Prin Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, anul trecut şi în primele cinci luni ale acestui an, şase pacienţi cu maladii foarte rare, cu diferite forme de cancer, au mai primit o şansă pentru un tratament care le va uşura suferinţa. Dacă în 2022, au fost finanțate cheltuielile aferente tratamentelor medicale în străinătate a doar doi pacienți, în valoare de 1.034.000 de lei, anul acesta numărul acestora s-a dublat, dar suma alocată a fost aproape egală, 1.199.000 de lei.
Cel mai mic dintre pacienţi, diagnosticat cu “sindrom Krigler Najar”, o tulburare genetică mortală și incurabilă în prezent, care afectează în jur de un milion de nou-născuți din întreaga lume a primit un ficat nou, în urma unei operaţii în Italia. Valoarea intervenţiei chirurgicale şi a tratamentului a fost de 150.180 euro.
Cel de-al doilea pacient, având un “cordom sacrat slab diferențiat”, o formă rară de cancer, o tumoră care apare de obicei de-a lungul coloanei vertebrale sau la baza craniului, a beneficiat de terapie cu protoni în Germania. Incidența bolii în Europa este de 1 pacient la 2 milioane de locuitori. Valoarea tratamentului a fost de 51.000 euro.
Cei doi pacienţi trataţi în Italia şi Germania anul trecut, au fost la control în aceleaşi clinici. Valoarea controalelor a fost de 3.450 de euro.
Anul acesta, până în luna mai, prin Ministerul Sănătăţii, au fost finanțate cheltuielile aferente tratamentelor medicale în străinătate a 4 pacienți.
De exemplu, un pacient diagnosticat cu “Ependimom gradul III de fosă posterioară”, o tumoră care se formează în creier sau în măduva spinării, a fost în Franța, unde a beneficiat de terapie cu protoni, în valoare de 95.796 euro.
Un alt copil, cu “Colestază hepatică familială progresivă tip 2” (cancer hepatic) confirmată genetic cu indicație de transplant hepatic, ar fi trebuit să primească un transplant hepatic în Belgia. Însă, datorită agravării stării de sănătate a pacientului, transpantul hepatic s-a realizat la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din București. Centrul din București și-a început activitatea de transplant pentru copii cu câteva luni în urmă, dosarul pentru tratament în străinătate fiind în derulare.
Angela Croitoru