Nu trebuie să fii specialist în oftalmologie ca să știi că aparatura medicală de ultimă generație, care transmite informații exacte și în timp real, este cel mai bun ajutor pentru medic și poate conduce la un diagnostic de mare precizie și un tratament adecvat și eficient pentru pacient.
Clinica Eye Excellence, înființată de doamna dr. Gabriela Denisa Căileanu în 2019 în Piatra Neamț, se diferențiază de alte clinici de profil tocmai prin aceste atu-uri. Găsim aici aparatură specializată unică în întreaga regiune de Nord-Est a țării și chiar și în țară. Sunt noutăți în domeniu atât pentru activitatea de diagnostic, cât și pentru cea terapeutică. Amintim aici tomograful în coerență optică Optovue cu softul AngioVue pentru angiografie fără injectare intravenoasă de substanță de contrast, aberometru iTrace util pentru fiecare dintre noi care am devenit presbiopi, aparat Diopsys Nova pentru electroretinografie, biometrul optic Lenstar de mare ajutor la calculul diopriilor cristalinului artificial, perimetrul Octopus, care este util în urmărirea persoanelor diagnosticate cu glaucom, realizând atât evaluări după protocoalele cunoscute, cât și protocoale noi de examinare, țintite pe zonele cu risc de afectare.
Carte de vizită: premiere revoluționare în domeniu
La acestea, se adaugă experiența de peste 20 de ani a doamnei dr. Denisa Căileanu, ale cărei performanțe sunt cea mai bună carte de vizită:
prima operație de cataractă cu plasarea unui cristalin artificial intraocular făcută în Piatra Neamț, prima procedură de facoemulsificare (operație de cataractă cu ultrasunete și cu incizie mică) din Piatra Neamț, prima operație antiglaucomatoasă nepenetrantă modernă (canaloplastie) din Piatra Neamț, realizate în 1999, 2008 și 2012.
În 2010 dna. dr. Căileanu a devenit “Fellow of the European Board of Ophthalmology” în urma examenului susținut la Paris. Domeniile principale de interes sunt diagnosticul și tratamentul cataractei, al glaucomului și tratamentul laser al opacităților vitreene flotante. Teza de doctorat a dnei. doctor, susținută în 2021, a avut ca obiectiv realizarea unei comparații între două din tehnicile antiglaucomatoase nepenetrante, canaloplastia și vâscocanalostomia, domeniu cu puține rezultate până în prezent în România.
“Atât pentru diagnostic cât și pentru tratament avem o serie de echipamente medicale de ultimă generație, care permit o evaluare diagnostică amănunțită cu stabilirea exactă a cauzei deficitului vizual la nivelul globului ocular. Ne adresăm persoanelor de orice vârstă care vin și solicită un examen oftalmologic. Activitatea terapeutică se desfășoară în blocul operator şi în cabinetul de laser. Executăm intervenții chirurgicale pentru cataractă și glaucom în principal. Diferit și specific clinicii noastre este faptul că intervențiile chirurgicale pentru cataractă le facem la standardele cele mai înalte, folosind date de aberometrie, pe incizie mică, cu implant de cristalin foldabil atât monofocale, cât și multifocale, ambele și cu posibilitatea de a corecta astigmatismul. Specific operațiilor de glaucom este faptul că abordăm această patologie prin operații care facilitează și accentuează rolul funcțional al căilor normale anatomice ale globului ocular de evacuare a lichidelor din ochi, știut fiind faptul că glaucomul apare atunci când lichidele din ochi nu se mai pot evacua și astfel crește retrograd presiunea oculară. Aceste intervenții nepenetrante le-am învățat cu ocazia unui stagiu de specializare făcut în Germania, în 2010, ulterior aplicându-le, la început în spitalul județean și, ulterior, aici în clinică”, detaliază dr. Căileanu.
