În urmă cu două săptămâni a demarat o nouă campanie de cercetări arheologice sistematice în situl de la Topolița, acolo unde o echipă de arheologi de la Complexul Muzeal Național Neamț cercetează o așezare cu mai multe niveluri de locuire, din neoliticul timpuriu (mil. VI a. Chr.) și până în sec. IV p. Chr.
În campania din acest an a fost deschisă o suprafață de aproximativ 80 mp, fiind identificată o nouă locuință specifică mediului cultural Precucuteni. Structura de locuire, care a sfârșit în urma unui incendiu, este bine conservată și se prezenta sub forma unei aglomerări de lipitură arsă. Deși cercetările sunt în curs, până acum au fost descoperite o serie de obiecte foarte interesante, dar s-au obținut și informații științifice valoroase. Finanțarea cercetării este asigurată de Complexul Muzeal Național Neamț.
,,Până în momentul de față suntem mulțumiți de rezultatele obținute. Ca și în anii trecuți am verificat anomaliile de pe harta geofizică a sitului, acolo unde se indica prezența resturilor unei construcții, însă marea surpriză este aceea că nu am identificat doar o locuință a culturii Precucuteni, ci și o porțiune dintr-o locuință specifică sec. V p. Chr. Deși avem o echipă puțin numeroasă de tineri cu care lucrăm, avem satisfacția obținerii unor lucruri deosebite” a declarat dr. Vasile Diaconu, responsabilul științific al cercetării.
Arheologii au scos la lumină numeroase materiale ceramice, unelte de piatră, oase de animale, dar și splendire reprezentări umane modelate din lut, cele din urmă fiind legate de credințele religioase ale acelor vremuri.
,,Activitatea pe un astfel de șantier e plină de surprize plăcute și e greu de descris senzația pe care o simte fiecare din noi atunci când scoate din tainele pământului obiecte de 6-7 mii de ani. Spre exemplu, numeroasele râșnițe de piatră descoperite în interiorul locuinței ne arată că procesarea cerealelor era o activitate de bază și ne putem imagina unul dintre membrii acelei familii cum stătea lângă vatra casei și măcina grâul sau alte semințe necesare pentru alimentația comunității. În mod evident, munca noastră este foarte captivantă, deși condițiile de lucru nu sunt deloc de invidiat. Norocul face că există oameni binevoitori, care au ales să ne facă zilele toride mai suportabile prin sprijinul lor necondiționat, iar aici se cuvine să aducem mulțumiri SC Ikosar SRL, părintelui Arhimandrit Mihail Daniliuc, firmei PopCola, dar și altor oameni mărinimoși” a mai declarat arheologul dr. Vasile Diaconu.
Artefactele descoperite pe șantierul de la Topolița vor intra în colecțiile Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, iar piesele reprezentative vor fi incluse în expoziția de bază a instituției amintite. (M.N.)