Nu s-au stins încă ecourile omagiului adus lui Ionel Arsene de către Marcel Ciolacu, bunul său coleg de la ședințele private din biroul lui Liviu Dragnea, aduse în plină întâlnire cu activul de partid, și marile realizări ale acestuia, care erau amintite, încep să dea bătăi de cap și palpitații urmașilor săi. Prima dintre ele, cea mai mediatizată, este fără nici un fel de discuții, proiectul noului spital județean. În ultimii ani, a fost un fel de marotă a guvernărilor lui Arsene, care a pornit la drum de unul singur, propunând tot felul de proiecte faraonice, iar mașina fidelă de vot din Consiliul Județean – de ceata de directori nici numai vorbim – a luat la cunoștință și a votat orice le-a cerut șeful. Fără să se întrebe dacă asemenea proiecte sunt fezabile în Neamț, dacă ele sunt calibrate pe posibilitățile financiare ale județului. Acum Arsene a plecat/fugit în calitate de condamnat definitiv la închisoare pentru fapte de corupție și a lăsat în urmă o idee de spital tăiat în două, prins în lista celor aprobate prin PNNR, dar fără nimic clar în ceea ce privește cofinanțarea uriașă de care este nevoie, fără un proiect și, mai ales, fără perspectiva de a le realiza în ritmul care este nevoie, pentru a nu pierde finanțarea.
Primul pas…
… a fost în 30 ianuarie 2019, când CJ Neamț a adoptat tema de proiectare și studiul de prefezabilitate aferente obiectivului de investiții de interes județean ”Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț – Secții Medicale, Chirurgicale, Centru de Radioterapie și Oncologie Medicală”. În esență, este vorba de un pavilion nou (44.000 mp) și un centru de radioterapie (6.038 mp), în valoare de 1.020.072.400 lei (cu tot cu TVA). ”Este vorba despre un spital nou la Piatra Neamț”, a declarat președintele Ionel Arsene. ”Este un proiect care ne va face cinste tuturor din CJ. Anul acesta îl și scoatem la licitație, dacă merg repede demersurile cu pre și fezabilitatea”, a adăugat acesta în ședință. Acest edificiu trebuia să fie construit chiar în curtea unde funcționează actualul spital. La capitolul laudă-mă gură, Arsene, prin echipa lui de imagine și zgomote nu avea rival: ”Astăzi este o zi importantă pentru județul Neamț! În ședința de CJ am prezentat primele demersuri în vederea construirii noului spital județean, unul dintre proiectele mele de suflet! Acesta va include un centru special de radioterapie, dar și secții medicale stabilite de comun acord cu specialiștii din comunitatea noastră. Investiția, susținută de toți colegii mei, va beneficia de la bun început de un heliport.”
Că totul era un fel de aberație imposibilă – nu puteai construi efectiv în amplasamentul acela fără să demolezi ce este în jur, s-a dovedit mai târziu, când visul a fost spulberat de crunta realitate și o vizită a corpului de control al primului ministru. Că în 2017 s-a aprobat o altă hotărâre prin care se avea în vedere construirea unui ”Pavilion Secții medicale” cam în același amplasament, chiar nu mai interesa pe nimeni.
Al doilea pas…
… mult mai faraonic decât primul, a venit în martie 2022, când consilierii județeni au aprobat indicatorii economici privind obiectivul de investiții de interes public județean „Construire sediu nou pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, cu funcțiuni și tehnologii inovative pentru protejarea climei și digitalizare”. Investiția anunțată acum era de doar 3.145.955.865,58 lei, inclusiv TVA, adică peste 630.000.000 euro! Spitalul era proiectat cu 880 de paturi de spitalizare continuă și 87 pentru spitalizare de zi, 12 săli de operație iar durata estimată a lucrărilor era de 24 de luni. Da, de luni. Consilierii care au fost de acord nu au avut timp de prea multe discuții, deoarece trebuia votat de azi pe mâine, întrucât era un termen limită ca să prindă o listă cu finanțări prin PNRR. Cei care au îndrăznit să întrebe de unde bani, au fost puși la punct de președinte și echipa de imagine: „Suntem cu studiul de fezabilitate finalizat, suntem în discuții cu Ministerul Sănătății pe componenta PNRR pentru investiții. Sigur, nu sunt bani pentru toate județele, dar din PNRR vom lua o bucată, apoi vom merge spre alte surse de finanțare. Important e să îl începem și voi găsi bani să îl finalizez”. Observați modul personal în care Arsene discută, eu voi găsi bani, nu e treaba voastră!
Pasul a treilea…
… vine după doar câteva luni și scena este aceași sală a CJ, unde consilierii primesc într-o extraordinară și pe online proiectul pentru ”Construire sediu nou pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț” – cu funcțiuni și tehnologii pentru protejarea climei și digitalizare” și li se cere să voteze un spital mai mic, mai ieftin și mai sărac în paturi.