Aparatură unică în Moldova numai la Eye Excellence
Cel puțin patru dintre echipamentele aflate în dotarea Clinicii Eye Excellence sunt unice pentru întreaga regiune a Moldovei și de o utilitate dovedită. Abordarea pacienților cu presbiopie, dată de îmbătrânirea cristalinului natural și caracterizată prin imposibilitatea de a citi de aproape fără ochelari se realizează eficient și modern cu aberometrul iTrace care caracterizează mediile transparente ale globului ocular, cornee și cristalin, din punct de vedere al aberațiilor oculare generate. Acesta permite o diagnosticare precisă în situații în care pacientul, chiar dacă vede anumite litere de la distanță pe tabelul binecunoscut, se plânge de neclaritate sau alte fenomene vizuale. Cu aberometrul se poate aprecia cu exactitate cauza, acest aparat indicând medicului cum vede pacientul, cum vede literele, cum se formează imaginea la trecerea prin cristalin și poate afla exact de unde apare disconfortul vizual. Aparatul este de un real folos nu numai pentru diagnostic, cât mai ales pentru predicția celor mai buni candidați la plasarea unui cristalin artificial multifocal. Aberometrul apreciază dacă ochiul, prin proprietățile naturale pe care le are corneea, va tolera plasarea unui cristalin artificial multifocal. În perioada post-operatorie același aparat permite aprecierea poziției exacte a cristalinului în globul ocular.
Electroretinograful ocular este aparatul care permite, în premieră pentru România, aprecierea activității electrice a retinei, fiind de mare ajutor în bolile retiniene, dar și în glaucom. Una din situațiile în care această investigație este extrem de utilă este reprezentată de persoanele suspecte de glaucom din răspunsul negativ fotopic, folosite la pacienții suspecți de glaucom, la care tensiunea oculară crește, dar fără alte semne intraoculare ale bolii. Aparatul poate aprecia dacă tensiunea intraoculară crescută a lăsat consecințe asupra funcționării celulelor retiniene responsabile de transmiterea informației vizuale la creier.
Laserul Tango-Reflex și angiografia fără substanță de contrast
Un alt aparat unic în regiunea Moldovei, tot pentru tratament, este laserul Tango-Reflex care realizează patru proceduri, două utile pentru glaucom, una pentru pacienții operați în trecut de cataractă la care suportul pe care stă cristalinul artificial a început să se opacifieze. Cea de-a patra opțiune terapeutică posibilă cu acest laser se adresează opacităților vitreene flotante (muște, păianjeni în câmpul vizual) care aduc disconfort la scris, citit, șofat sau la lucrul pe calculator. Procedura realizează, în sfârșit, tratamentul curativ definitiv al acestor opacități care induc o stare de disconfort pacienților. În funcție de cât de densă este acea opacitate se poate rezolva într-o singură sau două astfel de ședințe laser, majoritatea se tratează de la prima ședință. Nu este o procedură dureroasă și durează aproximativ 10 minute cu beneficii pe viață.
Un alt aparat este utilizat pentru diagnosticarea unor afecțiuni ale ochiului specifice pacienților cu diabet, prin vizualizarea vascularizației retinei, atât superficială, cât și profundă. Acest tip de angiografie a retinei se efectuează fără injectarea substanței de contrast care are efecte secundare. Diagnosticarea de acest tip este folosită și în cazul pacienților cu degenerescență maculară sau cu alte afecțiuni vasculare retiniene. Angiografia de acest tip dă un confort extraordinar prin faptul că nu mai este necesară injectarea de colorant în venă, este pur și simplu o fotografie ce se poate repeta oricând neavând niciun fel de efecte secundare.
Clinica Eye Excellence oferă, pe lângă diagnosticul precis și tratamentul inovator, ochelari de la firme renumite din domeniu, care pot fi aduși și pe bază de comandă, dacă nu sunt în depozitul clinicii, consultanță de specialitate în alegerea ramelor celor mai potrivite, lentilele fiind cele recomandate ca urmare a diagnosticului, dar și întreg pachetul de servicii conexe asociate acestui tip de produse.
Angela CROITORU