DREPT LA REPLICĂ
Conform Deciziei nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, art. 51, subsemnata, Elena Preda, fost inspector școlar disciplina istorie și management instituțional, utilizez dreptul la replică spre a clarifica unele aspecte aduse în discuții publice, de către Florentina Luca – Moise, inspector școlar general al ISJ Neamț, cu privire la persoana mea, în emisiunile „Cafeaua de dimineață”, „Culisele statului paralel”, „NewsAllert.ro” și alte ieșiri publice. Aceste luări de poziție au survenit ca urmare a protestului membrilor consiliului consultativ al disciplinei istorie, din cadrul ISJ Neamț și al protestului membrilor Asociației Profesorilor de Istorie din Neamț, cu privire la decizia de a anula statutul disciplinei și demiterea mea din funcție.
În consecință, afirmațiile false aduse în spațiul media, de dna Florentina Luca-Moise, aduc atingere imaginii mele publice și sunt obligată să răspund:
1. La acuzația că nu mi-aș fi îndeplinit îndatoririle de serviciu, pot pune la dispoziție toată documentația necesară demonstrării faptului că, întotdeauna, chiar și în ultimele șase luni, în timpul concediului de studii, am organizat toate activitățile la disciplină, am propus comisii de lucru pentru olimpiade și concursuri și am organizat desfășurarea acestora. În inbox-ul e-mail-ului oficial și pe calculator se află toate documentele necesare, la olimpiadele locale și județene sau concursuri dedicate disciplinei am fost în mijlocul colegilor mei.
2. A afirmat că aș fi președintele Asociației Profesorilor de Istorie din Neamț, afirmația este falsă, dacă dna F.L.M. era atentă la activitățile asociației ar fi observat că președinte APIN este dna profesoară Cristiana Șoimaru, care conduce cu onoare și onestitate asociația, fără nicio implicare politică ( altă acuzație nefondată). Sunt printre membrii fondatori, este dreptul meu să aleg calea prin care îmi manifest atitudinea civică.
3. Afirmația precum că nu am participat la organizarea examenelor naționale este falsă, fiind în dizgrația doamnei, aceasta nu a permis numirea mea în comisii, în anul școlar 2021-2022, în anii precedenți am fost direct implicată în activitatea comisiilor de organizare. Cu toate acestea, am participat și anul trecut la monitorizarea organizării examenelor naționale în județ, dovadă fiind procesele-verbale înregistrate la ISJ Neamț.
4. Cu privire la implementarea proiectelor instituționale, dna F.L.M. a ordonat ca eu să fiu omisă din toate echipele de implementare a proiectelor din instituție. În anul școlar 2021-2022 nu am primit nicio decizie de cooptare, în acest sens. În consecință, am inițiat și implementat, împreună cu profesorii de istorie, proiecte la disciplină și am lucrat ca formator, în echipele ministerului, pentru programele de formare adresate profesorilor și directorilor.
5. În ce privește decizia de eliberare din funcție, istoricul acesteia este următorul: în data de 17.05.2023, în Consiliul de Administrație al ISJ Neamț, a fost aprobat referatul depus de inspectorul general, cu privire la trecerea disciplinei istorie în atribuțiile colegului meu, inspectorul de religie și managementul resurselor umane. Acest referat a fost aprobat, cu o abținere, urmare a aprobării referatului, probabil și a unui aviz de la autoritatea ierarhică, a fost semnată decizia de eliberare din funcție, din data de 23.05.2023. Numirea unei alte persoane, exact pe încadrarea pe care am avut-o eu, istorie și management instituțional, confirmă faptul că nu a fost vorba de o „reorganizare instituțională”. Dacă la 24 de ore de la semnarea deciziei cu privire la norma mea, a fost semnată o altă decizie de numire a altei persoane, înseamnă că, se recunoaște public faptul că încheierea raportului de muncă dintre mine și ISJ Neamț a fost arbitrară.
6. Eliberarea din funcție s-a produs fără a avea o discuție prealabilă, fără motivație, decizia fiind trimisă de jurista instituției, pe e-mail, în data de 23.05.2023. Demn de menționat este faptul că, viza juristei era din data de 23.03.2023. O fi o simpla eroare de tehnoredactare sau decizia era deja scrisă, doar că nu a mai apucat să modifice data.
7. În conformitate cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art. 7 (2) – Respectarea vieții private și de familie, solicit ca numele meu să nu mai fie rostit, în spațiul public, de persoana menționată mai sus, către care este direcționat dreptul meu la replică.
Cum am menționat public, nu revendic nimic, nu am nici cea mai mică dorință de a lucra într-o instituție condusă arbitrar, doar vreau să fie cunoscută adevărata stare de lucruri și doresc să opresc pornirea d-nei F.L.M. de a manipula opinia publică, prin furnizarea de informații false, în favoarea intereselor sale și în detrimentul meu și al colegilor mei, profesorii de istorie, pe care îi acuză de implicări politice. Profesorii de istorie cunosc, mai mult decât oricine altcineva, ce înseamnă să ai o atitudine potrivită – la momentul potrivit- conform propriei conștiințe, nu au frici iscate de funcții și ierarhii, sunt puternici datorită unității lor, a pregătirii lor profesionale și a cunoașterii, în profunzime, a drepturilor oferite de un stat democratic, cum este România. Dacă nu ei, cine altcineva?
