O viață dedicată frumosului, muzicii populare, familiei și oamenilor din firma sa și din preajma sa. Așa s-ar putea sintetiza activitatea Mariei Cornea. Născută și crescută în satul Mitocu-Bălan, Crăcăoani, ea spune că nu avea cum să nu îndrăgească muzica populară, care se împletește foarte frumos cu viața satului, cu obiceiurile folclorice și îndeletnicirile tradiționale. Profesional, a reușit să deschidă la Piatra-Neamț prima firmă de arhivare și legătorie autorizată de Arhivele Naționale din județ.
– Cum ați ajuns la muzica populară?
Mama mea a dorit ca eu să devin cântăreață de muzică populară, dar destinul mi-a croit un alt drum. Când am devenit bunică, această dorință a încolțit și în inima mea pentru nepoțica mea, Ingrid Ecaterina, care avea de foarte mică o voce deosebită. Când a împlinit 6 ani, de comun acord cu ea și părinții ei, am hotărât să o înscriem la canto popular și am căutat o profesoară care să o facă să îndrăgească muzica populară. Prin intermediul unei prietene am ajuns la doamna profesor Georgiana Șerban Axinte, de la Școala Populară de Arte a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” din Piatra Neamț. Amintirile m-au năpădit, văzând-o pe ea cântând și astfel m-am înscris și eu cu nepoțica mea la școală devenind colege. Anul acesta pe data de 16 iunie, în cadrul unui spectacol foarte frumos, am primit diplomele de absolvire a primului ciclu de 3 ani. Drumul nostru în Școala Populară de Arte nu se oprește aici. În toamnă ne vom înscrie pentru a mai continua cel puțin încă 3 ani. Am realizat multe lucruri frumoase alături de nepoțica mea Ingrid, care s-a dovedit ca îndrăgește muzica populară și este o curajoasă. Aparițiile noastre pe scenă și duetul Bunica-Nepoată ne-au adus mult succes.
– Anul trecut aţi lansat primul CD, „La Casa bunicilor”, tot împreună, iar multe dintre melodiile de pe acesta, originale şi compuse special pentru dv, au fost foarte bine primite de public. Care este pasul următor?
Pe 18 august anul trecut, am lansat primul nostru CD, care am dorit să se numească „La casa bunicilor”, într-un spectacol deosebit de emoționant, primit cu multă căldură de public, de toți cei care au dorit să ne vadă și să ne asculte cântând, care va rămâne în inimile noastre toată viața. Spectacolul a avut loc în Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, cu sprijinul doamnei Carmen Năstase, managerul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, prezentat cu multă măiestrie de Simina Teodorescu. Albumul nostru conține 16 melodii de muzică populară, din care 14 sunt compuse special pentru noi, de profesor interpret Marius Dochiță, din Suceava, iar două melodii pe care le cântă Ingrid sunt culese din folclor. Orchestrația pieselor este făcută de Ciprian Chirvase la Sant Sound Record& Studio în Piatra-Neamț, bineînțeles sub îndrumarea dragei noastre profesoare Georgiana Șerban Axinte. Am avut alături pe scenă Ansamblul „Floricica de la Munte” și Ansamblul ”Codrii Neamțului”, Grupul vocal „Floare de Colț”, Sânzienele Nemțene, pe doamna profesoară Georgiana Șerban Axinte, compozitorul Marius Dochiță, și alți invitați dragi sufletelor noastre: Laurențiu Marian, Simona Manolache Ciuntea, invitat special Laura Haidău, Georgiana Onuți și invitat de onoare, doamna cântecului popular Mioara Velicu. Vreau ca și cu această ocazie să le mulțumesc atât lor, cât și familiei noastre care ne-au sprijinit și ne-au încurajat, cu promisiunea că drumul nostru nu se oprește aici.
– Cât de mult contează participarea la emisiunile de folclor şi muzică populară de pe canalele de profil în creionarea imaginii cuplului Ingrid şi Maria Cornea?
Participarea noastră la emisiunile de folclor și muzică populară ne-a adus multă notorietate și mai ales concursurile la care participăm, în special Ingrid, unde primește din partea juriilor, prin premiile pe care le obține, confirmarea faptului că merge pe un drum bine ales.
– Muzeul realizat de dv. în casa părintească, „Casa bunicilor” din Mitocu Bălan, Crăcăoani, este pe fundalul multora dintre videoclipurile melodiilor dv. Ce planuri de viitor aveţi în legătură cu acesta?
