Astăzi, bârfe la nivel de primării și partide. Că sunt multe și de impact, în primul caz mai mult la nivel de imagine, că de luat măsuri oricum nu ia nimeni.
Un viceprimar obsedat de curățenie. La bursa bârfelor din primării una se detașează cu siguranță. Este vorba despre un viceprimar îndrăgostit de locul său de muncă atât de tare încât ar face, cât se poate, orice ca să se simtă și acasă ca la primărie. Așa că se pregătește în sensul acesta cu mare atenție. De exemplu, este foarte mulțumit de pavelele care se pun în localitate la el și a luat câteva și acasă, să nu le uite forma și să le poată aprecia calitățile în timp. Ca să fie sigur că ele sunt bine instalate, a luat câțiva muncitori care se ocupă cu asta, pe același criteriu, să vadă dacă fac o treabă bună. Și se pare că fac, măcar în curtea domnului respectiv. Exemplele pot continua, din când în când verifică dacă la instituțiile de învățământ se respectă programul trimițând mașina primăriei să-i ia copilul/nepotul de la școală. Același personaj, tipicar până la exasperare, vrea ca și acasă să miroase la fel ca în băile primăriei. De aceea, lunar, ia mostre din materialele de curățenie, le duce acasă și le folosește, ca să-și dea seama dacă sunt bune, merită banii sau trebuie schimbat furnizorul. Avertizare: nu încercați să ghiciți cine este, s-ar putea să oferiți mai multe nume din județ, toate cu argumente solide.
Probleme legate de sediul unui partid aflat la guvernare. Cică dacă n-ar fi nu s-ar povesti prin întâlniri ale celor care conduc acum partidul. După ce liderul lor a plecat într-o vacanță prelungită, cei noi dau de tot felul de mici probleme de logistică și organizare. De exemplu, una ar fi că un ales de-al partidului ar fi vorbit cu lideri locali de la nivel de comune, să pună mână de la mână, pe bază de contribuții voluntare, cât din buzunar cât prin intermediari care doresc să continue colaborările de până acum, ca să cumpere sediul din Piatra Neamț. La o adică, n-ar fi mulți bani, vreo 15 miliarde lei vechi, o nimica toată, problema este că nu se găsesc și asta dă bătăi de cap la toată lumea. Pe de o parte, nimeni n-ar vrea să deschidă subiectul, că este delicat, pe de altă parte ar fi oameni care întreabă de bani dați/adunați. Cum discuțiile nu sunt confirmate de o declarație măcar semioficială, nu ne rămâne decât să așteptăm dacă vor fi făcute publice rezultatele unui audit venit de la conducerea centrală a partidului, care a rămas nedumerită de cum s-au cheltuit banii trimiși de la centru pentru filială. Mai bine zis, despre cum nu s-au cheltuit, dar s-au cam evaporat, nu se știe prin ce conturi și carduri.
Nici celălalt partid de la guvernare nu se dezminte în privința sediului. Dacă frații au probleme cu banii, partenerii au probleme care țin de siguranță. De aceea conducerea, sau, mă rog, o parte a ei, a investit în cumpărarea de yale, care le-au înlocuit pe cele vechi, la care prea mulți aveau dubluri și putea intra oricine ca Vodă prin lobodă în sediu. Așa că acum s-a făcut o listă clară cu cine are cheie, când pot fi ele folosite, de către cine. Chiar dacă vine vreun ministru și nu e un posesor de cheie la partid, stă ca tot membrul de rând la ușă să-i deschidă cineva. Pasul următor ar consta în instalarea unui sistem care să permită accesul pe bază de identificare a irisului. Cei care știu să facă cu ochiul spre șef, intră, cei care nu, liber la manevre ca să ajungă să schimbe ei yala!
Cine spunea că se plictisesc politicienii noștri și nu cunosc problemele reale ale populației?