Rotativa guvernamentală, un fel de na-ți-o ție dă-mi-o mie la nivel înalt, prezidențialo- guvernamental, nu face decât să pregătească scena politică pentru alegerile alegerile din 2024 care se apropie cu repeziciune. PNL și PSD formează în continuare o coaliție cu o largă majoritate în timp ce restul partidelor – din opoziție – lansează deja cunoscutele acuzații, fiecare în funcție de discursul politic pe care vrea să îl adopte.
Pregătirea pentru o companie electorală susținută, care va acapara mai mult ca sigur discursul public aproape un an întreg, este în toi. Un rol esențial îl joacă sondajele de opinie, care se vor înmulți în perioada următoare. Un astfel de instrument de măsură a fost comandat de către USR și realizat de The Center în perioada 27 mai – 11 iunie, prin interviuri telefonice.
Un prim lucru de notat este că sondajul confirmă unele lucruri deja știute: încrederea aproape inexistentă a cetățenilor în politicieni și ordinea politică a momentului cu PSD în frunte (28%) și AUR pe urmele sale (22%), cu un USR decăzut din „gloria” alegerilor din 2016 (13%) și un PNL care decontează problemele guvernării (18%).
Răspunsurile la una dintre întrebări atrag însă atenția: „Care este, din perspectiva dumneavoastră, partidul care reprezintă cel mai bine opoziția la actuala guvernare?” Primele două locuri sunt ocupate, de USR (cu 15% din respondenți) și AUR (cu 12%). Următoarele două locuri ar trebui să fie în schimb o surpriză: PNL și PSD au primit fiecare câte 10% din opiniile celor întrebați. 50% cei intervievați nu au răspuns la această întrebare.
Dacă este luat în serios acest sondaj și, mai ales răspunsurile la această întrebare, este greu de spus care interpretare ar fi mai îngrijorătoare. Faptul că 20% din respondenți spun că partidele de la guvernare au fost atât de ineficiente încât au dat impresia că se luptă între ele și au un limbaj de partid de opoziție sau că opoziția este atât de ineficientă în lupta sa contra puterii încât este irelevantă. Bineînțeles că este posibil și ca oamenii care au răspuns să nu aibă o înțelegere foarte clară asupra complexelor relații politice la nivel guvernamental. Un lucru este clar: nici una dintre aceste variante nu este una fericită.
P.S. În pregătirea alegerilor de la anul mai este o întrebare care prezintă o realitate deja banală și arhi-cunoscută dar care ar trebui totuși repetată. La capitolul opinie favorabilă, campion este… Emil Boc cu imensul procent de 12% dintre respondenți care au spus că au o părere bună despre el. Sigur ne îndreptăm spre campanii electorale pozitive.
Vlad B.