Asociația Culturală “Istoria Interactivă” din Piatra-Neamț, înființată de Valentin Iancu Ringrose și soția sa, Luminița Stăncuță, va readuce pe platoul Curții Domnești, în perioada 28-30 iulie, Festivalul Dacic “Petrodava”, aflat la cea de-a V-a ediție, după o pauză de doi ani.
Războinici, gladiatori și zâne ursitoare dace
În prima seară a festivalului, va avea loc parada cu torțe a asociațiilor participante: Asociația Istoria Interactivă Petrodava Piatra-Neamț, Asociația Culturală Istoria Vie Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna Cluj-Napoca, Historia Renascita Pitești și Nimfele dace de la Zalău. Parada va pleca din zona Teatrului Tineretului pe traseul Casa de Cultură-Muzeul de Istorie-Hotel Ceahlăul-Platoul Curții Domnești. A doua zi, sâmbătă dimineață, va avea loc deschiderea taberelor, vor fi montate corturile, toți participanții vor fi echipați în costumele dacice sau romane și vor începe atelierele dedicate celor mari și celor mici: țesut, olărit, pielărie, mărgelit, pictură pe scut, piatră și lemn. În măsura în care se vor obține aprobările necesare pentru foc deschis, vor fi organizate și atelierele de fierărie și de pâine la țest. Tot aici vor fi prezentate meșteșugurile dacilor, portul lor și al romanilor. Spre seară, în jurul orei 17:00, va începe partea cea mai spectaculoasă a festivalului: reconstituirea unei bătălii daco-romane din Munții Orăștie. Profesorul Liviu Zgârciu va prezenta demonstrația care își propune să aducă în fața publicului aspecte mai puțin cunoscute ale acestui război. Asociația Istoria Vie va impresiona asistența cu un palpitant show de gladiatori, iar Nimfele dace de la Zalău vor aduce sensibilitate și emoție cu un spectacol de muzică și dans al ursitoarelor. Seara se va încheia cu tradiționalele ședințe foto. Duminică, 30 iulie, vor continua atelierele în prima parte a zilei, iar spre seară vor fi prezentate alte spectacole de reconstituire a unor bătălii daco-romane, un alt show de gladiatori și un spectacol al Nimfelor de la Zalău.
Cine sunt organizatorii
Valentin Iancu este născut la Piatra-Neamț, un pasionat de istorie și de motoare, care a trăit timp de 30 de ani în Germania, din 1990, unde a participat la numeroase festivaluri de reconstituire a vieții vikingilor și popoarelor germanice din istoria medievală. Pasiunea sa l-a purtat înapoi pe meleagurile natale unde și-a continuat participarea la festivaluri de reconstituire a vieții din antichitate, întruchipând câte un războinic dac.
“Unele festivaluri din România sunt chiar mai bine organizate decât în Germania, diferența este că aici este foarte greu să obții finanțare, totul este din veniturile proprii. Noi muncim patru luni pe an la un hotel din Germania, iar restul timpului ne întreținem această pasiune în România. În Germania acest tip de festivaluri aveau o mai mare amploare, se organizau turniruri cu cai, spectacole care implică cheltuieli mult mai mari. La noi organizarea este foarte bună, oamenii sunt foarte serioși, majoritatea sunt tineri profesori de istorie sau studenți, dar și foarte mulți de vârsta a doua, din toate profesiile, uniți de aceeași pasiune. Sunt foarte dedicați, deosebiți, de o mare seriozitate și de mare îmcredere”, povestește Valentin Iancu. Soția sa, Luminița Stăncuță, este cea care se ocupă de atelierele de țesut, olărit, pielărie, pictură și mărgelit.
