Smaranda Pepelea, de la Colegiul Național ”Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț, este încrezătoare în forțele ei, dar cu toate acestea a fost și ea surprinsă de rezultat.
”Chiar dacă toți au avut încredere în mine, a fost un examen care m-a bântuit, nu doar pe mine, ci și pe colegii și prietenii mei. Nu pot să spun că nu am dorit acest rezultat, subiectele nu au fost nici grele, dar nici ușoare. Când am văzut nota, a fost… un moment. Nu pot să-l descriu. Dar știu sigur că a fost un moment pe care aș vrea să-l retrăiesc. Am avut performanțe școlare, dar nu este ușor să faci gimnaziul la liceu. Există presiune, nu o să mint, dar important este că am ținut pasul”, spune Smaranda Pepelea.
Ea este la Colegiul Național ”Calistrat Hogaș” încă din clasa a V-a și în continuare vrea să urmeze cursurile liceale tot acolo, la profilul matematică-informatică, engleză intensiv. Asta în ciuda faptului că pe termen lung ”țintește” medicina. Iar dacă ajunge acolo, ar alege ca specializare chirurgia.
”Sentimentul de a ajuta oamenii îmi aduce o mare bucurie, iar medicii sunt oameni căutați, sunt respectați. E o profesie nobilă și necesară, o profesie ce aduce bucurie, iar eu asta îmi doresc”, spune Smaranda despre planurile ei de viitor.
Acum vrea doar să se bucure de încununarea eforturilor din ultimii 4 ani care au adus-o în rândurile campionilor din Piatra Neamț. Un alt resort care a împins-o spre performanță este exemplul dat de sora ei mai mare, de 17 ani, Ilinca, elevă a aceluiași colegiu pietrean de renume, cu performanțe notabile în domeniu. Surorile Pepelea, au bunici la Dămuc și de mici au învățat să împletească, știu să croșeteze, iar împreună fac ii. Manual. La final, părțile cămășii tradiționale românești sunt îmbinate la mașina de cusut. Semn că părinții, bunicii le-au insuflat dragostea și respectul față de tradiții. Dincolo de toate, Smaranda își dorește cel mai mult să călătorească, să vadă lumea și să se bucure de tot ce poate descoperi.
Cristina Iordache