere a situației. Dacă nu sunt bani, sugerăm o comisie care să constate că trăznetul care a afectat autobuzul Teatrului Tineretului a deranjat și stația de măsurarea de la Piatra Neamț și ar curge banii buluc.
Trebuie spus că în județ sunt trei astfel de stații automate de monitorizare a calității aerului, dar funcționează doar cea de la Tașca, o zonă cu probleme, celelalte două, inclusiv cea de la Piatra Neamț, fiind defecte din luna februarie.
(G.S.)
Un comentariu
E firma unor securiști ce beneficiau de subvenții pentru deșeurile electocasnice, bani multi nu gluma, plus valoarea deșeurilor…..normal că nu se a făcut mare tam tam