Satele comunei Moldoveni au avut parte, pe data de 25 mai, de sărbătorirea Înălțării Domnului Iisus Hristos, dar și de omagierea eroilor care s-au jertfit pentru popor și țară. Evenimente aparte, destinate eroilor patriei noastre, căzuți pe câmpurile de luptă, s-au desfășurat în cele două satele ale comunei. Prima manifestare s-a desfășurat la monumentul eroilor din satul Moldoveni (Porcești), la care au participat localnici, dar și un grup de elevi de la Școala Gimnazială din localitate, care au susținut un mic spectacol. Cu acest prilej, primarul Marcel Ioan Bârjoveanu, ca reprezentant al comunității, a depus o coroană, iar copiii flori la monumentul din parcul din centrul comunei.
Următoarea manifestare a avut loc în satul Hociungi, a doua așezare a comunei, unde au participat circa 350 de localnici. Au fost prezenți, alături de reprezentanții instituțiilor locale, fii ai satului, astăzi ofițeri și subofițeri ai Armatei Române, în retragere sau în rezervă, născuți în acest sat: col. ing. Ștefan Tamba, c-dor Dorel Ciocan, col. Dorina Ciornei Donighian, col. Ioan Crețulescu, m.m.pr. Mihai Cenușă. Din partea Școlii Gimnaziale Moldoveni, au participat prof. Mihai Claudiu Tamba – director, înv. Damiela Donici, înv. Nuța Bălăiță. Cu acestă ocazie, a fost oficiată o slujbă religioasă de pomenire de către preoții din acest sat, Dumitru-Daniel Pristavu și Alexandru Rotaru, după care au urmat alocuțiunile. Au fost depuse coroane din partea Armatei Române și a administrației publice locale. Copiii au întregit atmosfera cu un spectacol foarte frumos cu cântece de laudă adresate eroilor, care și-au dat viața în toate încleștările armate, cunoscuți și necunoscuți.
* prof. Mihai Claudiu TAMBA, directorul Școlii Gimnaziale Moldoveni: ”Astăzi sărbătorim Ziua Eroilor, cunoscuți și necunoscuți, care au luptat pe câmpul de luptă pentru credință, libertate, dreptate, pentru apărarea și reîntregirea neamului. Comemorarea celor care și-au servit țara pentru aceste scumpe idealuri are loc de mai bine de un secol, încă din anul 1920, când s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată decretată ca zi națională pentru poporul român. De atunci, eroii au fost sărbătoriți din partea tuturor, pentru cei care au pierit departe de cei dragi, dar pentru o cauză dreaptă. Poate nu ar fi rău să o facem mai des, pentru că trăim astăzi în liniște și pace. Le datorăm enorm ca neam, ca țară, ca indivizi. Să nu le uităm gesturile și să nu uităm că ei au fost cei care au luptat pentru credință, libertate și dreptate. Și pentru că astăzi este și o zi împărătească, Înălțarea Domnului, voi încheia cu salutul creștinesc: Hristos s-a înălțat”.
* Marcel Ioan BÂRJOVEANU, primarul comunei Moldoveni: ”Ne bucură că suntem din nou împreună, numai că astăzi este o zi specială, avâd în vedere că sărbătorim eroii născuți în această comună. Avem ca oaspeți reprezentanți ai Armatei Române născuți în satul Hociungi. Despre eroi, putem spune că au făcut lucruri importante pentru țară, dar nu s-a auzit niciodată de localitatea de unde a plecat. Astăzi, nu întâmplător, este ziua Înălțării Domnului, ziua în care Iisus Hristos a fost primit la dreapta Tatălui. Practic, gândim că și eroii care s-au jertfit pe câmpurile de luptă ca noi să fim astăzi aici, dar care să fie primii, la fel ca Iisus, la dreapta Tatălui. Uniunea dintre creștinism și armată a fost permanentă de-a lungul istoriei, încă de pe câmpul de luptă, unde eroii și-au dat viața. Fiecare spuneau măcar o dată of, mamă! Sau Doamne, iartă-mă. De acolo a plecat simbioza dintre armată și creștinism. Și asta, în timp ce România își apăra teritoriile, o țară clar defensivă, o țară cu mare credință în Dumnezeu și în familia de acasă. De aceea, ne uităm cu recunoștință, cu dragoste și cu speranță către viitor, către copiii noștri”.
* comandor Dorel CIOCAN: ”Cu deosebită bucurie și cu dragoste de locurile natale, unde un grup de fii și fiice ale oștirii țării ne-am întors astăzi în satul copilăriei noastre, pentru a vă aduce prinosul nostru de recunoștință, de frumoasă aducere aminte, dar, mai ales, pentru a fi părtași, împreună cu dvs., la marea Sărbătoare a Înălțării Domnului Iisus Hristos. La comemorarea și redescoperirea eroilor, care au căzut pe câmpul de luptă, pentru apărarea patriei și slava sfintei noastre biserici. A acelora care fără lumânare, unii nespovediți, neîmpărtășiți cu Sfintele Taine și-au dat viața, și-au dat trupul și sângele lor pentru neam și pentru țară. Înălțarea Domnului, după ce Iisus Hristos a fost torturat, răstignit, îngropat, a a înviat a treia zi, după Scripturi, pentru mântuirea noastră, este una de strălucire religioasă deosebită. Este un corolar al celor 40 de zile de lumină și putere dumnezeiască petrecută pe pământ, de la Înviere până astăzi. Mulțumim Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, autorităților statului române, că o așa măreață sărbătoare creștin-ortodoxă a fost închinată și eroilor neamului românesc, a celor care s-au jertfit pentru independența țării, pentru libertatea noastră, pentru ca să putem fi astăzi, aici, și să putem vorbi în limba lui Mihai Eminescu, în dulcele grai al limbii române, grăunte de aur, șirag de mărgăritare binecuvântat de Dumnezeu. S-au jertfit pentru tot ce avem în jurul nostru, în satul natal, în comuna și în țara noastră. Avem multe, nenumărate exemple în care tinerii noștri plecați la război nu s-au mai întors niciodată acasă, pentru a-și vedea copiii, soțiile, părinții, frații, surorile, biserica din sat unde au fost botezați creștinește, mormintele bunicilor și a străbunicilor, școala unde au învățat abecedarul. Dumnezeu să-i ocrotească, iar noi, cei de astăzi, să-i pomenim tot timpul”. (Rep)