Foarte aproape de finele lunii mai autoritățile anunțau că au destructurat un grup infracțional organizat care a reușit în periada scursă de la începutul anului să plaseze zeci de mii de euro falși, în bancnote de 100 și 50. La descinderile imobiliare ce au avut loc în acest caz, anchetatorii au mai găsit aproape 100.000 de euro măsluiți ce urmau a fi plasați la cei nefamiliarizați cu moneda europeană. A doua zi, 6 bărbați au fost arestați preventiv după ce au fost puși sub acuzare pentru constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune în formă continuată și punerea în circulație de valori falsificate, tot în formă continuată. Judecătorii au motivat decizia de privare de libertate a acuzaților, iar hotărârea relevă aspecte deosebit de importante și interesante. Dar iată cum au avut loc faptele.
Banii măsluiți provin din Italia
Cercetările au stabilit că, la inițiativa unuia dintre făptași, grupul infracțional a fost constituit, se pare la început de 2023, în Roman. Inițial au fost doar câțiva, apoi au aderat și alții. Totul era bazat pe relații familiale și prietenii apropiate și principalul scop era obținerea de beneficii materiale ilicite prin punerea în circulație de euro contrafăcuți. Practic era vorba de tranzacții, vânzare-cumpărare, de diverse produse de la oameni de bună credință. Aceste activități necurate au avut loc în patru județe, Neamț, Bacău, Iași și Vrancea, unde au fost plasate 884 de bancnote măsluite, din care 547 de 100 de euro și 337 de 50 de euro. Conform datelor de anchetă, banii contrafăcuți ar fi provenit din Italia. În acest fel au fost înșelate 9 persoane cărora acuzații le-au plasat 72.150 de euro măsluiți, dar de o calitate superioară. Procurorii DIICOT vorbesc de două paliere ale grupării coordonată de liderul romașcan. Primul palier avea rolul de a procura și aproviziona gruparea cu bancnote contrafăcute. Se pare că banii erau trimiși din Italia, inițial de persoane din anturajul fratelui liderului grupării, acesta având antecedente pentru fapte similare în Peninsulă. Deocamdată nu se știe cine aducea efectiv banii în țară, dar de ridicarea acestora se ocupa liderul.
Palierul doi era cel de execuție ce avea rolul de ”a iniția contacte cu diferite persoane de pe platforme de achiziții on-line cu anunțuri de vînzare a unor bunuri reprezentând utilaje agricole, telefoane mobile și bijuterii din aur, sau cu persoane cunoscute în alte conjucturi comerciale, privind achiziția de cereale sau îngrășăminte agricole, și de a plasa astfel pe piață valorile falsificate, aceste relații comerciale permițând plata cash cu bancnotele în litigiu”, se arată în hotărârea Tribunalului Neamț.
Ca modus operandi trebuie spus că făptașii aveau o strategie și acționau în alte zone decât cele în care locuiau efectiv, pentru a îngreuna recunoașterea de către cei țepuiți. Au avut loc plasări de valută falsă în aceeași zi, în două județe. O altă strategie consta în efectuarea tranzacțiilor după lăsarea întunericului, pentru ca vânzătorii să fie în imposibilitatea de a verifica imediat autenticitatea bancnotelor primite pentru bunul pe care-l înstrăinau. Astfel, au avut loc tranzacții de tot felul, mici sau de mare amploare. Persoanele din grupul infracțional se sprijineau reciproc și nu acționau singure. Unul aștepta în mașină în timp ce altul cumpăra marfă autentică cu euro contrafăcuți, modul de operare fiind, de cele mai multe ori, identic.
Flagrant cu o mașină burdușită cu euro falși
În urma reclamațiilor făcute de cei care au fost înșelați cu valută falsă, în noaptea de 30 mai a avut loc un flagrant ce a adus în mâna anchetatorilor o sumă importantă de euro contrafăcuți. S-a întâmplat înainte de ivirea zorilor, în jurul orei 3:00, într-o localitate din județul Iași unde, în urma informațiilor existente la acel moment, a fost tras pe dreapta un autoturism Mercedes în care erau 5 bărbați. Mașina venea de la Suceava și se îndrepta către Roman. La controlul autoturismului, pe podeaua din dreapta spate a fost găsită o pungă ce conținea mai multe bancnote de 500 și 100 de euro, în total 90.700 de euro. Cam în același loc s-a mai găsit o pungă cu 39.900 de lei.