Acest lucru nu poate fi înțeles lesne de o persoană care solicită doar obediență.
Prof. Elena PREDA
25.05.2023
4 comentarii
Practica aceasta, de a nu da sarcini de lucru echivalente tuturor membrilor echipei/instituției, este una foarte des folosită in sistemul de învățământ! De multă, multă vreme! Pentru ca apoi să se poată spune că acel angajat e leneș, e incapabil, e răuvoitor etc.!
Șansele egale de start, șansele egale din timpul activității sunt utopii acum în unele școli! Nu în toate!
Cum credeți că intr-o școală un coleg se duce pe muuult % din punctajul maxim la o gradație (dacă îi aduni timpul pentru toate câte a făcut, ies peste 24 ore/zi-pe bună dreptate, căci multe luate în seamă sunt făcute în timpul programului obligatoriu), iar altul rămâne doar cu regretul că nu poate, oricât ar munci, să il ajungă pe cel ajutat de șef? Si sunt copiii și condițiile aceleiași școli! Și cu aceeași dorintă de a munci eficient! Cu potențial egal ( sau chiar…!), dar cântărit diferit de director! Și cum el ține balanța …, fără a răspunde nicăieri, e din fașă totul strâmb!
Nici nu ar trebui date gradații de merit in acele instituții in care se întâmplă asemenea fapte (mai ales că se știe acest lucru, inclusiv la nivel de ISJ)! Sunt călcate in picioare cele mai elementare criterii morale, darmite cele manageriale!
Nimic nu este intamplator, atacul fățiș la adresa profesorilor de istorie durează de mult timp, cum a menționat si doamna Preda dacă nu ei atunci cine!?
Iar implicarea politică este imperios necesară in aceste timpuri tulburi si agitate cu atat mai mult când profesorii de istorie sunt garanții istoriei noastre multimilenare, dacă vreți vectorii moralității si interesului suprem al poporului român.
Noi ca popor suntem agresați de cand am fost ocupați vremelnic sper, de forțele răului absolut, si multi stiu cine sunt ocupanții si nu trebuie sa fie frică nimanui sa le spună pe nume, sunt cei ce sustin un război actual pentru a-și numără ei banii mânjiți de sângele unui popor.
Acesti ocupanți au reușit ocuparea țării prin cumpărarea de slugi credincioase lor, iar acest lucru a pătruns in mai toate instituțiile statului român, aceste slugi sunt impuse in funcții pentru a susține sistemul creat de ei, pentru a sustine ocupația.
Aceste slugi cu functii vremelnice nu au a face nimic cu moralitatea, dreptatea, imparțialitatea si omenia caracteristică poporului român, admir curajul si verticalitatea doamnei profesoare, păcat că nu există o solidaritate de breaslă, asemenea exemple de moralitate ar trebuii urmate de toți ar trebuii facut front comun in fața slugilor sistemului antiromâneșc.
Părerea mea pur personală acest I. S. J, ar trebuii să dispară este o instituție in mare parte inutilă si de multe ori un instrument de impunere a intereselor politice care nu au de a face cu educația in sine.
Doamna Preda există vorba romanului:cand o ușă ți se inchide Dumnezeu îți deschide alta.
Așa că răul făcut cu siguranță vă va conduce spre,, ușa binelui”, fiți tare, puternică si neinfricata, va admir si sustin curajul, demnitatea, moralitatea.
Nu mor caii cand vor stăpânii vremelnici.
Așa este atunci când ,persoane care nu sunt implicate politic sunt marginalizate,șicanate de cele numite în funcții(ele crezandu-se mici Dumnezei).Astfel de numiri,peste tot,distrug destine și afectează activitatea în sine.Atat de capabili au fost cei numiti pe criterii PCR in toată România că ne-au tras înapoi cu sute de ani.Situatia dv.se aseamănă cu cea a profesoarei de matematică din Drobeta Turnu Severin care la 50 de ani a emigrat în America .Succes in activitate,nu se merită să vă consumați energia cu asemenea persoane.
Credeam ca medicii se sapa intre ei cu cel mai mult sârg dar vad ca si profesorii…. Ca si la noi pacientul pierde (cu acte in regula) , la dumneavoastră elevul “cade intre scaune “. Eu am adoptat tactica neutralității: toate “bisericuțele” îmi făceau curte dar eu am avut mereu calea mea. E drept că. fără suport aveam mereu planuri blocate sau pe care le finalizau (in cel mai fericit caz) altii care mă. combătuseră. In carieră. am făcut cam 50% din cat puteam sa fac dar am ramas integru !