Actualizare: Ședința de Guvern a fost amânată pentru ora 11.30, în așteptarea deciziei sindicatelor din Educație privind continuarea grevei. G4Media anunță, pe surse, că premierul Nicolae Ciucă își va prezenta demisia după această ședință.
Știre inițială: Sondajul pe proiectul de ordonanță de urgență privind creșterea salariilor acordată duminică, 11 iunie, de Guvern, nu este gata în Neamț. Luni, 12 iunie, la ora 9.30, cu doar jumătate de oră înaintea momentului la care liderii sindicali trebuie comunice decizia sindicaliștilor, încă se numărau câți acceptă oferta și câți sunt în grevă. „Noi încă centralizăm datele transmise din teritoriu, nu putem anunța încă procentul celor care au rămas în grevă și al celor care acceptă sau resping OUG-ul. Nici nu vreau să lansez informații parțiale, dar oamenii nu sunt mulțumiți și se merge pe continuarea grevei”, declară Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Neamț.
Până ce liderii FSLI și FSE „Spiru Haret” vor ieși să facă cunoscută voința colegilor, discuțiile sunt extrem de aprinse pe grupurile profesorilor. De duminică încoace se conturează nemulțumirea extinsă atât asupra OUG-ului pus în dezbatere publică, dar și față de modul cum au negociat liderii lor în cele trei săptămâni de grevă.
În proiectul de normativ de ieri, postat pe site-ul Ministerului Educației, se prevede:
„Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. I, Cap. I lit. A la aceeași lege se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.
Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12
alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază aflate în plată pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educației nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ, se majorează cu suma de 1300 de lei fiecare.
Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12
alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază stabilite potrivit alin.(1^1) pentru personalul nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează cu suma de 400 de lei fiecare. Această sumă se acordă și pentru personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”.
Ministerul a venit, tot ieri, cu explicații pe marginea acestei oferte. „Precizăm că suma prevăzută în textul ordonanței asigură, începând cu 1 iunie, o creștere 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐞, pentru personalul didactic, de peste 25% față de nivelul salariilor din luna mai 2023. Procentual, cele mai mari creșteri sunt pentru debutanți”, se precizează pe pagina oficială de socializare a ministerului.
În plus, se dau și câteva exemple de creștere medie a salariilor profesorilor:
De răspunsul profesorilor de astăzi depinde nu doar „greva demnității” cum au supranumit-o protestatarii, ajunsă în a 16-a zi, ci și conflictul intern dintre o parte a membrilor de sindicat și lideri.
C.I.