Acum se vorbește despre 206,8 milioane de euro, de doar 423 de paturi pentru spitalizare continuă și 46 pentru spitalizare de zi, totul calculat să se încadreze în bugetul maxim pentru o investiție prin PNRR. Și de data asta este cu termen, să prindă lista, consilierii sunt ”șantajați” subtil că trebuie să voteze rapid, că se pierd banii. Și de data asta discuțiile despre bani sunt trecute undeva în subsidiar, lumea crezând că suma micșorată va permite județului să susțină partea sa de finanțare.
Pasul al patrulea…
… adică semnarea contractului pentru a putea începe lucrările îl așteaptă toată suflarea din județ și nu avem încă nici o explicație oficială de ce se amână. Neoficial, se pare că problemele sunt la CJ, nu la minister, care abia așteaptă să semneze. Într-un interviu televizat, Ion Asaftei, actualul șef de la CJ, face o declarație evazivă, care arată toate problemele moștenite. Întrebat despre cofinanțare, cu precizarea că la dosar există un document care spune că județul nu se mai poate împrumuta, Asaftei zice că ”ne gândim la fondul de rezervă al Guvernului şi la alte surse. Ne gândim şi la bugetul local cât ar putea permite…” ceea ce arată clar problemele de finanțare. Mai departe, soluții clare nu se întrevăd: ”noi încercăm pe undeva să dimensionăm de aşa natură acest spital încât secțiile medicale să devină eficiente, să devină funcționale şi să devină moderne. Fără a întinde această construcţie dincolo de dimensiunile ei firești…”
Ce nu poate spune direct Asaftei este că, puși în fața realităților, au trebui să accepte că proiectul este aberant, că spațiul este mult prea mare, că totul era supraestimat și că singura șansă ar fi un nou proiect, mai mic, CU TOATE SECȚIILE CARE EXISTĂ ACUM în spitalul vechi, nu acela în care vechiul proiect era tăiat pe jumătate ca să se potrivească pentru finanțare prin PNRR.
Asta însemnă alt proiect, alte studii de toate felurile, alte dimensiuni, cantități, alt necesar de utilități, alte cantități de materiale, alți bani și, mai ales, mult timp pierdut, ceea ce înseamnă clar punerea în pericol a finanțării prin PNRR. Și șanse foarte mici ca acest lucru să se întâmple.
În perioada următoare, se va încerca o ”românească”, un hei rup, să se grăbească cu orice preț lucrurile, dar majoritatea celor care acum încearcă să nu mai gândească cu capul lui Arsene își dau seama că este un fel de misiune imposibilă și că singura șansă ar fi ca Guvernul să ia lucrurile pe cont propriu. Lucru greu de crezut.
Speranțe puține au…
… chiar și cei care ar trebui să fie primii beneficiari. Actualul manager al Spitalului Județean de urgență, Alexandru Filimon, zice că ”sunt nişte paşi de făcut, aşa cum ziceam, sunt proceduri de achiziţie care trebuie făcute înainte de cei de la consiliu. Adică, nu cred că va fi ceva simplu să fie un proiect tehnic, de exemplu şi că va dura. (…) Nu există proiect tehnic, există un studiu de fezabilitate. (…) Deci trebuie proiect tehnic, mai ales pe varianta pe care mergem acum cu jumătatea asta de spital. Deci trebuie făcută licitaţia pentru proiect tehnic la care vorbim de achiziţie, ştiţi foarte bine, poate să existe o contestaţie, nu ştiu, să se lungească, asta nu mai zic. După care urmează procedura pentru constructor, clădirea în sine. După care urmează procedura pentru echipamente medicale, că nu poţi să ai doar clădirea. Da, după care urmează recepţia, care ştiu că durează luni de zile, pentru că, vă daţi seama, cine va semna la o clădire de genul acesta, de 300 de milioane de euro, trebuie să-şi facă bine treaba.”
Cum spunea Marcel Ciolacu, Ionel Arsene merită felicitat pentru tot ce a făcut bine pentru pietreni. În privința spitalului județean, arată bine doar postările de pe pagina sa de Facebook. Cât despre felicitări, probabil le primește de la beneficiarii plăţilor pentru studiile și proiectele achitate până acum.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Tot ce ține de sănătate, in Neamț, e praf și pulbere. Știu bine ce spun! Și nu o spun numai eu!
Plătim ca niște “dobitoace” așa zisa sănătate ,doar in detrimentul nostru. Niște bani care ni se opresc(sau ni se fură)…degeaba!
“Slavă conducerii, mama voastră de hoți!