Muzeul „Casa bunicilor” a prins contur și deja a început să fie cunoscut, mai ales că videoclipurile melodiilor noastre sunt realizate aici. Melodiile noastre sunt ca o autobiografie în cântec și conturează o adevărată monografie sentimentală, luminoasă și tonică, noi cântând despre satul nostru, despre casa părintească, despre dragostea de copii, surori, părinți, bunici, despre destinul celor plecați din sate peste hotare, dorul mistuitor de consăteni împletite cu dansul popular. De asemenea, Asociația „Ținutul Zimbrului” din Neamț, anul trecut pe 28 mai, a organizat în grădina de la „Casa Bunicilor” o manifestare de tip EcoBrunch, unde toate aromele pământului roditor s-au strâns pe mesele din ograda noastră, pregătite de producători locali, meșteri populari s-au întrecut în măiestrie și vizitatorii au luat la pas potecile din Codrii Neamțului în speranța că vor vedea zimbrii în libertate, iar, spre seară, mai mulți elevi din zonă i-au încântat pe vizitatori cu un spectacol de cântece populare. Eu și familia mea suntem tare bucuroși să putem fi gazde bune pentru toți care doresc să ne treacă pragul.
– Cum reuşiţi să împăcaţi viaţa de manager al unei firme importante de arhivare, cu cea de mamă şi bunică şi cariera în muzică? Care este secretul?
Ca să răspund la această întrebare am să-l citez pe Albert Einstein care spunea că „Viața e ca mersul pe bicicletă: ca să-ți menții echilibrul trebuie să te miști în permanență”.
– Trecând la cealaltă latură profesională a dv, care sunt cele mai accesate servicii pe care le oferiţi prin Mold Grup SRL, firma de arhivare şi legătorie?
S.C Mold Grup SRL anul acesta împlinește 20 ani de la înființare. Suntem prima firmă autorizată de Arhivele Naționale și ne place să credem că suntem și firma cu cei mai buni specialiști în domeniul legătoriei de documente și prelucrării arhivistice. Arhiviști, personal cu studii superioare și master în domeniul arhivisticii și am să-l menționez aici și pe fiul meu, Mihai Cornea, care este asociatul meu, arhivari, personal cu studii medii și specializare în domeniul arhivării documentelor și legători manuali specializați în domeniu, cu toții am muncit în aceste două decenii pentru a clădi o afacere de succes și a avea garanția lucrului bine făcut.
– Ce strategie de marketing aplicaţi cu succes pentru a obţine contracte importante, mai ales că mulţi dintre clienţii dv. sunt autorităţi publice?
Este foarte simplă strategia noastră de marketing. Ea se numește calitate, confidențialitate și corectitudine, se bazează pe încredere reciprocă și clienții noștri pot oricând conta pe serviciile noastre.
– Cât de importantă este arhiva în activitatea unei firme şi care sunt regulile de bază pe care trebuie să le respecte clienţii dv. pentru a avea acea ordine în documente cerută şi de legislaţia în vigoare?
Arhiva este foarte importantă, pentru că acolo unde nu este ordine și organizare în documente (respectând standardele Legii nr. 16/1996), nu sunt rezultate nici în producție, desfacere și prestări servicii.
– Care este viitorul în activitatea de arhivare şi când vom scăpa de povara documentelor pe hârtie?
Documentele nu sunt o povară pentru cine este disciplinat și organizat, dimpotrivă informațiile de care avem nevoie, nu numai în caz de controale, le luăm din documentele din arhivă, în concluzie ele sunt salvatoare. Pentru cei care consideră că sunt o povară, am o veste bună. Începând de anul acesta termenul de păstrare al documentelor a scăzut conform Legii 36/2023, care a adus modificări la Legea 82/1991 și OG 28/1991.
– Cum pot lua legătura cu dv. potenţialii clienţi?
Punând interesele firmelor și instituțiilor cu care colaborăm înaintea intereselor firmei noastre ne menținem în permanență clienții și, prin recomandările care ni se fac de către clienții fideli, ne mărim an de an portofoliul de clienți. Putem fi găsiți pe site-ul Arhivelor Naționale în „Registrul operatorilor economici prestatori de servicii arhivistice” sau la o simplă căutare pe Google.
Angela CROITORU