Prof. univ. dr. Daniel Tătaru, matematicianul plecat de la Piatra-Neamț și stabilit de 33 de ani în SUA, unde predă și face cercetare la University of California, Berkeley, a primit titlul de Doctor Honoris Causa. Distincția i-a fost acordată vineri, 23 iunie, de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, la propunerea Facultății de Matematică, pe care Daniel Tătaru a absolvit-o în 1990, cu media 10. Titlul onorific i-a fost decernat pentru succesele remarcabile din domeniul matematicii, pentru rezultatele şi contribuţiile profunde, inovatoare şi de mare anvergură referitoare la unele clase de ecuaţii diferenţiale şi aplicaţii ale acestora și pentru excelenţa reprezentării şcolii de matematică.
Absolventul Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț și medaliat cu aur doi ani la rând, în 1985 și 1986, la Olimpiada Internațională de Matematică, fiind primul elev român care a obținut punctajul maxim de 40 de puncte, Daniel Tătaru a participat la ceremonia de azi de la UAIC Iași. Titlul și diploma i-au fost acordate de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul universității. În scurtul discurs, Daniel Tătaru a mulțumit pentru distincție: „Sunt foarte onorat pentru decernarea acestui titlu de Doctor Honoris Causa, sunt foarte emoționat să fiu înapoi aici, după atâția ani de la absolvire, să fiu aici lângă domnul profesor Barbu, care mi-a ghidat primii pași în cercetarea matematică. Sunt bucuros să văd în sală câțiva dintre foștii mei dascăli, dar și foști colegi de facultate, colaboratori și chiar unul dintre studenții mei, care este din Iași”. Apoi a ținut prelegere despre ecuații care descriu propagarea undelor neliniare, potrivit unui comunicat al UAIC Iași.
Pasiunea pentru matematică a făcut ca Daniel Tătaru să obțină doctoratul după doar doi ani de studiu la West Virginia University, în anul 1992. A rămas în SUA și a predat matematică, între anii 1992 şi 2001, la Northwestern University (Evanston, Illinois), iar în perioada 1995-1997 a fost membru al Institute for Advanced Study, Princeton University, printre cele mai prestigioase instituții de cercetare din lume. Din 2001 și până în prezent este profesor al University of California, Berkeley și membru al Academiei Americane de Arte și Științe.
A început cercetarea în matematică încă din timpul studenției și a continuat în State, remarcându-se în câteva domenii, din care enumerăm: a demonstrat teoreme de prelungire unică, unificând rezultate anterioare, teoreme care au consecinţe profunde în probleme de controlabilitate şi probleme inverse; a rezolvat problema Calderón privind recuperarea conductivităţii în interiorul unui obiect prin măsurători la frontiera acestuia, în condiții simple de regularitate Lipschitz; a studiat modele neliniare de propagare a undelor, dezvoltând tehnici de analiză în spațiul fazelor şi de analiză a pachetelor de unde, în ipoteze de regularitate optimală sau aproape optimală pentru datele iniţiale; a obținut rezultate privind generalizări geometrice neliniare ale ecuaţiei undelor; a demonstrat legea lui Price (1972) privind descreşterea undelor în spații similare varietăţilor spaţiu-timp asociate găurilor negre; a demonstrat o conjectură privind clasificarea soluțiilor în funcție de un prag critic al energiei, pentru ecuaţia undelor, ecuaţii Maxwell-Klein-Gordon şi ecuaţii Yang-Mills. (C.I.)