Gala primei ediții în România a programului european „Eticheta Europeană pentru Excelenţă în Buna Guvernare” a avut loc joi, 11 mai, la Palatul Victoria din București. Printre cele 30 de autorităţi ale administraţiei publice locale laureate au fost și două din Neamț: Primăria municipiului Roman și Primăria Grințieș.
Programul este organizat de către Secretariatul General al Guvernului, în parteneriat cu Consiliul Europei, iniţiator al proiectului. Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a transmis laureaţilor că pot deveni un model de bune practici pentru colegii lor din administraţiile locale, astfel încât la ediţia de anul viitor numărul participanţilor, dar şi laureaților să fie unul și mai mare. Şeful Direcţiei Guvernare Democratică din Consiliul Europei, Daniel Popescu, a vorbit despre adoptarea acestui mecanism, bazat pe 12 principii, ca o recunoaştere a bunei guvernanţe locale care, de la momentul iniţierii, în urmă cu peste 15 ani, este implementat în peste 20 de state membre ale Consiliului Europei.
„E primul exerciţiu de acest fel în România şi noi ştim foarte bine că impactul, influenţa unei asemenea etichete, fie ea EloGE sau Iso 9001, depinde, în principal, de cât de cunoscută este, de notorietate. Noi sperăm ca această etichetă să câştige notorietate în România şi, deci, să-şi crească impactul. Şi, desigur, ne bazăm pe cei care au obţinut-o, dar şi pe cei care nu au obţinut-o, să continue să o promoveze. De asemenea, noi sperăm că dumneavoastră ne veţi ajuta să îmbunătăţim acest proces”, a declarat Daniel Popescu. ELoGE se bazează pe autoevaluarea municipalităţilor de către oficialii locali, consilierii aleşi şi cetăţeni. Prin angajamentul de a aplica un indicator de referinţă, administraţiile locale sunt de acord să îşi măsoare performanţa în raport cu fiecare dintre cele 12 principii. Este totodată și o platformă a cetăţenilor prin care să evalueze performanţa autorităţii locale. (Angela Croitoru)