Prefectul Adrian Niță a prezentat astăzi, 11 iulie, în conferință de presă, rezultatele controalelor efectuate la 10 centre private din Neamț, dedicate seniorilor. S-au aplicat 30 de amenzi în valoare de 456.000 de lei și 11 avertismente. Adică o medie de 3 amenzi/centru și o valoare a amenzilor cuprinsă între 2.000 și 80.000 de lei. Situația nu-l îngrijorează pe prefectul de Neamț care a precizat din capul locului că în Neamț “nu au fost descoperite nereguli de gravitatea celor din azilele din Ilfov unde bătrânii au fost supuși la chinuri”.
În linii mari, verificările s-au axat, ca de obicei, pe partea de documente și de autorizări și doar pe ici pe colo pe partea de condiții. Există o machetă cu vreo 60 de puncte de urmărit, potrivit directorului DSP Neamț, Radu Firăstrău, dar între acestea nu au intrat și cele referitoare la partea medicală – dacă se fac controalele medicale periodice ale seniorilor, dacă sunt consultați de medici specialiști pe afecțiunile cronice pe care le au și de cât timp datează planurile de medicație etc. În schimb, Radu Firăstrău a dat asigurări că inspectorii săi discută cu oamenii și îi controlează corporal pe beneficiarii din aceste cămine să se asigure că nu sunt violentați. Iar prefectul a vorbit cu seniorii din patru centre din Piatra-Neamț, Viișoara, Almaș și Dumbrava Roșie care au spus că sunt bine tratați și primesc medicamentele la timp.
Printre “abaterile minore” consemnate de cei de la OPC și sintetizate de prefect amintim: lipsă afișaj listă meniu, lipsă prosoape și săpun lichid, lenjerii și prosoape murdare, produse lactate expirate de 4 zile și …“contracte care nu erau semnate de beneficiari”. Cei de la AJPIS au dat o singură amendă de 10.000 de lei, dar au găsit în 4 cazuri un spațiu mai mic de 6 mp pentru fiecare beneficiar, așa cum prevede legea, pentru că majoritatea centrelor private sunt în foste pensiuni sau chiar locuințe personale, dar și dosare ale beneficiarilor incomplete.
Întrebat dacă în opinia sa un contract nesemnat de beneficiar nu este o abatere gravă, prefectul Adrian Niță a răspuns: “Ba da, de aceea au și fost sancționați”. Deci, pe ici pe colo neregulile au fost și grave.
DSP a dat amenzi de 69.000 de lei și 4 avertismente, cea mai gravă abatere fiind legată de proasta gestionare a deșeurilor medicale. DSV nu a sancționat nimic, pentru că a găsit grupurile alimentare în stare perfectă, în timp ce polițiștii au dat 9 sancțiuni, iar ITM-ul a găsit 25 de neconformități legate de o parte din cei 194 de angajați din cele 10 centre și a dat 8 amenzi în valoare de 23.000 de lei și 17 avertismente. Ca să arate că verificările nu se fac numai la comandă de sus, Adrian Niță a spus că AJPIS a efectuat 15 controale, ISU a mai făcut un control “tematic și anunțat” în februarie. Și atunci și acum pompierii au dat 7 amenzi a câte 50.000 de lei, adică grosul amenzilor -300.000 de lei din totalul de 485.300 de lei, pentru că centre ce funcționează fără autorizare pentru securitate la incendiu (PSI).
Concluzia prefectului: “Poate nu a fost bine că s-a făcut anunțat, cu toate acestea s-au găsit nereguli. În viitor toți acești operatori nu trebuie să se culce pe o ureche pentru că verificările vor continua!”.
Angela Croitoru