Ceea ce părea o trecere firească a prerogativelor puterii în partid de la fugarul Ionel Arsene la Daniel Harpa, primarul de la Târgu-Neamț, s-a transformat într-o luptă puțin anticipată pentru puterea reală în partid. Păruiala continuă cu noi și noi episoade pe ruta Bari-Târgu-Neamț-Piatra Neamț-București. Pentru că locul de unde se pun bețe-n roate actualului președinte ales în unanimitate chiar în fața lui Marcel Ciolacu, este tocmai din Italia, unde fostul președinte al PSD și Consiliului Județean pare mai interesat decât oricând să-și mențină influența în filială, prin oamenii care i-au rămas devotați. Nu se știe dacă exact lui sau funcțiilor în care cred că pot accede pe bază de devotament.
Dacă războiul dintre Arsene și Harpa este unul real, nu unul mimat prin care fiecare să aibă o scuză față de cei din jur, se anunță o vară fierbinte în PSD Neamț, deoarece între cei doi nu prea sunt secrete, iar purtătorii de mesaje din zona italiană a conflictului sunt oricând sacrificabili.
Pe cine se sprijină Arsene
Chiar dacă nu ai acces la listingul convorbirilor din și spre Italia, este clar pentru toată lumea că Arsene are câțiva oameni pe care-i folosește, cunoscându-le ambițiile și dorința de a rămâne în joc sau de a accesa nivele cât mai înalte ale lui. Aparent, cei mai importanți soldați ar fi Oana Bulai, deputat și președintele organizației PSD Roman și Florentina Luca-Moise, șefa organizației Piatra Neamț. Prima dorește să rămână în Parlament, a doua dorește să-i calce pe urme.
În realitate, cel mai important sprijin pentru cel condamnat pentru mai multe fapte de corupție se spune că ar fi Adrian Niță, actualul prefect de Neamț. Și se argumentează: a fost alături de Arsene la CJ, la alegeri s-a creat ad-hoc o funcție pentru el de prim-vice-președinte, la fel ca și pentru deputatul Ciprian Șerban, fapt considerat o înfrângere pe parcurs pentru echipa Harpa-Șerban, dacă se poate vorbi despre așa ceva. Adrian Niță s-a plasat în poziția de candidat pentru alegerile la funcția de primar la Piatra Neamț și oricât ar nega asta, faptele îl contrazic.
Pentru Arsene, cei 3 ar însemna multă influență, cu doi deputați și Niță candidat, ar putea înclina mult lucrurile în organizație. Cu condiția să-i iasă planul, fără ca cele două șefe de organizație să fie expuse la o candidatură din care ar putea ieși şifonate.
Dilemele lui Harpa
Fără îndoială că Daniel Harpa nu ar fi vrut o luptă cu Arsene, se cunosc de prea mult timp ca să nu-și dea seama de posibilele consecințe ale unui asemenea conflict. Din nefericire pentru el, moștenirea lăsată de Arsene este explozivă și poate face bum oricând. CJ este plin de proiecte împotmolite, ca să folosim un termen decent, Apa Serv este pe chituci, se vorbește despre dosare pe la toate parchetele, spitalul județean este în pragul colapsului, mulți primari sunt nemulțumiți.
Pentru orice om cu scaun la cap era foarte clar că trebuia o schimbare la Apa Serv, dar ea s-a făcut cu greu pentru că exista interesul ca Bogdan Mușat să mai rămână până la semnarea unor contracte. Se pare că de aici a început bătaia, în momentul în care s-a dat liber la înlocuirea acestuia, iar alegerea lui Vlad Angheluță l-a scos din pepeni pe Arsene, cunoscute fiind relațiile glaciale dintre cei doi.
Poate să facă echipă Harpa cu cei 3 amintiți? Destul de greu. Oana Bulai nu vrea să lase Parlamentul pentru o candidatură la Primăria Roman, unde are șanse să piardă. Mulți primari o consideră mult prea apropiată de Ionel Arsene, căruia îi datorează cam totul în materie de ascensiune administrativă și politică. Antipatia lor s-a manifestat cât s-a putut de mult și pe vremea când Arsene era oficial la butoane.
Florentina Luca-Moise reprezintă un caz mai aparte. Venită din zona partidului condus de Gabriel Oprea, om cu influență mare în PSD, fără să-și ascundă ambițiile, a crescut apoi cu Arsene, care a adus-o în CJ, apoi a sprijinit-o pentru nominalizarea la Inspectoratul Școlar. Ca șefă a organizației Piatra Neamț, a intrat într-un fel de parteneriat cu Adrian Niță, care să-și asume candidatură care în mod normal este a șefului de organizație.