“Noi am lucrat ca voluntari în asociații din Iași și din Alba Iulia, cu profesorul Liviu Zgârciu, care este din Piatra-Neamț și el. Ne-am gândit că în Moldova sunt foarte puține asociații pe acest domeniu. Partea cea mai grea este să găsești costume, echipamente. În Germania era mult mai ușor, găseai să cumperi gata făcute. Eu sunt nevoit să îmi fac singur mare parte din aceste lucruri și totul este din finanțare proprie, așa cum se întâmplă în majoritatea asociațiilor. Ne dorim foarte mult să dezvoltăm acest festival, să găsim oameni implicați cu care să ne putem ocupa și de demonstrații militare romane. Trebuie să fie tineri, sportivi, cu o sănătate de fier. Noi avem deocamdată doar partea dacică, la romani este mult mai greu și cu echipamentul: scuturile sunt mai greu de confecționat, coifurile. Ne vom ocupa și de perioada medievală, perioada lui Ștefan cel Mare. Am fost invitați la Zilele Cetății Neamțului, la începutul lunii iulie”, mărturisește Valentin Iancu.
Anul trecut, Valentin Iancu și soția au participat la această manifestare de la Târgu-Neamț la reconstituirea unei bătălii româno-polone, din anul 1600, împreună cu Asociația Ignis Vultus, organizată de președintele Claudiu Segra, un alt pietrean. O altă parte interesantă a activității acestei asociații este participarea la ore de istorie vie în școli, atunci când sunt invitați. Ei le arată copiilor portul dacic, le povestesc și le fac demonstrații legate de îndeletnicirile dacilor, uneltele pe care le foloseau, obiceiuri.
Fragmente de istorie vie
Capitala regatului dac, Sarmizegetusa, cu aşezările şi fortificaţiile sale, se afla pe versantul nordic al Carpaţilor Meridionali, în aripa de vest a Munţilor Şureanului, unde vestigiile dacice sunt răspândite pe aproximativ 200 de km pătrați. Zona aceasta care abundă în urme arheologice, poartă în literatura de profil numele de Munţii Orăştiei. Între domniile lui Burebista, (cel care a unit toate triburile dacice) şi Decebal, dacii au construit în Munții Orăștiei un sistem defensiv unic în care cetățile au îndeplinit funcția de habitat și de apărare a capitalei, fiind înconjurate de sanctuare, religia fiind puternic înrădăcinată în comunitățile dacice. Două mari războaie daco-romane au avut loc în 101-102 d.Hr. și 105-106 d.Hr. în urma cărora romanii au cucerit Dacia, ocupația lor ducând la formarea poporului roman. Decisivă a fost cea de-a doua bătălie, în care Traian avea un avantaj clar asupra lui Decebal, după ce a acceptat pacea, dar îi impusese o serie de condiții foarte dure: Ţara Haţegului, Banatul, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi sud-estul Transilvaniei erau deja ocupate de romani; predase mare parte din armele şi maşinile de război, meşterii şi instructorii militarii; nu mai avea voie să primească fugari din imperiu; trebuia să dărâme zidurile cetăţilor; să renunţe la politica externă și să aibă aceiaşi prieteni şi duşmani ca Roma.
Romanii trec pe podul construit la Drobeta şi se îndreaptă spre Sarmizegetusa din cinci direcţii și înaintează prin Banat, pe Cerna, Jiu, Olt şi prin sud-estul Transilvaniei. Sunt cucerite şi distruse cetăţile de la Costeşti, Blidaru şi Piatra Roşie, iar Sarmizegetusa Regia este înconjurată. În vara lui 105, capitala dacilor cade în mâinile romanilor şi va fi distrusă. Decebal încearcă să se retragă în munţi, dar este ajuns din urmă de un corp de cavalerie roman, condus de Tiberius Claudius Maximus şi se sinucide. Aceasta este, pe scurt, istoria celor două războaie daco-romane așa cum sunt consemnate în cărțile de istorie. Dar, să vezi o parte din aceste războaie sub ochii tăi, cu înfruntarea bărbaților în armuri, cu coifuri romane și a războinicilor daci cu acele căciuli pileus, cămășile tunică din in sau cânepă și chimirul roșu cu ținte din bronz, este un spectacol cu adevărat grandios. Reenactorii – artiștii care întruchipează aristrocrații romani și tarabostes, meșteșugarii, sclavii și gladiatorii sunt oameni pasionați de istorie care sacrifică mult timp, bani și renunță la multe alte lucruri și la timpul dedicat familiei pentru a se putea prezenta impecabil în fața publicului în festivaluri.
Angela CROITORU