Pentru clasa a IX-a sunt 4.244 de absolvenți de gimnaziu în Neamț, din care 4.184 au susținut evaluarea națională și se pregătesc să intre la liceu. Admiterea continuă cu repartizarea computerizată, în 19 iulie, în baza mediei de admitere – care acum este doar media de la evaluare națională – și a opțiunilor bifate în fișe.
Pentru anul școlar 2023-2024, Inspectoratul Școlar Neamț anunță că sunt suficiente locuri. „Avem în acest moment aprobate 4.314 locuri la clasa a IX-a, adică 177 de clase, la buget, plus 123 de locuri în 7 clase la taxă”, a declarat inspector școlar adjunct Dana Păiuș, președinta Comisiei de organizare a admiterii la liceu.
La liceele teoretice sunt 1.326 de locuri, în 51 de clase și 1.275 locuri la liceele tehnologice, adică 53 de clase. Este evident că doar 62% din elevii care au susținut evaluarea națională vor prinde unul din cele 2.601 de locuri la licee. Cei care nu prind loc în prima etapă de admitere mai au o șansă în a doua etapă, din 28 iulie, fiindcă la liceele vocaționale au mai rămas câteva locuri: pe cele 504 aprobate au fost 734 de candidați și s-au ocupat 456 de locuri.
La învățământul profesional și dual există 1.212 locuri, din toamnă, din care doar o clasă – 24 locuri – sunt la dual. Elevii au șansa să învețe o meserie, din cele ofertate de învățământul nemțean și agenții economici cu care școlile încheie contracte, având asigurată o bursă lunară. Tocmai s-au încheiat probele de admitere la Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” Piatra Neamț și Colegiul Tehnic „Danubiana”, urmând ca școlile care au cereri mai multe decât locurile disponibile să organizeze joi, 13 iulie, o admitere suplimentară și rezultatele se afișează vineri, 14 iulie.
C.I.