Negocierile pentru încheierea grevei din educație, care a ajuns la ziua a noua, au eșuat din nou. Guvernul pe de o parte a dat o ordonanță de urgență prin care sunt implementate măsuri care cresc salariile personalului din educație, dar care au fost deja considerate insuficiente de sindicat. Liderii de sindicat, de cealaltă parte, anunță că protestele continuă până când toate cerințele profesorilor sunt îndeplinite. Discursul ambelor părți devine mai tăios în condițiile în care revenirea cadrelor didactice la catedre săptămâna viitoare este crucială pentru desfășurarea la termen a examenelor naționale.
Ordonanța de Urgență dată astăzi de Guvern ar trebui să asigure o majorare salarială pentru personalul din Educație. Conform explicațiilor date de ministrul Educației, Lidia Deca: „Un profesor cu studii superioare debutant are acum, fără niciun fel de alt spor, 2.376 lei net și ar ajunge, prin OUG adoptată, la 2.956 lei net. Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, experiență între 5 și 10 ani, va primi de la salariul actual, fără niciun fel de spor, la 2.713 lei va primi 3.365 lei net. Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime va trece de la 3.985 lei la 4.707 lei net”. Mărirea salariului de bază ar trebui să contribuie și la mărirea sporurile pe care profesorii le încasează: „De exemplu, dirigenţia, care este 10%, se raportează la aceeaşi bază mărită; gradaţia de merit de care beneficiază 16% din personalul didactic de predare şi didactic auxiliar; învăţământul special, creşterea corespunzătoare de 15%; învăţământul simultan; sporul de zonă sau sporul de penitenciar – toate se aplică la această bază mărită. De asemenea, se majorează suma acordată pentru plata cu ora, pentru că acele cadre didactice care au o astfel de formă, raportarea se face la salariul de bază din grilă.”.
Dar măsura a fost văzută de către sindicaliști mai mult ca o provocare deliberată decât ca o mână întinsă. Liderii de sindicat au acuzat că măsura nu are „nimic nou” față de ceea ce fusese deja refuzat joi. Practic, protestarii văd ceea ce a făcut Guvernul ca fiind un prim pas în timp ce lideri politici de la Marcel Ciolacu la președintele Klaus Iohannis o văd ca pe o soluție pentru problemă. Marius Nistor, liderul FSE Spiru Haret a declarat: „Mandatul primit este unul clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în totalitate începând cu această lună De marți încolo, colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”. El a fost completat de președintele FSLI, Simion Hăncescu: „ Oamenii doresc o creștere cu 25%, iar cu acea mie de lei nu se ajunge la acest procent. Apreciem că ordonanța a fost dată, dar orizontul de timp propus de guvern de 3 ani de zile nu este acceptată”.
Tonul dur pe care îl adoptă acum părțile s-a văzut poate cel mai bine la președintele Klaus Iohannis. În discursul acestuia se vede cel mai clar și discrepanța în poziția celor două părți: „Guvernul a decis să le acorde două lucruri importante. Primul e recunoașterea dreptului de a avea o grilă care pornește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost deja garantat prin OUG dată azi. Al doilea lucru: până atunci există creșterile salariale prin care primesc 1.000 de lei în plus lunar la salariul. Deci guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu și lung noua grilă de salarizare, dar și compensație pe termen scurt. Greva a durat un pic mult. Se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli? Fiindcă liderii de sindicat tot vin și pleacă, dar ei sunt un fel de interfață, ei se duc și consultă oamenii. E extrem de greu de imaginat cum poate să funcționeze o negociere. De aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această OUG pentru că a înțeles că sunt solicitări legitime. Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? E o generație întreagă care trebuie să dea bac și să meargă la facultăți. După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva? Dacă liderii de sindicat nu se înțeleg între ei, profesorii vor înțelege”.
Rămâne de văzut dacă măsura luată de Guvern va fi considerată ca fiind suficientă de către profesori sau dacă greva va intra în săptămâna a treia, moment în care ar afecta Evaluarea Națională și BAC-ul.
Vlad B.