A 12-a medie de 10 din Neamț la evaluare națională vine după contestații. Dimitrie Hrisostom Bodron a fost nemulțumit de nota 9,90 la matematică și după recorectare a primit 10. Dimi, cum îi spun familia și prietenii, provine dintr-o familie de creștini-ortodocși practicanți și fiindcă este născut pe 13 noiembrie, a primit la botez și numele Hrisostom, numele în limba greacă a Sfântului Ioan Gură de Aur. Reușita de la examenul de admitere la liceu o pune pe seama seriozității cu care învață.
„Sunt bucuros de această medie, am muncit destul de mult. Am făcut și meditații la matematică din clasa a V-a, iar la română doar într-a VIII-a. Am participat și la olimpiade, din clasa a V-a la matematică, etapele locale, apoi a venit pandemia și au mai fost doar niște concursuri organizate de Societatea Română de Matematică, dar nu știu dacă și pentru elevii de gimnaziu. Îmi place matematica, științele în general și vreau să rămân la «Petru Rareș». Sunt și la Centrul de Excelență la Astronomie, la domnul profesor Grigoruță Oniciuc. Din clasa a IX-a vreau să particip și la grupa de fizică a domnului profesor Cristinel Secară, să continui să merg la olimpiadă, mai ales că acum, în clasa a VIII-a am câștigat medalia de bronz la Olimpiada Națională de Fizică. Medalia de argint am câștigat-o anul trecut, la naționala de fizică”.
În același timp, Dimitrie consideră că și credința are un rol important în evoluția sa.
„Consider că atitudinea mea față de Dumnezeu și credința m-au ajutat foarte mult în anii aceștia de școală. Înainte de teze, de examene, eu mă rog și știu că cel puțin la nivel spiritual mă ajută, fiindcă sunt mai încrezător în mine și îmi vin mult mai repede ideile”.
S-a născut la Roman, dar când era în clasa a II-a s-a mutat la Piatra Neamț odată ce tatăl său a fost transferat cu serviciul și toată familia l-a urmat. După ce a terminat clasele III-IV la Școala Gimnazială nr. 3, a dat examen și a fost admis la Colegiul Național „Petru Rareș”. Acum, la admitere, alege profilul matematică-informatică pentru a continua să învețe ce-i place.
„Întotdeauna mi-a plăcut matematica și, în plus, aici la Rareș am parte și de profesori foarte buni. Îmi place și fizica foarte mult, tatăl meu m-a inspirat, el este pasionat și împreună cu el am descoperit și eu această disciplină fascinantă. Tot ca o pasiune este și șahul, joc de mic. Inițial, când m-am mutat în Piatra Neamț, mergeam la clubul de șah de la Palatul Copiilor, apoi, din pandemie, am descoperit șahul online și pot juca oricât și oricând doresc”.
Când are timp mai joacă baschet, sportul care-l deconectează și citește, mai ales cărți de aventuri. Sigur că petrece mult timp noaptea privind cerul prin telescop, fiindcă universul îl captivează și-l atrage, știind că acolo sunt multe răspunsuri la întrebările sale firești. Vrea să devină inginer și visează să lucreze la agenții spațiale din SUA sau din Europa. Își dorește să studieze la o facultate din străinătate și are toate șansele, întrucât medaliile și premiile sale la Fizică sunt recunoscute.
„Olimpicii din România sunt recunoscuți și la marile facultăți din Europa, fiindcă se știe cât de grele sunt olimpiadele la noi, în țară și cât de bine pregătiți sunt copiii. Mi-aș dori o facultate din Anglia sau SUA, dar încă nu sunt decis. Sunt facultăți foarte bune și la noi, dar România e o țară frumoasă, până vine vremea să muncești și să primești salariul. Oportunitățile sunt altele în afară”.
Celor ca el, Dimitrie le recomandă să respecte învățarea.
„Toți copiii ar trebui să dea o importanță foarte mare învățatului, pentru că este un lucru pe care acum, la vârsta aceasta, îl putem face foarte bine și ușor. Sunt într-o clasă cu cinci elevi de 10 la evaluare națională și vreau să-i felicit pe ei, dar și pe ceilalți colegi ai mei”.
Cristina IORDACHE