Cam aceasta ar fi concluzia conferinței de presă de la PSD Neamț, după o ședință care a consfințit noua ordine din partid, bazată pe strategia asumată de președintele Daniel Harpa. Evident că trebuie câteva explicații la titlu, care nu este deloc ”la mișto” ci reprezintă un fel de chintesență a ceea ce ni s-a comunicat de președintele PSD, lăsat singur în fața presei, dacă nu cumva și-a asumat singur postura un pic riscantă.
Să începem cu cele două duse de pe funcții, dar rămase pe altele. Este vorba despre deputatul Oana Bulai și fosta președintă a PSD Piatra Neamț, Florentina Luca Moise, care au demisionat, după ce au fost demisionate, democratic, cu câteva zile înainte. Daniel Harpa a venit și ne-a spus că cele două continuă la vârf, dovadă că Oana Bulai va coordona colegiul 4 iar Moise colegiile 1 și 2 ( din postura de membru de partid și vicepreședinte la județ, de unde nu a demisionat, că nu i s-a cerut). Până la urmă ne-am lămurit, sunt foarte bune membre de partid, că au lucrat bine, dar nu se mulează pe strategia noului președinte, deci nu mai puteau fi șefe de organizație.
Evident, nimeni, nici măcar cineva din presă, nu a amintit despre Ionel Arsene și posibilitatea ca el să fie mărul discordiei și faptul că, probabil dintr-un reflex necondiționat, ordinele/dorințele/sugestiile sale predominau în activitatea celor două, lucru care nu se mula deloc pe noua strategie anunțată acum.
Cei doi albiți de instanțe sunt din Roman, unde este clar se caută soluții la vârful organizației. Este vorba despre Viorel Stan, achitat într-un proces cu mai multe mite, unde cel care zice că a dat a fost condamnat și cei despre care declară el că au luat au fost achitați pe motiv că fapta nu există! Nici nu avea cum, zicem noi, să existe că dacă cumva s-a dat, s-a cheltuit și gata. La fel și cu împrumuturile recunoscute și neonorate, conform rechizitoriului.
Al doilea este Dan Manoliu, fost senator, fost șef de organizație, lepădat de Arsene și acum revenit și el după un necaz cu justiția, cu un accident nefericit. Cei doi au revenit în partid, chiar când este mai mare nevoie de ei, înainte de campanie, nu se știe dacă vor fi șefi sau aghiotanți, dar oricum vor fi. Pentru chibiții de partid va fi de urmărit o ședință a activului, cu Oana Bulai conlucrând cu Dan Manoliu, în amintirea vremurilor bune din PSD-ul lui Arsene.
Ultima noutate ar fi că Lucian Micu, fost primar PNL fugit la PSD ca să candideze, eșuat la Spitalul Județean de Urgență ca manager, până l-a prins focul incendiului devastator și i-a stricat seara, este în prima linie a grilei de start când vine vorbadespre un candidat la Roman. Ca să înțelegem bine, este aceași persoană care nu a putut candida pentru că l-a oprit justiția, aceeași persoană care ar avea oarece probleme cu procurorii în cazul incendiului de la Spital (minore, ne asigură și pesediștii și peneliștii care-l vor candidat, mai puțin actualul primar de Roman și oricum aici funcționază prezumția care l-a menținut om cinstit pe Arsene până când, după condamnare, ne-a spus pa), este omul care acum a devenit un adevărat etalon electoral în Neamț.
În rest, nimic nou, am auzit de sondaje se vor face unde va fi cazul, unde nu, nu, că există și senatori de drept, am auzit despre cel mai mare partid, PSD, care va merge singur la vot, dacă nu cumva va merge în alianțe și despre faptul că vom avea surpriza unui purtător de cuvânt la partid. Speranța este să nu fie un avocat, ca să ne explice pe larg cu este cu prezumția de nevinovăție. Sau cu statutul partidului care și el se poate mula pe orice strategie.
La final, totuși o știre, va avea loc o conferință de presă la sediul partidului, cu conducerea Consiliului Județean și șefii coaliției care formează majoritatea, adică Ion Asaftei, probabil domnii Chitic, Dulamă și cineva de la Pro România, dacă partidul mai există și altfel decât prin sinecuri date pentru voturi. De ce are loc conferința la PSD și nu la Consiliul Județean? Uite, de-aia!
Valentin Bălănescu