Pentru comuna Boghicea, situată în extremitatea estică a județului Neamț, ultimii șapte ani au adus un plus investițional uriaș față de ceea ce era în anii din urmă. Numai în vara acestui an sunt în lucru investiţii de circa 10 milioane euro, respectiv 500 miliarde lei vechi. Este vorba de rețele de alimentare cu apă, canalizare, asfaltare și încă vreo 6-7 proiecte pentru care au fost semnate deja contractele de finanțare. Și mai important este că în viitorul apropiat, după spusele primarului Mihai Cazamir, se speră ca în această comună să fie introdus şi gazul metan.
– Domnule primar, care sunt principale investiții, care se derulează în comuna dvs.?
În acest moment, din cele mai bine de 12 km de drumuri comunale și sătești din proiectul de modernizare aflat în lucru, pe calamități, lucrările s-au desfășurat în satul Boghicea, unde a fost administrat binderul, respectiv, primul strat. În acest sens, am avut și faza determinantă. Urmează satul Slobozia, unde constructorul pregătește terenul pentru a turna asfaltul, urmând ca după ce se termină și la Slobozia să se asfalteze și la Nistria și Căușeni. Tot la acest capitol, modernizare drumuri, vrem să mai facem, din bugetul local, o lucrare de 350 metri. Mă refer la modernizarea drumului din satul Boghicea, care duce spre cimitirul ortodox din acest sat. În acest sens, am dat drumul la proiect și vom primi documentația pentru avize, după care o să facem achiziția.
– Cât ar mai fi de asfaltat în comună, după terminarea acestui proiect?
Vor fi modernizate drumurile în proporție de 85%. Ce mai este de făcut, în mare sunt capete de ulițe, fundături, dar au mai rămas și vreo trei drumuri mai importante, însumând circa 7 km. De aceea, am pregătit proiect, dar trebuie să descoperim sursa de finanțare. Nu ne permitem din bugetul local să asfaltăm, pentru că nu avem de unde. Pentru bucățica de 350 metri am făcut eforturi importante, ca să o modernizăm.
– Rezerva naturală de apă satisface consumul local?
Dacă nu ar fi fost sistemul de alimentare cu apă, cu siguranță, nu! Cu toate că avem păduri în zonă, rezerva naturală de apă este foarte mică și abia acoperă minimum de consum. Spun asta, pentru că datorită anilor secetoși, rezerva de apă din pământ a scăzut de la un an la altul. Chiar și acum, lipsa precipitațiilor se face simțită peste tot. Acum 5-10 ani, se plângeau doar câțiva oameni că nu au apă. Acum, numărul lor este foarte mare. Important este că la rețeaua de apă care a fost dată în folosință nu cu multă vreme în urmă, sunt racordate cât mai multe familii, ceea ce înseamnă că oamenii locului și-au dat seama de necesitatea rețelelor de apă. Avem contract cu Apa Vital Iași, iar apa ne vine dintr-o sursă cu apă foarte bună, de la Timișești.
– Cât privește rețeaua de canalizare?
În maximum două săptămâni, vom semna contractul de finanțare pentru rețeaua de canalizare și apoi să dăm drumul la operațiunea de achiziție publică. Rețeaua de canalizare va avea o lungime de 25 km. Am renunțat la satele Căușeni și Nistria, datorită asfaltării, pentru că modernizăm aproape în totalitate Nistria și Căușeni, pentru că nu putem interveni în urma asfaltului timp de 4 ani. Au rămas satele Boghicea și Slobozia, care însumează, cum spuneam anterior, mai bine de 25 km de rețele. Ca valoare, cu aproximație, sunt 17 milioane lei, ceea ce reprezintă 170 miliarde lei vechi.
– Ce valoare au proiectele cu finanțare asigurată, pentru acest an, în comuna Boghicea?
Canalizarea, extinderea la rețele de apă, plus asfaltul, înseamnă 10 milioane euro, respectiv, 500 miliarde lei vechi. Pentru o comunitate de 2.037 locuitori, este o sumă foarte mare, dar toate investițiile au un singur țel, de a schimba viața de zi cu zi a oamenilor de pe aceste locuri. Important este că noi facem eforturi deosebite pentru a atrage bani. Mai mult, numai prin PNRR avem 9 proiecte, dintre care am semnat contractele de finanțare pentru 4. Mă refer la reabilitare Școală Slobozia, reabilitare Dispensar medical Boghicea, PUG pentru pubele inteligente, care vor ajunge în toate satele, iar al patrulea, pentru care am primit finanțare, pentru care urmează să semnăm contractul de finanțare privind dotările la Școala Gimnazială Boghicea, inclusiv în toate unitățile, în valoare de 350.000 euro. Aștept și finanțarea pentru digitalizarea primăriei, în valoare de 320.000 euro, Mai avem un Centru social de zi, pentru care așteptăm să prindem finanțare, cu o valoare de vreo 350.000 euro. Apoi, Biblioteca din comună, cu ajutorul Consiliului Județean, pentru care tot noi am făcut demersurile. Ca atare, în total sunt 9 proiecte. Ceva mai mici ca valoare față de celelalte, dar toate sunt depuse prin PNNR. De asemenea, sunt acum la implementarea stației de încărcare electrică a mijloacelor de transport, prin Administrația Fondului de Mediu am terminat cât de curând, privind modernizarea iluminatului stradal, tot prin AFM.
