Florentina Mîndru: „Farmaciștii sunt oameni empatici”
Nota maximă la proba scrisă de titularizare a fost obținută de asistenta medicală de farmacie Florentina Mîndru oarecum firesc. Este al doilea examen pe care îl susține, după ce acum 5 ani a acceptat invitația de a preda disciplina de specialitate la Școala Postliceală Sanitară de stat Piatra Neamț. Deși acum își dorea nota maximă, ca recunoaștere profesională, nu s-a așteptat chiar că va reuși.
„Subiectele n-au fost nici grele, dar nici ușoare. Materia de specialitate nu mi-a pus probleme. Teama mea era la didactică, pe care eu am învățat-o de la colegii mei, de la profesori, cumva am «furat» meseria și acum a trebuit să învăț teoria. Trebuie să recunosc că pentru proba scrisă am învățat mai intensiv în ultimele 3 săptămâni. Nici nu era ceva nou pentru mine, fiindcă am mai dat examenul de titularizare în 2016, atunci se scosese la concurs o jumătate de normă la școala postliceală și am luat examenul cu 9,86. Acum am dat din nou examenul, fiindcă o colegă a renunțat la orele ei și am mai mult de jumătate de normă, în condițiile în care o normă întreagă are 24 de ore. Sunt puține ore, pe ansamblu, întrucât este doar o clasă de elevi. Voi fi angajată pe doi ani, cât este viabilitatea postului, deci voi mai participa la titularizare peste doi ani, dacă vor mai fi scoase ore”.
Colaborarea cu Școala Postliceală Sanitară a venit aparent neanunțat. „A fost o întâmplare, care s-a dovedit a fi fructuoasă. Eu am absolvit chimie-biologie la fostul Liceu nr. 5 din Roman, actualul Colegiul Tehnic «Miron Costin», fiindcă sunt născută într-o localitate de lângă Roman. După liceu, am urmat Facultatea de Psihologie la Universitatea «Lucian Blaga» Sibiu. Am ales psihologia cumva din curiozitate, chiar dacă a trebuit să o iau de la zero. După facultate, am practicat doar un an, într-o colaborare cu o organizație non-guvernamentală, pe un proiect european. Fiind dificil la acea vreme să-mi găsesc o cale de a practica psihologie, m-am îndreptat spre farmacie. Îmi place mult acest domeniu. În plus, farmaciștii sunt oameni deosebiți, oameni empatici, oameni de calitate. În orice farmacie, dacă intri, găsești oameni de calitate. M-am regăsit mai mult în profesia aceasta. În 1996 am absolvit Școala Postliceală Sanitară Piatra Neamț. Am fost prima promoție, pe atunci se dădea examen pentru a putea intra. După absolvire, am lucrat mulți ani în farmaciile cu circuit deschis, iar de câțiva ani lucrez la farmacia Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț”.
Florentina Mîndru spune că nu prea mai are timp de familie, dar nu regretă pasul făcut spre catedră. „Am intrat în acest colectiv foarte bine pregătit și mă bucur că am colegi care m-au susținut și m-au încurajat mereu. Este foarte frumoasă activitatea la catedră, deoarece ne adresăm unor persoane mature, ne adresăm lor ca de la egal la egal. Este un alt fel de relație profesor-elev, mai caldă, bazată pe respect. Și am un sentiment de mândrie ori de câte ori îmi văd foștii elevi acum lucrând în farmacii. Să știți că toți absolvenții noștri sunt profesioniști, pentru că farmacia este un domeniu unde nu ai voie să nu știi sau să greșești și toți sunt foarte bine pregătiți. Farmacia înseamnă rigoare, nu degeaba a rămas acea sintagmă «ca la farmacie». În plus, colegii mei de la catedra de farmacie sunt foarte bine pregătiți, oameni de la care am avut ce învăța și pot spune că suntem o echipă foarte bună. Ca timp, predarea îmi ocupă parte din zi, fiindcă după ce termin serviciul, la ora 15, mă duc la școală, însă acum nu am ore în fiecare zi, fiind doar o clasă și am timp și pentru familie”, mai spune Florentina Mîndru, o mamă împlinită datorită fiicei, medic rezident în anul V, specialitatea psihiatrie.