Liderul grupării a negat acuzațiile
Pe parcursul urmăririi penale au avut loc mai multe acte de procedură, între care și interceptări. Pus în fața probelor, liderul grupării a negat acuzațiile aduse precum și implicarea fratelui său, chiar dacă din interceptări s-a stabilit că au discutat între ei, liderul a fost întrebat de unul dintre locotenenți dacă fratele șefului a trimis banii, iar răspunsul a fost că ”banii au fost trimiși și trebuie ridicați, urmând să facă o deplasare la Bacău”, conform documentului citat. Tot din convorbirile interceptate anchetatorii au aflat că unul dintre acuzați i-a solicitat liderului grupării să îl ajute să cumpere îngrășăminte, dacă va ridica banii, pentru că nu mai are resurse ”demonstrând astfel legătura cu achizițiile de tratament utilizate în agricultură, folosind bancnote falsificate, care s-ar înscrie printre demersurile ilicite ale membrilor acestui grup”, arată instanța. Cu toate aceste probe, acuzații au negat apartenența la grupul infracțional, iar parte dintre ei au susținut în fața judecătorului de drepturi și libertăți că nici măcar nu se cunosc între ei.
Chiar și așa magistratul investit cu soluționarea cauzei a observat ”evidente contradicții între versiunile prezentate de aceștia și informațiile desprinse din celelalte probe administrate în cauză, fiind neplauzibile justificările avansate de apărare în legătură cu proveniența bancnotelor ori susținerile conform cărora inculpații nu ar fi cunoscut caracterul fals al acestora”, au apreciat judecătorii.
Instanța a mai notat faptul că, deși acuzații au invocat buna credință, nici unul dintre aceștia nu a sesizat anchetatorii în legătură cu suspiciunile vizând autenticitate bancnotelor utilizate în tranzacțiile efectuate. S-a mai arătat că, având în vedere actele de comerț repetate și numeroasele tranzacții în lei sau euro, se presupune că făptașii cunoșteau elementele esențiale de siguranță ale bancnotelor și puteau face diferența între una autentică și una contrafăcută. Chiar și cei care au vândut bunuri pe bani falși, deși nu erau familiarizați cu valuta, au avut dubii și au mers, a doua zi, să verifice bancnotele la o casă de schimb valutar. Iar din această perspectivă versiunea acuzaților nu a fost credibilă.
Apărare: un turc ar fi făcut cumpărături de 60.000 cash
Liderul grupării s-a apărat în fața judecătorilor și a susținut că toți banii măsluiți ar fi fost de la o persoană de naționalitate turcă ce ar fi achitat, în numerar 60.000 de euro pentru achiziția unor animale, iar la acel moment banii i s-ar fi părut autentici. Afirmațiile lui nu au fost susținute de probe, deoarece banii falși au fost plasați în mai multe județe de alți membri ai grupului care au declarat că nu ar avea nici o legătură între ei. În plus, la perchezițiile domiciliare anchetatorii au ridicat bancnote de 100 de euro având aparent serii sau carecteristici asemănătoare celor despre care s-a stabilit deja că sunt măsluiți. Banii găsiți la percheziții urmează a fi expertizați.
”Inculpații au beneficiat în intervalul de câteva luni supus monitorizării organelor judiciare de posibilitate reală de a reflecta asupra acțiunilor întreprinse și de a le abandona, reintegrându-se în sfera legalității, însă par a fi ales să se plaseze flagrant în afara acesteia, în scopul principal al obținerii unor foloase materiale consistente în mod ilicit”, a apreciat instanța de judecată.
S-a mai argumentat că acuzații nu conștientizează gravitatea faptelor care li se atribuie și manifestă un real dezinteres față de cei pe care i-au prejudiciat. În aceste condiții, judecătorul de drepturi și libertăți a stabilit că se impune o intervenție severă în dreptul la libertate, și anume plasarea făptașilor în arest preventiv pentru următoarele 30 de zile, cu atât mai mult cu cât o parte dintre participanții la faptele reprobabile nu au fost identificați, iar din cei identificați deja, unii au antecedente penale în țară sau în străinătate.
Gabi SOFRONIA