Cei 30 de ani care-au trecut de la înfiinţarea Clubului Eco-Turistic “Gheorghe Iacomi” vor fi marcaţi prin organizarea ediţiei din acest an a Cupei Iacomi, ce are loc week-end-ul acesta pe Ceahlău.
“A venit vremea să ne reîntâlnim în ţinutul legendelor, lângă stâncile nerăbdătoare să-şi spună povestea, la poalele Olimpului Moldovei, la o nouă ediţie a Cupei Iacomi, să celebrăm îmăreună cei 30 de ani de activitate ai Clubului nostru Eco-Turistic, să evocăm memoria înaintaşilor noştri, cei ce au format generaţia de aur a muntelui Ceahlău, să cântăm împreună pe acorduri de chitare refrenele noastre dragi de munte şi să parcurgem minunatele trasee în care fiecare piatră şi stâncă au un nume şi o istorioară pe care şi tu, sigur, vei vrea să o asculţi”, spun organizatorii, Puiu Nechita şi Doru Zamfir.
După-amiază sosesc participanţii din mai multe zone ale ţării şi are loc proba de folk individual, probă care nu va conta în clasamentul general.
Mâine începe efectiv competiţia, la primele ore ale dimineţii, când se pleacă pe traseul Cabana Izvorul Muntelui – Stânca Dochiei – Jgheabul cu Hotar – Cabana Dochia, traseu care durează 3-4 ore. De la ora 12:00 încep probele teoretice la Cabana Dochia, după care va fi o pauză în care se poate face o drumeţie până pe Vârful Toaca sau la mănăstirea Ceahlău.
Pentru drumeţii şi proba de alpinism este obligatoriu echipamentul format din bocanci de munte (espadrile de căţărat pentru probă) şi rucsacul cu haine adecvate sezonului şi condiţiilor meteo, şapcă, ochelari de soare, lanternă frontală cu baterii de rezervă, trusă medicală, pelerină de ploaie. Organizatorii vă recomandă să aveţi şi beţe de trekking.
O oră mai târziu se va da startul probei de alpinism la Piatra Miresei, după care urmează un alt traseu legendar: Cabana Dochia- Clăile lui Miron – Poiana Maicilor –Cabana Izvorul Muntelui. Ziua se va încheia cu un program cultural. Duminică este ziua dedicată festivităţii de premiere şi este ziua în care participanţii şi organizatorii îşi vor lua rămas-bun.
Mare iubitor al muntelui Ceahlău, doctorul Gheorghe Iacomi a fost unul dintre chirurgii de excepție ai României și a fost, în timpul României comuniste şi cel care a a fundamentat chirurgia modernă în zona Neamțului. A pus bazele turismului montan nemțean, remarcându-se, în calitate de îndrumător, în ceea ce privește cultura muntelui, punând, alături de inginerul Cornel Țarălungă, bazele Salvamont, în județul Neamț. S-a remarcat şi ca publicist prin articole de literatură turistică și de ocrotire a naturii. Masivul Ceahlău a reprezentat principala sa preocupare, inclusiv în ceea ce privește literatura de informare turistică.
“Este o ediție aniversară la care familia noastră nu va participa, din motive obiective. Ce pot să spun este faptul că mă bucur că a rămas o tradiție acest eveniment sportiv, că sunt oameni care-i păstrează viu spiritul tatălui meu. El a creat legătura între iubitorii muntelui din Neamț, dar iată că de-a lungul timpului s-au alăturat oameni din toată Moldova și nu numai”, spune ing. Ioan Iacomi, fiul.
Angela Croitoru
Foto vechi din colecţia personală Constantin Horghidan şi foto (dr. Gheorghe Iacomi) site-ul eusuntdaniela.ro