1 Iunie – „Ziua Copilului” este cel mai bun prilej de a sărbători copilăria şi copiii, de a le oferi iubirea noastră. Aceasta zi este de obicei sărbătorita cu petreceri, cu jocuri, cu spectacole ce le sunt dedicate.
Pentru Asociația Culturală „Eu cred” această zi nu poate trece fără sărbătoarea cuvenită şi de 8 ani organizează un festival dedicat copiilor talentați, pasionați de muzică, care se întrec în cadrul unui concurs dotat cu premii, constând în trofee, medalii, diplome și multă, multă distracție. Primele ediții ale acestui festival-concurs s-au desfășurat la Căminul Cultural Tașca, însă festivalul a devenit unul „plimbător”, următoarele ediții organizându-se la Dămuc și Bicaz-Chei, singura întrerupere fiind în perioada 2020-2021 din cauza restricțiilor impuse de pandemie.
Anul acesta, cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Național-Concurs „Copiii-Florile Inimii” se va desfășura la Pângărați. În deschidere va fi inaugurat și noul Cămin Cultural din satul Pângărați-Castel, un edificiu cu o arhitectură deosebită, situat în imediata apropiere a Mănăstirii Pângărați, primarul comunei Pângărați, Ioan Petronel Mancaș, va tăia panglica, iar un sobor de preoți va oficia un scurt TeDeum și va binecuvânta noul lăcaș cultural.
Propunerea făcută Consiliului Local și Primăriei Pângărați de Asociația Culturală „Eu Cred” de organizare a acestui festival a fost primită cu mare interes de primarul comunei și de consilierii locali, care au votat în unanimitate pentru acest demers cultural. Mai mult, toți consilierii locali și-au donat indemnizațiile pentru luna aprilie pentru a sprijini financiar acest festival. De asemenea, organizatorilor li s-au alăturat Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, prin implicarea directă a doamnei director Carmen Muraru, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, dar și Federația Star Music România, care va oferi premii și va selecta copii pentru un festival ce se va desfășura în luna februarie 2024 la San Remo-Italia.
Cele spuse ne îndrituiesc să credem că în perioada 1-2 iunie 2023, la Căminul Cultural Pângărați-Castel, se va desfășura unul dintre cele mai frumoase festivaluri naționale dedicate exclusiv copiilor, care se vor întrece la cele 4 secțiuni: muzică populară, muzică ușoară, muzică folk și poezie-creație. La fel ca la edițiile precedente, se preconizează participarea unui număr de peste 200 de copii din județul Neamț, dar și din alte zone ale țării. Pentru desemnarea câștigătorilor, vor fi formate două jurii: un juriu al adulților, compus din persoane competente, profesori și un juriu al… copiilor format din câștigători ai unor concursuri naționale. Astfel, pe lângă jurizarea adulților, copiii vor da note copiilor.
Invitați în recitaluri sunt artiști cunoscuți la nivel local și național, pe afișul oficial al evenimentului apărând nume importante precum Marius Zgâianu și Alexandru Sahlean de la Suceava, Rareș Mihai Florescu de la București, câștigătorul primei ediții a acestui festival și finalist al concursurilor naționale „Românii au talent” și „Next Star”, Anastasia Ciobanu de la Bacău, și ea finalistă a acestor concursuri, Teodora Scarlat din Piatra Neamț – deținătoarea trofeului ediției din 2022, Ionuț Stoian și Dionisie Ionescu din Piatra-Neamț, Matei Mihăilă – unul dintre premianții Asociației Culturale „Eu Cred, Ghiță Dandu – rapsod popular local și Grupul folk „Eu Cred” (Elena Ropotoaia, Cosmin Caia, Marius Coșerariu).
Vor mai susține recitaluri și alți artiști care s-au alăturat ulterior, respectiv Pamfil Roată – rapsod popular de la Vatra Dornei și Mihaela Costan din Piatra-Neamț, precum și alți artiști locali. Întreaga manifestare derulată în cele două zile va fi moderată în stilu-i caracteristic de către volubilul şi eruditul Gheorghe Filip, cel care, așa cum a obișnuit publicul pe multe scene din județul Neamț, va aduce și un zâmbet nevinovat publicului format din copii… mari și mici. Un eveniment marca „Eu Cred” şi, bineînţeles, Marius Coşerariu, care a dedicat multe luni de zile pregătirii acestui festival. Urăm succes festivalului şi îi suntem alături ca parteneri media: „Mesagerul de Neamţ” şi „Ecoul Munţilor”.