Prefectul județului Neamț Adrian Niță a anunțat astăzi, 14 mai, primele măsuri după poluarea produsă în noaptea precedentă pe râul Bistrița (amănunte aici).
„În această dimineață am convocat o ședință de urgență a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență după ce am primit și rezultatul analizelor care arată niște creșteri foarte mari ai indicatorilor în ceea ce privește prezența fierului, zincului, cuprului, manganului și plumbului, fapt ce a făcut să adoptăm un plan de măsuri și voi menționa câteva.
- -prelevarea periodică de probe și analizarea acestora în laborator pentru a determina amploarea poluării și limitele până la care aceasta poate genera efecte;
- am dispus ca lucrătorii Serviciului de Gospodărire a Apelor Neamț să pună la dispoziția Agenției pentru Mediu Neamț probe de apă în scopul efectuării unor analize din punct de vedere al radioactivității deși nu sunt elemente care să ne indice prezența substanțelor radioactive. Dorim să luăm în calcul acest lucru și să fim prevăzători.
Pe baza rezultatelor furnizate de către SGA Neamț în contextului punctului menționat anterior, populația va fi informată asupra efectelor ce pot avea efecte asupra oamenilor și animalelor. Vom menține legătura cu instituțiile similare din județul Suceava pentru a cunoaște dimensiunile poluării și modul în care efectuează. Pentru a limita modul în care aceasta evoluează.
Pentru a limita efectele poluării asupra oamenilor și animalelor la nivelul unităților administrativ-teritoriale vor fi dispuse următoarele măsuri:
- instituirea permanenței la nivelul unităților administrativ teritoriale;
- restricționarea consumului de pește provenit din râul Bistrița;
- restricționarea accesului animalelor domestice în zona râului Bistrița;
- restricționarea utilizării apei din râul Bistrița pentru animale și pentru irigarea culturilor agricole;
- avertizarea populației asupra faptului că a avut loc o poluare în râul Bistrița și asupra măsurilor menționate anterior;
- organizarea unor măsuri de monitorizare a măsurilor dispuse prin serviciile voluntare pentru situații de urgență.
Totodată, vom informa operatorii economici care dețin exploatații piscicole în acumularea Izvorul Muntelui de la Bicaz cu privire la poluarea produsă pe râul Bistrița și vom preleva periodic probe și analize care vor fi analizate în laborator pentru a determina potabilitatea apei livrate populației.
În cazul înregistrării unor parametri necorespunzători va fi informată de urgență populația și CJSU. Momentan nu sunt motive de îngrijorare. La intrarea în județul Neamț debitul Bistriței înregistra dimineață o valoarea de 54 metri cubi pe secundă la Borca iar cantitatea de apă din lacul Izvorul Muntelui de la barajul de la Bicaz este undeva la 994 de milioane de metri cubi de apă ceea ce ne face să nu avem motive mari de îngrijorare. Pe măsură ce vom avea și alte informații vom reveni și le vom transmite”, a transmis prefectul Adrian Niță.
De asemenea, prefectul județului a dat informații și despre cauza poluării: „Ieri, 13 mai angajații Serviciului de Gospodărire a Apelor Suceava au observat în jurul orelor 19.30, pe raza orașului Broșteni, în zona localității Holda prezenta o culoare cărămizie specifică poluării cu ape de mină. Tronsonul de curs de apă afectat avea o lungime de circa 3 km iar unda de poluare se deplasa spre județul Neamț. în urma verificărilor preliminare efectuate de către lucrătorii de Serviciul de Gospodărire a Apelor din zona Brușteni s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie.
Drept urmare, după informarea pe care ne-au transmis-o către Serviciul de Gospodărire a apelor Neamț am luat decizia ca să prelevăm probe și noi la intrarea în județ pentru a determina gradul de poluare al apei. Am anunțat prin mesaje RO-ALERT locuitorii din comunele Borca, Poiana Teiului și Farcașa asupra faptului că este restricționat accesul animalelor la apele Bistriței pentru adăpare precum și consumul de pește din apele Bistriței”.
M.N.