Avea să se întâmple într-o zi de marți. Fiind la o săptămână după un marți – 13, zic că n-o fi cu ghinion. În ziua anterioară, primisem un apel pe telefon de la un număr de tip call-center. La capătul firului, Veronica mă anunța că a dat norocul peste mine. Am fost nu știu cum selectat și sunt fericitul câștigător al unui premiu care vine la Piatra-Neamț special pentru mine. Numai că trebuie să particip la o prezentare/ promovare de produse. Știu rețeta, sunt sătul de variațiunile operate la scară de caravane, dar zic să intru-n joc. Singur, deși am voie să merg cu un invitat pe care, de bună seamă, l-ar aștepta un cadou.
Clasica întâlnire se ține într-o sală de conferințe, la un hotel. Gazdele nu au nici o vină, cîștigă un ban la vedere. Ca un fel de „antefilori”, la intrare stau de strajă doi tineri simpatici și curați. Te îndrumă elegant spre locul faptei. Față de ora anunțată, lumea se adună cu greu (foto 1).
Produsele misterioase sunt încă acoperite cu bucăți de pânză. La un moment dat, ne strângem cam de-o duzină. Când mă uit mai bine, recunosc un prieten de patrimoniu, pe legendarul medic Dan Vlad Filimon (foto 2). Convenim să nu ne dăm de gol.
În deschidere, ca amfitrion, evoluează Vadim. Îi urmează Marius, care-și intră repede în mână, promițând a-și stăpâni rolul. Sub genericul „Dă-i sănătății o șansă!” descoperim Elite Medical Team , care propune o viață fericită pentru noi toți, una care se clădește pornind de la nutriție (foto 3). Marius începe dialogul pro-activ cu participanții deschizând cu un Top 3 al bolilor care fac ravagii: 1. Infarctul miocardic + accidentul vascular cerebral; 2. Cancerul; 3. Diabetul. Conform așteptărilor, combaterea pastilelor este în prim-plan. Discuțiile amestecate ar fi chiar savuroase pe alocuri, mai ales după intervențiile atipic de tăioase ale „necunosccutului” Dan Vlad Filimon.
Colesterolul este sursa tuturor relelor. Revenim la pastilele ce provoacă efecte în cascadă, dar să nu uităm plantele. La întrebarea ce este cancerul, cade și ne-aștepatul răspuns: boală neoplazică. Trecem prin vitamine, enzime, minerale, proteine, fibre, care ne fac bine, iar pe coloana neagră sunt înscrise grăsimile, sarea, zahărul și diversele toxine. Aflăm că în medie consumăm 36 kg echivalent zahăr anual. Natural, diabetului i se acrodă titlul de boală a secolului. Minune, aflăm că speranța de viață a diabeticilor nu este mai mică decât a celorlalți fiindcă ei se îngrijesc de sănătate. Evident, dacă știu că au diabet și dacă au resurse, dar asta e altă discuție.
Încet-încet, pe fondul priorității reprezentate de nutriție, ne oprim asupra gătitului. Surpiză, gătitul la abur nu este chiar nefamiliar participanților. Ba se deapănă și amintiri care trimit la bunici, la părinți, la diverse recipiente moștenite în familie. E momentul să facă și cititorii cunoștință cu investiția în sănătate promovată (foto 4). Sunt 17 tigăi, cratițe și oale realizate după o tehnologie (musai) revoluționară pentru gătit la abur. Nu contează acum detaliile tehnice sau producătorul. Reținem prețul promo de 10.000 lei, în perspectiva unei lansări oficiale programate pentru 27 iulie. După care începe o frumusețe de joc psihologic de manipulare inductivă. Lesne de bănuit, se fac comparații între investiția în sănătate expusă și costurile pentru întreținerea sau repararea sănătății. La limită, se amintește că poți să ai toți banii din lume, dar să nu găsești de unde să-ți faci rost de sănătate. Sunt rostite și nume de personalități care au încercat fără spor s-o cumpere: Dinu Patriciu, Dan Adamescu și Ionela Prodan. În cazul lui Patriciu, n-au nimerit-o.
Dar, soluția e la vedere. E șansa noastră să descoperim alt stil de viață. Șansa e întărită de încă o ofertă, o plită cu inducție, „ușor de întreținut și care dispune de setări speciale pentru temperatură sau timp de gătire” (foto 5).
Pe plită se face și o demonstrație de gătit în două minute (foto 6), fără apă și ulei, însă e una ușor nefericită deoarece nu s-a ținut cont de timpii de gătire diferiți, atât la carnea pui și cea de porc, cât și la diferitele legume. Plita beneficiază de „fantastica” garanție nemțească și costă 2.500 lei.
În completare, ce putea veni, ca să nu sufere tigăile, cratițele și oalele de singurătate doar în compania unei plite? A venit un aparat de masaj cu lămpi în infraroșu. Merge și la reflexoterapie. Decât să dai bani (ca) pe bază de abonament la centrele de terapie, nu e mai atractiv să investești 3.500 lei în într-un asemenea aparat (foto 7)? După eșecul cu degustarea, o repriză de masaj e perfect reconfortantă.
În mărinimia lor comercială, de altfel după o datină arhicunoscută, amfitrionii vestesc – înainte de faza aceea cu cadoul personalizat – că vine momentul tombolei pentru cine a scris datele personale pe o fișă de participare. Se dau 3 (trei) vouchere de câte 5.000 lei, să fie de ajutor dacă vrei să investești în sănătate. Prima câștigătoare, o distinsă și cunoscută doamnă profesoară (G.N.). Al doilea, un domn elegant (C.B.). Ghinion, al treilea e chiar mărturisitorul întâmplării. Numai că mărinimia nu se oprește aici. Primim cadou plita și aparatul de masaj cu condiția să punem diferența de bani, pe lângă voucher, pentru a cumpăra recipientele revoluționare (foto 8).
Se trece la discuții individuale. Dacă nu avem bani la noi, putem fi însoțiți la bancomat sau acasă. Altfel nu-i loc de achiziție. Întreb dacă pot oferi altcuiva „șansa” la sănătate. Mi se răspunde afirmativ. Ofer cartoanele doctorului Filimon. Când colo, dânsul ar fi vrut să cumpere, ca de probă, o singură tigaie. Nu se poate.
În sfârșit, primim cadoul anunțat telefonic. E un mic recipient cu detergent lichid. Pe scări mă ajunge din urmă doamna profesoară, furioasă pe felul în care au tratat-o la discuția individuală. Își dorește ca întâmplarea șmecherească să ajungă la cunoștința publicului larg. Îi spun că dorința i se va împlini. Cu altă dorință e mult mai greu. Să aflăm care-s costurile reale ale obiectelor. Cât privește partea de manipulare, indiscutabil, constatăm o evoluție certă față de nivelul din urmă cu 30 de ani. Atât din partea manipulatorilor, cât și a „clienților”.
Viorel COSMA
3 comentarii
De ca n-au nimerit-o cu Patriciu?
au fost si la braila astazi, la fel acelasi mod de operare, niste hoti care profita de naivitatea seniorilor
Au fost azi lângă Brașov, mi s-a părut ceva dubios și am cautat pe google.Am dat de acest articol și le am oprit circul anticipând orice vorba..