Cosmin Constantin Apetrei: „Le mulțumesc colegilor de la Școala Podoleni și doamnei inspector Cătălina Grigoraș”
Născut la Piatra Neamț, acum aproape 32 de ani, Cosmin Constantin Apetrei a absolvit Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamț, specializarea fotbal și apoi Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” Bacău, promoția 2013, cu master din 2015. În prezent este și arbitru în Liga a III-a de fotbal, activitate pe care a început-o când era în anul trei de liceu. În învățământ a intrat în 2014, a predat și la Colegiul Tehnic Forestier, iar de 5 ani este profesor la Școala Gimnazială „Alexandru Podoleanu” din Podoleni. Prof. Cosmin Constantin Apetrei a mai susținut titularizarea în 2018, promovată cu nota 8,80, iar acum a dat concursul pentru a-și păstra postul pe perioada viabilității, bucurându-se de continuitatea acordată de conducerea școlii.
„Eu aveam nevoie de minim 7 ca să mă titularizez pe post, fiindcă am continuitate. Nu mă așteptam la 10, ca să fiu sincer, am avut ceva emoții fiindcă nu știam dacă profesorii evaluatori vor aprecia exercițiile propuse de mine în lucrare. Subiectele n-au fost prea grele, dar au fost cerințe din toată bibliografia și dacă nici măcar n-ai fi citit o carte, riscai punctaj mic. Eu am învățat mai serios în ultimele 3 săptămâni înaintea probei scrise, am avut 10 cărți de studiat și, acum, ce pot spune, decât că sunt bucuros de nota 10. Vreau să-i mulțumesc în mod deosebit doamnei inspector Cătălina Grigoraș, pentru tot sprijinul pe care mi l-a acordat, pentru răbdarea avută cu noi. Dânsa a organizat cursuri și pentru noi, la titularizare, și pentru colegii care au susținut definitivatul recent. Ne-a pregătit pentru aceste concursuri și iată că la titularizare suntem colegi care toți am luat peste 9, la definitivat urmează să fie afișate notele. Doamna Grigoraș ne-a pregătit fără bani, din timpul dumneaei și a fost aproape de noi, lămurindu-ne în orice chestiune. La definitivat a fost la fel, ne-a pregătit, chiar dacă atunci nu era inspector școlar, era doar profesor metodist și a ținut acele cursuri organizate de inspectoratul școlar. Din câte am înțeles, ea se ocupă de câțiva ani buni de pregătirea profesorilor care susțin aceste examene și este de apreciat”.
Recunoaște că nota îi permite să aleagă orice post pe perioadă nedeterminată există la școlile din Neamț. „Eu vreau să rămân la extraordinarii mei colegi de la Podoleni. M-au primit cu brațele deschise din prima clipă, când am avut nevoie de o oră-două de opțional ei m-au ajutat, fiindcă aveam nevoie de normă întreagă la început și continuitate pe post. M-au sprijinit necondiționat și vreau să le mulțumesc”.
În plus, profesorul de sport este și diriginte la o clasă de gimnaziu, prima sa promoție. „Sunt diriginte, promoția mea intră în clasa a VIII-a, din toamnă. Este o clasă foarte bună, am o elevă cu 10 pe linie, dar și restul sunt copii buni și țintesc Rareșul, Hogașul, Informatica. Eu am încredere în ei. Este prima mea clasă, dar o să mai iau dirigenție. Nu pentru cei 10% în plus la salariu, mai ales că la început, când mi s-a propus să iau clasă, nici nu știam ce am de făcut ca diriginte, dar am acceptat și am învățat pe parcurs. Ci pentru că mie îmi plac copiii și, fiind tânăr, mă apropii mai ușor și sunt mai deschis față de ei, iar ei mă apreciză și sunt atașați de mine. Am un elev calificat doi ani la rând la Olimpiada Națională a Sportului Școlar, la tenis de masă. N-a luat premii, fiindcă el concurează cu elevi care activează la cluburi private și care au alte posibilități. Dar simplul fapt că s-a calificat la națională este o performanță!”
În cei 8 ani de învățămâmt, prof. Cosmin Constantin Apetrei a făcut totul și foarte repede pentru a urca profesional: tot în 2018, după titularizare, a susținut examenul de definitivat, pe care l-a promovat cu notă de peste 9, acum doi ani a luat gradul II cu nota 8,15, anul acesta a susținut colocviul pentru gradul I, anul viitor va avea ultima inspecție și peste doi ani inspecția finală. Poate că, pe undeva, acest parcurs i se datorează și tatălui său, căruia îi mulțumește și în acest fel. „Pasiunea pentru sport, pentru fotbal cred că am moștenit-o de la tata. El juca fotbal, era la Bradul Roznov și mă lua de mic cu el pe stadion, la meciuri și mi-a plăcut și mie să joc fotbal. Am avut rezultate bune și la carte, la admitere, la bacalaureat. Eu cred că cine are de învățat, învață la orice școală. Observ că mulți din copiii foarte buni la învățătură provin de la țară. Sper că și tata este mândru de mine”.
Pagină realizată de Cristina IORDACHE