Dr. Monica Hugianu (32 de ani) este noul medic reumatolog angajat al Spitalului Orășenesc Târgu Neamț. De loc din comuna Săbăoani, cea mai mare comună din județ, situată aproape de Roman, tânăra doctoriță a absolvit Universitatea de Medicina și Farmacie din Iași. Pe perioada rezidențiatului în reumatologie a lucrat în spitalele din Iași și în Franța. După examenul de specialitate, în calitate de medic specialist Reumatolog, a activat în Spitalul Municipal Pașcani (Iași) și Spitalul Municipal Dorohoi (Botoșani). Alegerea spitalului din Târgu Neamț nu a fost întâmplătoare.
„În ultimii ani, am urmărit dezvoltarea spitalului atât pe plan uman, cât și al resurselor materiale. M-a atras echipa tânăra care se formează și investițiile constante care se fac pentru creșterea calității actului medical. În același timp, cunoșteam ospitalitatea oamenilor din judeţul Neamț și vizitasem obiectivele turistice din zonă”, mărturisește dr. Monica Hugianu.
A atras-o reumatologia pentru că este o specialitate dinamică, în continuă dezvoltare: „Mi-a plăcut și faptul că intervenția mea, ca medic poate schimba viața pacientului, ușurându-i suferința. Din păcate, în reumatologie, nu vorbim de vindecare, cât mai ales despre un control bun al activității bolii, ceea ce duce în timp la o relație medic-pacient, bazată pe încredere reciprocă”.
Pe parcursul școlii generale a fost atrasă de științele exacte, iar în perioada liceului a descoperit că îi place să-şi ajute semenii și să facă parte dintr-o echipă. Decizia de a alege Facultatea de Medicină a venit la finalul liceului când, susținută de părinții ei, a pornit pe acest drum profesional. Mărturisește că a fost plăcut surprinsă de primirea călduroasa oferită atât de colectivul secției de Reumatologie, cât și de ceilalți colegi din spital. Informațiile pe care le știa despre spital erau cele prezentate în mediul online iar majoritatea le-a regăsit după instalarea ei aici. A lucrat în calitate de medic rezident în Franța, în Paris și în regiunea pariziană, dar a preferat să profeseze în țara ei:
„Această decizie a fost o alegere personală, deoarece mi-am dorit să mă formez în centre de referință pentru reumatologia europeană, să cunosc modul lor de lucru și să descopăr un sistem medical performant. A fost o perioadă cu multe provocări, însă formatoare pe plan profesional și sunt recunoscătoare pentru că am avut aceasta oportunitate. Ulterior, ca medic specialist am ales să profesez în România, aceasta decizie fiind motivată de posibilitatea de a fi mai aproape și de a petrece mai mult timp alături de cei dragi”.
Reumatologia este specializarea medicală care se ocupa cu afecțiunile non-chirurgicale ale aparatului locomotor. Despre această specializare medicală oferim câteva detalii:
“Cele mai frecvente boli pentru care pacientul se adresează reumatologului sunt afecțiunile degenerative ale coloanei (spondiloză, hernia de disc) și ale articulațiilor periferice (gonartroza, coxartroza). Bolile autoimune, reprezintă un alt grup de boli pentru care pacientul se prezintă la reumatolog. Sunt mult mai rar întâlnite, afectând cu preponderență pacienții tineri și de vârsta medie. Dacă pentru prima categorie de afecțiuni, tratamentul este multidisciplinar, împreună cu medicul de medicină fizică și reabilitare și medicul ortoped, pentru anumite boli autoimune (Poliartrita Reumatoidă, Artropatia Psoriazică, Spondilita anchilozantă, Lupus eritematos sistemic) pacienții pot beneficia de terapie biologică, conform protocolului național de diagnostic și tratament, la care se adaugă celelalte măsuri fizico-kinetoterapeutice. Din păcate, măsuri profilactice specifice pentru bolile reumatice nu există, deoarece fie nu se cunoaște clar elementul declanșator al bolii, fie acesta este reprezentat de un cumul de factori. Totuși, este demonstrat științific, că fumatul crește riscul de dezvoltare a unei boli reumatice, iar ulterior după diagnostic poate determina o acutizare și o progresie mai rapidă a acestora. Se recomandă exercițiul fizic – mers, pilates, aerobic, yoga, pentru a menține o musculatura tonifiată și articulații mobile. În același timp, o greutate optimă poate contribui la sănătatea articulațiilor. Evitarea situațiilor stresante, a infecțiilor si păstrarea unui echilibru psiho-emoțional poate contribui la evitarea declanșării unei boli autoimune. Pacienților deja diagnosticați cu poliartrită reumatoidă, li se recomandă să adopte o dietă mediteraneană”.
Despre principalele probleme cu care se confruntă un medic reumatolog dar și un pacient de-al acestuia în sistemul medical din România, dr. Monica Hugianu ne-a spus:
“În practica curentă m-am confruntat cu lipsa accesibilității pacienților la investigații biologice și imagistice gratuite, mai ales în ceea ce privește analize medicale specifice, pe care, din păcate, pacientul este nevoit să le plătească. În același timp, sunt unele terapii medicamentoase pe care le folosim în diferite boli autoimune, aprobate la nivel internațional, însă care nu sunt disponibile gratuit pacienților din România. În ceea ce privește terapiile biologice, protocolul național stabilește clar categoriile de pacienți care pot beneficia de acestea. Din nefericire, uneori suntem puși în situația de a temporiza această etapa terapeutică, deoarece valorile de laborator nu sunt într-un anumit interval, contribuind la frustrarea și nemulțumirea pacienților. Din perspectiva acestora, aș adăuga celor deja menționate, durata necesară până la stabilirea unui diagnostic clar și a unei scheme terapeutice eficiente și, mai ales, timpul limitat al medicului reumatolog și al personalului medical pentru explicarea diagnosticului și conduitei terapeutice”. (M.N.)