Tehnologia atât de accesibilă, sedentarismul și mâncatul în exces sunt o combinație care face ca tot mai mulți copii și tineri să sufere de afecțiuni atipice vârstei lor. Obezitate, probleme articulare, diabet sunt doar câteva din bolile tot mai întâlnite la tineri.
În această perioadă, medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț derulează o campanie destinată copiilor cu vârste între 5-17 ani prin care se promovează un stil de viață care să includă minim 10 minute de activități fizice zilnic. Campania „60 de minute pe zi pentru sănătatea ta!” cuprinde informații menite să sensibilizeze copiii față de importanța mișcării pentru o viață sănătoasă și prevenirea îmbolnăvirilor. Cu sprijinul medicilor de familie, a mediatorilor sanitari și asistenților medicali din comunități informațiile și pliantele pregătite în cadrul campaniei ajung la părinți și la copii. „Mersul pe jos sau cu bicicleta, plimbarea, activitățile fizice din gospodărie reprezintă formele cele mai răspândite de a fi activ. Activitatea fizică regulată în rândul copiilor și adolescenților aduce numeroase beneficii: crește rezistența generală a organismului, în special a sistemului cardiovascular, respirator și locomotor, stimulează activitatea sistemului nervos, contribuind la îmbunătățirea rezultatelor școlare, la dezvoltarea abilităților practice și scade riscul de obezitate. Scopul campaniei este creșterea nivelului de activitate fizică regulată în rândul copiilor și adolescenților”, se precizează în comunicatul transmis de DSP Neamț.
Studiile făcute în România arată că la adolescență 73% dintre băieți și 87% dintre fete nu fac suficientă mișcare fizică și că obezitatea a devenit o problemă de sănătate îngrijorătoare în rândul copiilor și tinerilor.
C.I.