Cu Adrian Niță lucrurile sunt și mai complicate. Din calitatea de prefect poate face multe lucruri, fapt demonstrat când vine vorba despre Primăria Piatra Neamț. Dar dacă poate acolo, poate oriunde, dacă îl sprijină și protejează un Marian Neacșu sau Paul (Gabi- Firea) Stănescu, oameni cu aplecare spre toți rezidenții din republica Voluntari. Spre deosebire de cele două șefe de organizație, Niță nu are o responsabilitate directă în PSD, funcția primită, înființată pe ultima sută de metri, nu-i conferă și pârghii reale în partid. Cum el nu se bate încă pentru Parlament, s-ar putea ca în timp să-și dea seama că ar avea mai mult de câștigat dacă nu ocupă o poziție radicală.
În partid o poziție importantă, ca funcții centrale și locale, o are Ciprian Șerban, prim-vice-președinte și el. În acest moment relațiile sale cu gruparea Arsene sunt la un nivel destul de scăzut, dacă nu inexistente. Este greu de crezut că nu-l va sprijini pe Daniel Harpa în această etapa a bătăliei în partid și sprijinul său la nivel central contează acum. Asta nu înseamnă că după o primă rundă de alegeri nu va fi gata să preia partidul dacă vor exista probleme.
Miza și armele folosite
Fiecare dintre părți își folosește armele la care poate accede. Arsene se bazează pe oamenii pe care i-a ajutat în timp și care pot pune o vorbă bună la conducerea partidului. Nici chiar Ciolacu nu poate uita ședințele din biroul lui Liviu Dragnea la care participau și doi fugari în Italia, Arsene și Vâlcov. Mai are rețeaua de personaje promovate la nivel local, se poate folosi de relațiile din partidele prietene, dacă vine vorba de majoritatea în CJ, are oameni în CJ care pot bloca/întârzia proiecte cu impact social, care pot exploda – vezi Spitalul Județean, cel de Psihiatrie de la Roman, POIM la Apa Serv – în electoratul partidului.
Harpa are acum pârghii instituționale. Marcel Ciolacu a zis că șefii de organizații trebuie să candideze și Harpa le-a cerut Oanei Bulai și Florentinei Luca să se conformeze. Cum nu a primit răspuns, le-a cerut demisia. Nici aici nu a primit răspuns și a fost un fel de mediere la București, în care s-a auzit fraza, ori ele, ori noi, semn că nu prea mai există cale de întors, în ciuda pacifismului lui Stănescu. Dacă se va ajunge aici, conducerea centrală va avea de ales între un fost prieten al lui Arsene cu care se află în conflict sau cei care nu s-au dezis niciodată de el. Sau, varianta radicală, să aleagă o a treia cale, dar care ar însemna din punct de vedere electoral un mare semn de întrebare cu privire la o victorie în alegeri.
Dacă învinge Harpa în acest meci, va trebui să-și asume toate rezultatele în alegeri, mai ales în ceea ce privește cele două organizații. Plus victorii la județ și la parlamentare. Trebuie să aleagă președinți persoane care au șanse să se bată pentru câștigarea primăriilor Piatra Neamț și Roman, în ciuda piedicilor pe care le vor întâmpina chiar în partid. Paradoxal, dacă o va înlocui pe Florentina Luca-Moise cu Adrian Niță nu va câștiga mare lucru, decât dacă va duce lucrurile la alt nivel și va insista pentru înlocuirea acestuia din funcția de prefect, ca să aibă timp și interes pentru ca să se pregătească pentru Liga campionilor în administrația locală, fotoliul de primar la Piatra Neamț.
Dacă va fi obligat să accepte orice compromis, situația ar fi echivalentă cu predarea organizației lui Ionel Arsene.
Ținta piept nr. 1 – Harpa
Indiferent de ce se va întâmpla în partid, dar să considerăm că va câștiga această bătălie, Harpa va avea o viață foarte grea. Arsene prin oamenii lui va face totul ca fostul prieten să piardă. Se și vorbește despre scenariul trecerii înainte de alegeri a unor grupări din Roman și Piatra Neamț la Pro România dacă va ajunge Eugen Teodorovici acolo. Unii primari au fost sfătuiți în același sens sau, nu-i deloc de mirare, să treacă la ”dușmanii” liberali.
Vor urma cel mai probabil tot felul de atacuri directe sau prin interpuși, care acum stau în jurul lui Harpa și-i dau sfaturi, reclamații și plângeri mai mult sau mai puțin anonime, blocaje surprinzătoare prin ministere. Așa cum stau lucrurile acum, pe viitor cea mai mică grijă a actualului președinte al PSD Neamț vor fi liberalii.
Valentin BĂLĂNESCU