Pitorescul sat Nechit, din comuna Borlești, a fost duminică, 25 iunie, gazda ediției a X-a a manifestării ”Ziua Universală a Iei-punte pentru generații”. La acest eveniment au participat numeroși localnici, la care s-au adăugat și artizani din alte județe ale Moldovei. La deschidere au fost prezente inițiatoarele acțiunii – Maria Daniela Burghelea-Handaric, Vasilica Racariu, precum și primarul George Mutu și viceprimarul Ionuț Lungu. Cu acest prilej, au fost amenajate numeroase standuri cu vânzare, precum și un cochet spectacol susținut de tineri interpreți de muzică populară din comuna Borlești și împrejurimi.
Maria Daniela BURGHELEA-HANDARIC, organizator: ”Am traversat o punte pe care am învățat-o în ultimul an, de la fetele care ne-au ajutat. Noi le spunem cele mici, dar sunt cele mari, datorită unor eleve din comuna noastră. Noi continuăm activitatea, iar domnișoarele ne pun întrebări în fiecare zi. Această sărbătoare a iei ne-am dori să se desfășoare în fiecare sat al comunei Borlești. De mai multă vreme ne-am dorit să ajungem la Nechit, tocmai în această curte pe care ne-am dorit să o amenajăm și să o aducem la ceea ce se vede astăzi. Sunt emoționată că de data asta, în acest an, am fost împreună cu toții. Am fost împreună ca oameni, dar și comunitatea din care venim. Ne-am implicat fiecare câte un bob și toți am contribuit ca astăzi să venim și să ne desfășurăm aici. Ni s-a oferit încredere și sper să nu dezamăgim cu timpul. Ni s-a dat un spațiu pe mână și l-am gândit în acest mod. Am invitat prietenii Șezătorii, oameni care ne-au susținut cu pasiunile lor. Apoi, în spațiul din interior veți găsi ospitalitatea noastră. În podul acestui cămin, am gândit scara podului la bunici. De aceea, aș vrea să descoperiți și dumneavoastră podul și să admirați munca oamenilor. După ce veți gusta din ospitalitatea borleștenilor și a prietenilor noștri, vreau să facem poze și să aveți o amintire, care continuă datorită membrilor Șezătorii din comuna Borlești, datorită fetelor mici și a tuturor. M-am implicat în această acțiune dintr-un dor de comunitate și de a fi împreună. Am copilărit pe o uliță unde era tot timpul forfotă. Acolo toată lumea dorea să fie împreună și la un moment dat, forfota aceea s-a oprit. Ziua Universală a Iei este la a X-a ediția la Borlești, fiind inspirați de o altă comunitate foarte puternică din Washington (SUA), o comunitate de români, cărora le era dor de ceva, de acasă, de România. Ei au sărbătorit cămașa în anul 2012. Acestei acțiuni ne-am alăturat și cufărul Borleștiului în anul 2013, printr-o șezătoare, apoi din 2014 mi-am zis, poate și Borleștiul, de ce nu!? Din 2014, în fiecare an, se organizează Ziua Universală a Iei. Totul se datorează fiecărui om care a participat la această sărbătoare. Faptul că au venit mulți, înseamnă că au depănat pe acest ghem, pe care nu vrem să-l rupem. Dacă dintr-o pasiune se naște ceva, este foarte bine”.
George MUTU, primarul comunei Borlești: ”Mă bucur că sunt printre cei care au organizat această superbă manifestare, momente de calitate care aduc oamenii aproape. Trăim momente minunate alături de cei care au început ceva frumos cu ani în urmă în comuna noastră. Vrem să fim și noi apropiați, să ajutăm cu ce putem. Sincer, nu am făcut eforturi foarte mari, dar nici nu am neglijat această acțiune. De aceea, pe viitor, o să ne mărim interesul ca să amenajăm mai frumos această zonă, pentru că locația a stat cu ușile închise mai mulți ani. Mă gândesc că trebuie să profităm de toate locațiile din comuna Borlești și mai cu seamă de căminele culturale, de spațiile verzi, de orice se poate amenaja în folosul oamenilor. Vă mulțumesc că sunteți lângă noi și promit tot sprijinul. Comuna Borlești are un potențial uman deosebit și are nevoie de inițiative de tot felul, fie culturale, sportive sau chiar economice. Toată Valea Nechitului oferă posibilități deosebite, pe care noi trebuie să le punem în valoare într-o bună zi. Cred că la Borlești se pot face foarte multe lucruri, se vor organiza manifestări diverse, care să atragă nu numai localnicii, dar și pe alții, din județele Moldovei și nu numai”.
Vasilica RACARIU, organizator: ”Vă mulțumim mult că sunteți aici și că ați ales să fiți cu noi, să ne susțineți și să ne impulsionați ca să ne continuăm activitatea, de a vă arată din munca noastră, de a promova patrimoniul nostru cultural și material. Am ales ziua aceasta pentru a informa comunitatea de la Borlești. Am câștigat un proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul are numele de «Altița ulițelor din Borlești», iar tema principală este aceasta, punte pentru generații. Prin acest proiect ne-am propus să materializăm munca de aproape 10 ani de Șezătoare Borlești, să putem să vizionăm acest lucru printr-un album foto, video și documentare atât în material grafic, cât și digital. Mi-aș dori foarte mult ca acești 10 ani să se vadă în acest produs. Vor fi trei luni de muncă foarte intensă – iulie, august, septembrie, când vom merge pe toate ulițele din comuna Borlești”. (Rep.)