Pe fondul scandalului cu azilele groazei care încă nu s-a încheiat, verificările făcute în teren, ieri, de echipa mixtă constituită de prefectul de Neamț au scos la lumină o existența unui centru din Pângărați care funcționa fără autorizație sanitară de funcționare, deci ilegal. Prefectul Adrian Niță este cel care a anunțat acest lucru în conferința de presă de astăzi, 12 iulie, pe tema controalelor la aceste centre.
FOTO: Facebook / Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice Pângărați
Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice din satul Pângărăcior, comuna Pângarați, situat la numai 10 km de Piatra-Neamț funcționează din martie anul acesta, adică de aproape 4 luni, având doar o licență provizorie pentru servicii sociale acordate vârstnicilor emisă de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Document care se dă pe baza unui dosar și pentru permanentizarea căruia urmează ca, într-o perioadă de 12 luni, inspectorii AJPIS să verifice faptic, la fața locului, îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea licenței. În acest centru sunt cazate 21 de persoane vârstnice care urmează să fie relocate fie în familie, fie în Centrul rezidențial Pietricica. Astăzi administratorul urmează să verifice care este dorința beneficiarilor și a aparținătorilor acestora pentru ca mâine să raporteze la prefectură situația exactă a acestora: câți pleacă în familie, câți merg spre Centrul Pietricica și dacă există persoane care necesită internarea în spital pentru investigații medicale amănunțite. Conducerea centrului și-a asumat un plan de urgență pe care trebuie să-l pună în aplicare începând de astăzi.
Centrul din Pângărați aparține Asociației Societatea de Psihogeriatrie Piatra-Neamț care figurează ca având sediul social pe strada Muzeelor, nr. 1 în Piatra-Neamț.
Reprezentanta DSP a precizat că acest centru a mai fost controlat în martie, ocazie cu care s-a descoperit lipsa autorizației sanitare de funcționare, s-a dat un termen de remediere imediată, iar administratorul centrului și-a luat angajamentul că va rezolva în cel mai scurt timp. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat și de atunci au fost date mai multe “termene imediate” nici acelea respectate.
Pe lângă lipsa autorizației, pentru care DSP Neamț a dispus suspendarea activității până la conformare și a dat o amendă de 40.000 de lei conducerii centrului, au mai fost găsite și alte nereguli legate de igiena precară: materiale de igienă insuficiente și starea unora dintre grupurile sanitare, în care erau infiltrații și care nu erau curate.
Ioan Popescu, șeful ITM Neamț, spune că centrul are 6 angajați, nu se știe deocamdată dacă între aceștia figurează și patronul (administratorul centrului) care au dosarele în regulă și că nu au fost deocamdată găsite nereguli pe acest domeniu al relațiilor de muncă.
Mihai Osoianu, adjunctul șefului IPJ Neamț, prezent și el la conferință, a precizat că urmează ca polițiștii să facă verificări referitor la evidențierea corectă a sumelor încasate de la cei 21 de beneficiari. De-a lungul timpului, de la astfel de centre au ajuns la poliție unele sesizări, legate de o persoană de 87 de ani care ar fi fost cazată în condiții improprii, de faptul că fiica l-ar fi internat pe tată într-un centru împotriva voinței acestuia sau despre dispariția, pentru o scurtă perioadă de timp, a unor vârstnici din centrele în care erau cazați. Toate aceste reclamații însă, nu s-au confirmat.
Rezultatul controalelor de ieri, în 8 centre private și 3 publice destinate vârstnicilor, în sinteză este de 15 amenzi în valoare de 312.900 de lei și 13 avertismente. Prefectul Adrian Niță spune că s-a asigurat că cei 21 de beneficiari vor avea parte și de un psiholog cu ocazia relocării, vor avea transportul asigurat acolo unde doresc să meargă și că există 23 de locuri în SJU Neamț, pe diferite secții, în eventualitatea că vor fi necesare.
Vom reveni cu detalii.
Angela Croitoru