Sindicaliștii din Educație semnalează faptul că una din cele mai importante promisiuni smulse guvernanților în timpul grevei generale declanșată în 22 mai, privind noua grila de salarizare aplicabilă din ianuarie 2024, a rămas neonorată. Termenul lansat de reprezentanții Guvernului – 15 iulie pentru finalizarea variantelor de grilă negociate cu sindicatele – a fost depășit și, în plus, s-a produs și schimbarea la vârful Ministerului Muncii după demisia depusă de Marius Budăi.
Situația este neclară și în prezent, motiv pentru care conflictul de muncă nu a fost închis, potrivit prof. Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Neamț.
„Așa cum am spus la momentul suspendării grevei generale, noi, sindicatele vom monitoriza adoptarea solicitărilor noastre privind noua grilă de salarizare și stabilirea salariului debutantului la nivelul celui mediu pe economie de la 1 ianuarie 2024. Până acum, deși s-a promis că noile grile vor fi gata la Ministerul Muncii până pe 15 iulie pentru ca legea salarizării să poată trece de Guvern și să fie depusă în Parlament la 1 septembrie, nu s-a întâmplat acest lucru. Mai mult, avem acum un nou ministru la Ministerul Muncii, care probabil are nevoie de timp să se acomodeze și suntem sceptici că noile grile vor fi finalizate în perioada următoare. Așa stând lucrurile, conflictul de muncă rămâne deschis, este suspendat din 12 iunie, întrucât și după ce vor fi adoptate noile grile vor urma negocieri pe proiectul noii legi a salarizării în Educație”, a declarat liderul SLÎ Neamț.
Gabriel Ploscă a adăugat că rămâne neclar și dacă noua lege a salarizării în învățământ va fi adoptată separat sau nu de pachetul noii legi de salarizare în sistemul bugetar pentru 2024, fiind astfel greu de anticipat când va fi aplicabilă.
C.I.
2 comentarii
M-am așteptat la o figură de genul acesta,atunci când am văzut demisia ministrului muncii,care nu avea nici o treabă cu azilele de bătrâni,ci a demisionat tocmai din cauză că a fost incapabil să realizeze aceste grile salariale…Apoi,dacă tot nu este închis conflictul,sindicatele ar trebui sa mai ceară că profesorii să poată ieși la pensie cu cel puțin 7 ani înainte de vârsta standard de pensionare, așa cum multe alte categorii au obținut un astfel de drept,printre care și șoferii de autobuz,care ies cu 9 ani mai devreme la pensie.Sunt multi profesori care după 55 de ani,nu mai au nici dinți în gură,sunt cocosati și nu mai plac elevilor
Conflictul de.munca a încetat, odată cu noul contract efectiv de.munca! Hai ,.nu serios…ramane suspendat! V-ati anunțat!