Relaxată după ce a aflat că a obținut nota maximă la examen, Eliza Elena Patnoschi de la Colegiul Național „Petru Rareș” vorbește degajat despre drumul ei până la performanță.
„Nu a fost foarte greu să obțin 10. Subiectele mi s-au părut de nivel mediu. Eu am lucrat constant în gimnaziu și asta m-a ajutat. Am făcut și un pic de pregătire anul acesta. Profesorii noștri de la clasă sunt într-adevăr foarte buni, însă aveam nevoie de cineva care să-mi spună unde greșesc, ce nu înțeleg, unde mai am de lucrat. În rest, am învățat după un program săptămânal, nu zilnic, în care mi-am propus să lucrez două teste la română și trei la matematică. La română am învățat niște scheme, am și citit, pentru a-mi dezvolta partea de exprimare, dar nu numai”.
Totuși, rezultatul a fost unul surprinzător pentru Eliza, deși psihic era pregătită. „Nu mă așteptam să iau nota asta. La română e subiectiv, nu știi cum apreciază profesorul care-ți corectează, iar la matematică mă gândeam la un 9,90 fără să mă uit pe barem. Pentru mine nu a fost dificil, dar cred că la nivel de țară a fost greuț pentru elevii care din diferite motive au pierdut în pandemie. La Rareș suntem 36 de elevi în clasă, majoritatea au luat peste 9 și sunt doar doi cu 7 și ceva parcă, adică poate dacă-și dădeau un pic mai mult interesul, fiindcă sunt copii buni, reușeau note mai mari”.
După clasele I-IV, Eliza a decis că vrea la liceu și a dat examen. „Am vrut cumva să încerc ceva nou și nu m-am gândit la chestia asta, că mă va ajuta și la liceu. Nu știu dacă am avut neapărat un motiv. Eram mult mai mică și nu realizam anumite chestii. Dar efectiv am vrut acolo, am auzit despre Rareș că este concurență, că este greu. Însă nu m-a speriat asta, părinții m-au susținut, am dat examenul și am intrat”. Cei 4 ani de gimnaziu au trecut repede și cu rost, însă rezultatele n-au fost un scop în sine pentru Elisa. Va urma liceul tot la „Petru Rareș”, la matematică-informatică, datorită oportunităților viitoare în alegerea unei cariere.
„Este un profil unde se lucrează multă matematică, chiar mi s-a recomandat acest profil, am mers la psiholog pentru orientare profesională. Dar deocamdată nu știu exact ce voi face mai departe. Aș vrea să găsesc ceva care să combine și sportul, pentru mine este foarte important. Am făcut dans sportiv de performanță, mama m-a îndrumat. Am început pe la 5-6 ani și am renunțat acum ca să am timp să mă pregătesc de admiterea la liceu. Am și titlul de campioană națională la categoria hobby, dar e dificil de continuat, pentru că sunt puțini băieți și fără partener nu poți merge în competiții”.
Cristina Iordache