În curând, gaz metan la Boghicea
– Guvernul României vrea să doteze școlile cu microbuze electrice?
Da. De aceea, suntem în grafic și cu un microbuz electric, iar pentru asta am demarat procedura pentru stațiile de reîncărcare electrică, iar la dispensarul uman de la Boghicea, care este tot prin PNRR, ni s-a dat o stație de reîncărcare bonus, adică, gratis. Urmează să intre în achiziție publică licitația pentru dispensarul medical de la Slobozia, prin Compania Națională de Investiții, practic încă vreo 7.000.000 lei, cu 3 cabinete medicale, cu tot cu dotări, plus farmacie. Sunt două cabinete pentru medicii de familie și cabinet stomatologic. Dotările sunt foarte scumpe.
– Dacă toate aceste proiecte de care ați pomenit ar fi gata mâine, ce-ar mai fi de făcut?
Vom găsi ceva de făcut. Important este pentru noi proiectul de înființare a rețelelor de gaze naturale. UAT Bâra a adus rețeaua în comună, până la limita sa, iar noi o să facem demersurile care trebuie. Am așteptat, dar trebuie să vedem de unde ne branșăm, de la Bâra sau de la Oțeleni. De aceea, vom lua legătura cu cei din zonă, cu firma de construcții. Am depus documentația prin Programul „Anghel Saligny”, iar ATR-ul (Aviz Tehnic de Racordare) nostru era la Rotunda, la 22 km. Nu ne-au acceptat prin Programul „Anghel Saligny” decât 100-150 metri. Vom vorbi și vom încerca să aducem ATR până la intrarea în satul Boghicea. Acolo avem o suprafață de 500 mp, pe care o să montăm stația.
– Acum 8 ani v-ați gândit că se va ajunge la un așa volum uriaș de finanțare?
Nu, niciodată. Nu am crezut că vom realiza atâtea: școli, grădinițe cu dotări, terenuri de sport și multe altele. Grădinița de la Slobozia este dată în folosință, autorizată, iar Școala Gimnazială Boghicea urmează să primească avizele. O să facem recepția cât de curând și o vom autoriza imediat. Terenurile de sport sunt deja autorizate, la fel și rețelele de apă potabilă. Urmează să o luăm și pe cea de la Mediu.
– La un moment dat, pomeneați de o primărie nouă.
Deocamdată, mai stăm cu primăria nouă, pentru că avem alte priorități. Vrem să prioritizăm obiectivele după alte criterii. Prioritatea este o sală de sport și apoi o primărie nouă. Construcția va fi cam de mijloc, sălile de sport prin CNT sunt construcții tip, mici, mijlocii și mari. Noi am vrea una mijlocie. Avem 320 de copii și este suficientă. Am văzut în comuna ieșeană Sinești, și chiar mă gândeam acum 15-20 de ani, când treceam pe acolo, nu era nicio investiție, iar acum primarul a făcut o sală de sport, cu spațiu de joacă pentru cei mici, un loc foarte frumos. A mai făcut un pod peste o apă într-un sat, la Stornești. Această comună are în jur de 5.000 locuitori, dublu și mai bine față de noi.
– Există, pentru fiecare om o fărâmă de satisfacție a muncii pe care o depune, totuși, un dram de mulțumire există în sufletul primarului de Boghicea?
Cum să nu. După 7 ani de activitate nebună pe alocuri există o anumită doză de mulțumire pentru mine, dar oamenii nu sunt, în totalitate, mulțumiți. Știți cum se întâmplă: nu-i dai sâmbăta, deși i-ai dat toată săptămâna, omul nostru este foarte nemulțumit. Deși nu aș vrea să dezvolt subiectul, dar am dat terenuri pentru 7 case într-o zonă în devălmășie, unde avem și noi, comunitatea, 7 hectare. Au adus televiziunea, ce să faci, uneori oamenii nu înțeleg. Noi vrem binele oamenilor, iar alții sar la noi. Și nu este drept. (Rep.)